OVERBLIK Kronologi over Fifa-skandalen

Michel Platini fik mandag nedsat sin karantæne fra al fodbold fra seks år til fire år. Han forlader Uefa.

Michel Platini meddelte mandag, at han træder tilbage som præsident for Uefa. (Foto: Laurent GILLIERON © Scanpix)

Få et overblik over skandalen i Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) efter mandagens seneste udvikling, hvor Michel Platini fik nedsat sin karantæne fra seks år til fire år af Den Internationale Sportsdomstol (CAS).

Han forlader samtidig Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa), hvor han var præsident i otte år, indtil han blev suspenderet sidste år.

Den tidligere Fifa-præsident Sepp Blatter er blevet idømt seks års karantæne i sagen, og CAS skal senere tage stilling til hans appel.

Overblik over skandalen

* 27. maj 2015

Schweizisk politi stormer - på foranledning af de amerikanske myndigheder - et hotel i Zürich, hvor en række Fifa-topfolk opholder sig. Flere ledende Fifa-medlemmer anholdes.

De amerikanske myndigheder anklager Fifa-topfolk for bestikkelse for omkring en milliard kroner. Bestikkelsespengene er ifølge anklagerne brugt til at sikre, at fodboldturneringer og tv-rettigheder er endt på bestemte hænder.

Anklageskriftet omfatter beskyldninger om korruption i en periode på 24 år fra 1991 til 2015.

* 29. maj 2015

Blatter bliver genvalgt som Fifa-præsident frem til 2019. Schweizeren har siddet på posten siden 1998, og før det var han i 17 år generalsekretær for sin forgænger som præsident, brasilianeren Joao Havelange.

* 2. juni 2015

Blatter meddeler - fire dage efter at være blevet genvalgt - at han vil trække sig som Fifa-præsident. Han vil fortsætte i embedet, indtil hans afløser er fundet på en ekstraordinær kongres i februar 2016.

Sepp Blatter blev genvalgt som Fifa-præsident i maj 2015. (Foto: Denis Balibouse © Scanpix)

* 3. juni 2015

Tidligere medlem af Fifas eksekutivkomité Chuck Blazer fortæller, at han og andre af komitéens medlemmer tog imod bestikkelse i forbindelse med tildelingen af VM-værtskaberne i 1998 og 2010.

Det kommer senere frem, at Blazer siden 2011 har samarbejdet med de amerikanske myndigheder som hemmelig agent for at være med til at få afsløret den omfattende korruption og bestikkelse i Fifa.

* 25. september 2015

De schweiziske myndigheder indleder en sag mod Blatter, der blandt andet er mistænkt for at have foretaget en mistænkelig pengeoverførsel på to millioner schweizerfranc til Uefa-præsident og Fifa-vicepræsident Michel Platini, der afviser ulovligheder.

* 8. oktober 2015

Fifas etiske komité suspenderer Blatter og Platini i 90 dage. Også Fifas generalsekretær, Jerome Valcke, er suspenderet.

* 6. november 2015

Blatters talsmand fortæller, at Blatter er ramt af stress og indlagt som følge af skandalesagen.

* 12. november 2015

Fifa meddeler, at fem kandidater er godkendt forud for præsidentvalget. Platini er ikke blandt dem, men det kan han teknisk set nå at blive inden valget i februar. De fem er Prins Ali Bin Al Hussein, Tokyo Sexwale, Salman Bin Ebrahim Al Khalifa, Jerome Champagne og Gianni Infantino.

Gianni Infantino blev i februar 2016 valgt som Fifa-præsident. (Foto: rungroj yongrit © Scanpix)

* 18. november

Blatter og Platini taber deres appelsager. De to fodboldbosser ønskede at få ophævet suspenderingen. Platinis advokat siger, at franskmanden vil tage sagen hele vejen til Den Internationale Sportsdomstol, CAS.

* 21. december 2015

Fifas etiske komité idømmer både Blatter og Platini otte års udelukkelse fra alle fodboldrelaterede aktiviteter grundet brud på en paragraf om at tilbyde og modtage gaver.

Det er betalingen fra Blatter til Platini i 2011 på to millioner schweizerfranc, som de to fodboldpræsidenter ikke har været i stand til at kunne redegøre tilfredsstillende for. Begge meddeler, at de vil anke afgørelsen.

* 29. december 2015

Blatter meddeler, at han ikke vender tilbage til Fifa uanset udfaldet af hans appelsag.

* 5. januar 2016

Fifas etiske komité anbefaler, at den suspenderede Fifa-generalsekretær, Jerome Valcke, bliver udelukket fra al fodbold i ni år for blandt andet at have solgt billetter på det sorte marked til VM-kampe.

* 7. januar 2016

Platini meddeler via den franske sportsavis L'Equipe, at han trækker sit kandidatur til præsidentposten i Fifa, da han ikke længere har hverken tid eller lyst til at stille op.

* 13. januar 2016

Fifa meddeler, at generalsekretær Jerome Valcke er blevet fyret med øjeblikkelig virkning.

* 12. februar 2016

Et Fifa-tribunal idømmer Jerome Valcke 12 års karantæne fra alle fodboldrelaterede aktiviteter. Valcke har ifølge tribunalet været involveret i fusk med VM-billetter og "sightseeing"-rejser på forbundets regning.

* 24. februar 2016

Blatter og Platini får afvist deres appeller af Fifas appelkomité, men begge får reduceret deres karantæner fra alle fodboldrelaterede aktiviteter med to år, så begge er udelukket i seks år. Karantænerne gælder til 8. oktober 2021.

Strafnedsættelsen begrundes med en mangeårig indsats i henholdsvis Fifa og Uefa, som er en formildende omstændighed.

Desuden idømmes Platini en bøde på 80.000 schweizerfranc, mens Blatter slipper med en bøde på 50.000 schweizerfranc.

Platini og Blatter appellerer senere straffen på seks års udelukkelse fra alle fodboldrelaterede aktiviteter til CAS.

* 26. februar 2016

Før selve præsidentvalget vedtager Fifas kongres en række reformer, der har til hensigt at komme den omfattende korruption i det skandaleramte forbund til livs.

Reformerne inkluderer:

* En skarpere opdeling af politik og økonomi, så der ikke blandes penge ind i fodboldpolitiske beslutninger.

* At samtlige komitémedlemmer i Fifa skal igennem et integritetstjek, så korrupte ledere holdes fra magten.

* At der indføres tidsbegrænsning for, hvor længe fodboldledere kan sidde på magten i Fifa, og at en præsident maksimalt kan sidde i tre valgperioder af fire års varighed.

* At flere kvinder skal have plads i Fifas øverste organ, Fifa Council, der fremover afløser eksekutivkomitéen.

Efter vedtagelsen af reformerne vælges Gianni Infantino som ny præsident for Fifa.

* 16. marts 2016

Fifa sagsøger 41 personer, som ifølge Fifa har svindlet med forbundets penge og tilranet sig store beløb.

De 41 navne inkluderer tidligere fodboldledere med en fortid i Fifa som eksempelvis Chuck Blazer, Jack Warner og Jeffrey Webb.

De mange sager, der blandt andet involverer korruption omkring valget af VM-slutrunder og salg af tv-aftaler, bliver i øjeblikket behandlet i USA.

* 9. maj 2016

Den Internationale Sportsdomstol (CAS) sætter Michel Platinis karantæne ned fra seks år til fire år.

CAS reducerer samtidig Platinis bøde fra 80.000 til 60.000 schweizerfranc.

Franskmanden meddeler, at han vil trække sig som præsident for Uefa.

/ritzau/

Facebook
Twitter