OVERBLIK Kinesiske klubber tiltrækker stjerner fra Europa

De seneste dage har kinesiske klubber slået rekorden for den dyreste handel to gange.

Jackson Martinez er i dette transfervindue skiftet til kinesisk fodbold. Guangzhou Evergrande betalte Atlético Madrid over 300 millioner kroner for at få Martinez til Kina. (Foto: Chema Moya © Scanpix)

Kinesiske fodboldklubber tiltrækker efterhånden stor opmærksomhed fra Europa, der ellers har været førende inden for klubfodbold i mange år. To gange inden for den seneste uge er den kinesiske transferrekord blev slået.

Senest natten til fredag, hvor Jiangsu Suning kastede hele 373 millioner kroner efter Alex Teixeira fra Shakhtar Donetsk. Det var ellers en spiller, Liverpool skulle have været meget interesseret i at købe.

Efter offentliggørelsen af Teixeiras skifte til Jiangsu er Liverpool-manager Jürgen Klopp i flere engelske medier citeret for følgende spydighed:

- Det giver lidt færre problemer til de næste Teixeira-generationer, og det er gode nyheder for hele familien.

Tidligere på ugen blev Atletico Madrid-angriberen Jackson Martínez solgt til mesterklubben Guangzhou Evergrande for 313 millioner kroner. For blot et halvt år siden var han ellers i søgelyset hos flere europæiske topklubber, og derfor ser vi efterhånden flere eksempler, hvor de europæiske klubber ikke længere kan tiltrække, hvem de vil.

Førhen var det ofte aldrende spillere, der søgte mod de gigantiske lønninger – men nu skifter spillere i deres bedste fodboldalder også Europa ud med Kina. Derfor har vi samlet en liste over ti af de mest opsigtsvækkende skifter fra Europa til Kina de seneste år.

10 vilde transfers

1. Didier Drogba, fra Chelsea til Shanghai Shenhua (2012)

2. Alex Teixeira, fra Shakhtar Donetsk til Jiangsu Suning (2016)

3. Jackson Martínez, fra Atlético Madrid til Guangzhou Evergrande (2016)

4. Ramires, fra Chelsea til Jiangsu Suning (2016)

5. Paulinho, fra Tottenham til Guangzhou Evergrande (2015)

6. Gervinho, fra Roma til Hebei China Fortune (2016)

7. Demba Ba, fra Besiktas til Shanghai Shenhua (2015)

8. Fredy Guarin, fra Inter til Shanghai Shenhua (2016)

9. Mohamed Sissoko, fra Levante til Shanghei Shenhua (2015)

10. Nikolas Anelka, fra Chelsea til Shanhei Shenhua (2012)

Sådan så det ud, da Anelka blev præsenteret i Kina. Han blev senere en spillende del af trænerteamet - og skiftede sidenhen tilbage til Premier League. (Foto: handout © Scanpix)

Foruden disse spiller blandt andre Tim Cahill, Asamoah Gyan og Robinho i Kina, hvor Luis Felipe Scolari og Sven-Göran Eriksen er blandt trænerne.

De kinesiske klubbers transfervindue lukker først i med udgangen februar, og derfor bliver det interessant at følge, om de fortsat kan lokke europæiske stjerner derud. Dilemmaet for størstedelen af de europæiske klubber er, at deres transfervindue lukkede den 1. februar. Derfor må de kun sælge men ikke købe spillere.

Nyhedsbrev Tag dr.dk Sporten med dig

Få dagligt nyt fra DR Sporten.

Vælg mailingliste:

Vis alle nyhedsbreve