OVERBLIK Nigeria og Algeriet har Afrikas VM-historie mod sig

Se hvordan det er gået alle de afrikanske landshold ved fodbold-VM.

Nigerias Michael Uchebo tæmmer bolden i kampen mod Argentina, som vandt 3-2. Begge hold gik dog videre til 1/8-finalerne, hvor Nigeria som første afrikanske land er med for tredje gang. (Foto: AFP PHOTO/Juan Abromata)

Ved VM i fodbold skal både Nigeria og Algeriet i aktion i dagens 1/8-finaler, og det er første gang nogensinde, at to afrikanske hold er nåett så lang ved samme VM-slutrunde.

Nigeria møder Frankrig, mens Algeriet spiller mod Tyskland, og det vil være en stor overraskelse, hvis blot et af holdene når videre til kvartfinalerne.

Netop en kvartfinale er det bedste resultat, som et afrikansk hold har opnået ved VM. Det er sket tre gange.

Herunder er en oversigt over, hvordan det er gået de afrikanske deltagere i VM-historien

1934 Italien (vært)

Egypten var det første afrikanske land, som deltog. Det blev til et 2-4-nederlag mod Ungarn i første runde (1/8-finalerne). Dengang blev VM spillet som en pokalturnering.

1970 Mexico

Marokko viste overraskende styrke i 1-2-kampen mod Vesttyskland samt i 1-1-kampen mod Bulgarien. Tabte også 0-3 til Peru.

1974 Vesttyskland

Zaïre tabte alle tre kampe med en samlet målscore på 0-14. Afrikas dårligste deltager nogensinde.

1978 Argentina

Tunesien imponerede ved at spille 0-0 mod Vesttyskland og slå Mexico 3-1. Men tabte også 0-1 til Polen og gik ikke videre.

I 1982 debuterede Cameroun ved VM, og med deltagelsen i år - hvor billedet af Maxim Choupo-Moting i aktion mod Kroatien er fra - har "de utæmmelige løver" deltaget ved VM syv gange. (© Scanpix)

1982 Spanien

Cameroun spillede uafgjort i alle sine kampe; mod Peru, Polen og Italien, men gik ikke videre. Algeriet slog Vesttyskland og Chile, men tabte til Østrig og gik heller ikke videre.

1986 Mexico

Algeriet fik et point efter uafgjort mod Nordirland. Marokko spillede uafgjort mod England og Polen, slog derpå Portugal og gik videre fra den indledende gruppe som første afrikanske hold. Tabte kun 0-1 til Vesttyskland i 1/8-finalen.

1990 Italien

Egypten spillede uafgjort mod Holland og Irland og gik ikke videre. Cameroun slog Argentina i åbningskampen og nåede via en sejr over Colombia i 1/8-finalerne frem til kvartfinalerne - som første afrikanske hold. Tabte her 2-3 til England, men først efter forlænget spilletid.

1994 USA

Nigeria imponerede og vandt over Bulgarien og Grækenland i gruppespillet og var tæt på at slå Italien i 1/8-finalen. Tabte 1-2 efter forlænget spilletid. Cameroun og Marokko blev med henholdsvis et og nul point begge sidst i deres grupper.

I 1982 debuterede Cameroun ved VM, og med deltagelsen i år - hvor billedet af Maxim Choupo-Moting i aktion mod Kroatien er fra - har "de utæmmelige løver" deltaget ved VM syv gange. (Foto: Marko Djurica © Scanpix)

1998 Frankrig

Nigeria imponerede i gruppespillet, hvor Spanien blev slået 3-2. Lignede en mulig verdensmester, men tabte overraskende med hele 1-4 til Danmark i 1/8-finalen. Tunesien, Cameroun, Marokko og Sydafrika fik alle point, men gik ikke videre fra gruppespillet.

2002 Japan/Sydkorea

Senegal chokerede ved at vinde 1-0 over Frankrig i åbningskampen. Spillede siden 1-1 mod Danmark og slog Sverige i 1/8-finalerne med 2-1 efter forlænget spilletid. Tabte 0-1 til Tyrkiet i kvartfinalen - igen efter forlænget spilletid. Nigeria, Sydafrika, Tunesien og Cameroun fik alle point, men kom ikke videre fra gruppespillet.

2006 Tyskland

Ghana besejrede USA og Tjekkiet i gruppespillet, men tabte klart 0-3 til Brasilien i 1/8-finalerne. Elfenbenskysten, Tunesien og Angola fik alle point uden at gå videre, mens Togo blev det første afrikanske hold siden 1994 til at ryge ud helt uden point.

2010 Sydafrika

Ghana slog Serbien i gruppespillet, USA i 1/8-finalen og måtte første sige farvel til turneringen efter nederlag på straffesparkskonkurrence til Uruguay i kvartfinalen. Havde vundet, hvis ikke Luis Suarez havde taget bolden med hånden på stregen i slutningen af kampen, hvorefter Asamoah Gyan brændte straffesparket. Nigeria, Sydafrika, Elfenbenskysten og Algeriet fik alle point uden at gå videre, mens Cameroun tabte alle sine kampe.

I 1982 debuterede Cameroun ved VM, og med deltagelsen i år - hvor billedet af Maxim Choupo-Moting i aktion mod Kroatien er fra - har "de utæmmelige løver" deltaget ved VM syv gange. (Foto: Marius Becker © Scanpix)

2014 Brasilien

Nigeria er det første afrikanske land, der tre gange er gået videre til 1/8-finalerne. Desuden er Algeriet med efter uafgjort mod Rusland og sejr over Sydkorea. Elfenbenskysten og Ghana fik begge point, men røg ud, mens Cameroun igen endte helt uden point.

Facebook
Twitter