OVERBLIK Hvad dælen går den VM-udvidelse egentlig ud på?

Bliver der flere kampe, bliver turneringen længere og er Danmark tættere på VM-deltagelse med Fifa’s ændring af VM-formatet. Få svar på det og meget mere her.

Fifa-præsident Gianni Infantino svarede på spørgsmål om det nye VM-format på et pressemøde tirsdag. Italieneren havde dog langtfra svar på alt. (Foto: ENNIO LEANZA © Scanpix)

Hvad sker der?

Det internationale fodboldforbund har tirsdag annonceret, at VM skal udvides fra 32 til 48 nationer.

Hvem får de ekstra pladser?

Endnu ikke besluttet. Engelske Skysports mener dog at vide, at pladserne fordeles som vist herunder (0,5-pladserne indikerer playoff-plads).

Hvornår?

Ændringerne vil træde i kraft ved VM-slutrunden i 2026.

Hvor?
Der er er endnu ikke fundet en vært for VM i 2026. Det tegner dog til at blive i Nordamerika eller Mellemamerika, da Europa og Asien ikke kan blive værter, da de afholder slutrunderne i 2022 og 2018.

Afrika menes ikke at have en chance for at vinde værtskabet grundet dårlig infrastruktur og ringe stadionkapacitet.

Hvordan bliver turneringsstrukturen?

Det er endnu ikke fastlagt, men Fifa har lagt op til, at 48 hold inddeles i 16 grupper med tre hold. De tre hold i grupperne møder hinanden én gang. De to bedste går videre til 1/16-finalerne.

Bliver der så flere kampe?

Ja. Antallet af kampe i turneringen stiger fra 60 til 80. Den kommende verdensmester vil dog som i det nuværende format have spillet syv kampe på vejen mod VM-trofæet.

Er VM-formatet ikke lige blevet ændret?

Den seneste ændring i VM-formatet var ved VM i 1998, hvor antallet af hold for første gang var 32 i stedet for 24.

Hvordan skal eventuel pointlighed afgøres i grupperne?

Her er den måske mest kontroversielle del af planen. Fifa har luftet tanken om at gruppekampe, der ender uafgjort efter 90 minutter, skal afgøres via straffesparkskonkurrence.

Fifa-præsident Gianni Infantino nævnte på et pressemøde tirsdag, at landenes placering på verdensranglisten også kunne blive brugt som den afgørende faktor ved pointlighed.

Hvorfor denne ændring?

Fifa vil ifølge eget udsagn gøre VM mere inkluderende med udvidelsen, hvilket også vil gavne udviklingen af fodbolden i hele verden.

Fifa regner også med at ændringen i VM-formatet vil genere en øget indtægt i omegnen syv milliarder kroner.

Nyhedsbrev Tag dr.dk Sporten med dig

Få dagligt nyt fra DR Sporten.

Vælg mailingliste:

Vis alle nyhedsbreve