OVERBLIK Faneksperiment eller fodboldfest? Sådan forløb den omtalte Super Cup-finale

15.500 fans overværede torsdag aften Bayern München vinde Super Cup-finalen med 2-1 over Sevilla.

15.500 tilskuere måtte komme på stadion til Super Cup-finalen mellem Bayern München og Sevilla. (Foto: BERNADETT SZABO © Scanpix)

15.500 tilskuere til en fodboldkamp en torsdag aften i september 2020.

Ja. Det lyder næsten for vildt til at være sandt. Specielt med tanke på, at kampen blev spillet i Ungarn, som i sidste uge havde over 6000 tilfælde af coronavirus.

Ikke desto mindre blev Super Cup-finalen spillet på Puskas Arena i Ungarns hovedstad, Budapest, og kampen var fra Uefas side et forsøg på at få tilskuerne tilbage på de europæiske stadioner.

Finalisterne var Champions League-vinderne, Bayern München, og Europa League-vinderne, Sevilla. To hold, der løftede sine respektive trofæer for en måned siden. Foran nul tilskuere.

Har mødt stor kritik

Temperaturmålinger ved indgangene var en af prøverne, før fansene kunne træde ind på stadion. (Foto: BERNADETT SZABO © Scanpix)

Smittetrykket var lavere, da Uefa besluttede at afholde Super Cup-finalen med tilskuere på lægterne, men det har ikke været uden kritik, at Uefa har afholdt sit faneksperiment.

I mandags udtrykte ministerpræsidenten i Bayern til Frankfurter Allgemeine dybe bekymringer om torsdagens finale:

- Jeg får virkelig ondt i maven, når jeg tænker på Super Cup-finalen, sagde Markus Söder.

- Vi kan ikke risikere at have flere tusinde mennesker i hinandens arme, når de jubler. Det vil ende i en enorm smittebølge.

Og han var ikke ikke alene. Også Ildiko Borbely Bango, der er oppositionspolitiker og medlem af det socialistiske parti MSZP i Ungarn, var meget klar i mælet.

- Det er uacceptabelt at gøre ungarere til forsøgskaniner, sagde hun til det ungarske nyhedsmedie Hirado.

I begyndelsen var planerne at udnytte 30 procent af de 68.000 sæder på stadionet, men det blev torsdag ændret til 25 procent.

Fodboldfest på stadion

Sevilla-fansene så ud til at nyde endelig at være på stadion igen. (Foto: Tibor Ilyes / POOL © Scanpix)

Der var ikke meget utilfredshed at spore i øjnene på de tusindvis af fans, der fik lov at komme på stadion torsdag aften.

Reglerne var simple: Negativ coronatest ved indrejse, mundbind og halvanden meters afstand på stadion samt temperaturmåling ved indgangen.

  • Stor glæde, da en Bayern München fan er på vej ind i Ungarn. (Foto: BERNADETT SZABO © Scanpix)
  • De tyske fans satte tydeligvis pris på endelig at være til stede ved et fodboldstadion igen. (Foto: ISTVAN BIELIK © Scanpix)
  • En Bayern München-fan, der tager det seriøst. Her ses han ved indgangen til stadion. (Foto: FERENC ISZA © Scanpix)
  • Klar til kampstart! Fansene sidder med god afstand til hinanden på det 68.000 sæders store stadion. (Foto: BERNADETT SZABO © Scanpix)
  • Ung Bayern München-fan set med mundbind umiddelbart før første fløjt i det, der er blevet kaldt et faneksperiment. (Foto: Attila KISBENEDEK © Scanpix)
  • Afstanden bliver holdt, men ikke alle tilskuere havde mundbind på. (Foto: Attila KISBENEDEK © Scanpix)
1 / 6

På sin hjemmeside har Bayern München understreget, at fans, der rejser tilbage fra Ungarn til Bayern, skal være i karantæne i 14 dage.

Det kan dog undgås, hvis fansene kan fremvise en negativ coronatest.

Finalisternes vej

Europa League-trofæet til venstre og Champions League-trofæet til højre, mens Super Cup-trofæet nænsomt bliver placeret i midten. (Foto: Laszlo Balogh / POOL © Scanpix)

Selvom tilskuerne og det såkaldte faneksperiment har fået meget omtale, så var fodboldkampen mellem Bayern München og Sevilla trods alt hovedattraktionen.

På papiret burde det have været en overkommelig opgave for de tyske mestre og Champions League-vindere. Især hvis man tager et kig på resultaterne i den forgangne sæson.

Holdet blev tyske mestre, de vandt pokaltitlen, og så kronede tyskerne som sagt sæsonen med Champions League-trofæet. Holdet havde derudover ikke tabt en kamp i hele 2020, og de seneste 22 kampe før finalen havde givet en sejr.

Trofæerne er forskellige, men glæden ser ud til at være den samme. (Foto: Matthew Childs © Scanpix / Foto: pool © Scanpix)

Det var derfor noget af en opgave for Europa League-vinderne fra spanske Sevilla.

Men det er et hold, der har prøvet at spille Super Cup-finalen nogle gange før. Hele seks gange har Sevilla vundet Europa League siden 2006. De første to gange gik turneringen under navnet Uefa Cup.

Kun en enkelt gang er det lykkes for Sevilla at vinde Super Cup-trofæet, og det var, da holdet vandt 3-0 over Barcelona i 2006.

Bayern kronede en flot sæson

Bayern Münchens Manuel Neuer løftede Super Cup-trofæet. (Foto: Attila KISBENEDEK © Scanpix)

De godt 15.000 tilskuere skal ikke brokke sig over, at de ikke fik noget for pengene. De fik i hvert fald spilletid nok.

Kampen endte 1-1 i den ordinære spilletid, og den skulle derfor afgøres over to gange 15 minutter for at finde vinderen af denne sæsons Super Cup-finale.

I en kamp, der varede så længe, var det ikke helt overraskende, at det skulle blive en indskifter, der scorede det afgørende mål.

32-årige Javi Martínes satte hovedet på en bold fem minutter efter sin indskiftning, og han kunne dermed være med til at sikre Super Cup-trofæet.

Til glæde for de mange fans, der endelig havde fået lov til at se europæisk fodbold på stadion.

Facebook
Twitter