OVERBLIK Skæbnens time for fodboldgiganterne: Hvem trækker nitten i Europas største ligaer?

Det spidser til i de europæiske ligaer, når mesterskabspokaler og Champions League-pladser skal finde deres ejere i de kommende weekender.

Neymar og Paris SG (tv.) og Luis Suarez' Atletico Madrid-mandskab (th.) er to af de mandskaber, der jagter guldet i de næste weekender. (Foto: (c) Scanpix)

Det er den tid på året.

De fleste af de europæiske fodboldligaer lakker mod enden, og en hel sæsons hårdt arbejde skal koges ned til ganske få minutter, hvor alt enten ender i ekstase eller falder fuldstændigt til jorden.

Hvor nogle ligaer allerede er afgjort, så er der i andre spænding til det allersidste skud på mål. Ikke kun for mesterskabet, men også i kampen om pladser i Europas fineste selskab, Champions League, hvor der er flere hundrede millioner kroner, der ligger og venter.

Her kan du se, hvilke hold der ligger til guldet i 7 af Europas største ligaer. (Grafik: Diede Linnet Van De Mosselaar)

Storhold som Juventus, Liverpool og Dortmund er inden de sidste to runder i risikozonen for ikke at booke billet til Champions League, mens hverken det franske eller spanske mesterskab på nogen måde er afgjort endnu.

Og så er der lagt op til en drabelig afgørelse i den bedste tyrkiske række, hvor de tre storhold Besiktas, Galatasaray og Fenerbahce alle har mulighed for titlen.

Der er spænding i hele Europa, og herunder kan du få et overblik over kampene om mesterskaber og Champions League-pladser i de fem store ligaer, Tyrkiet og selvfølgelig også den danske Superliga.

Frankrig: Lille tæt på at vippe Paris af pinden

Lille og Paris ligner de to konkurrenter til titlen som franske mestre anno 2021. Her er det fra de de to holds sidste møde i april, som Lille vandt med 1-0. (Foto: BENOIT TESSIER © Scanpix)

Syv af de seneste otte franske mesterskaber er endt i den franske hovedstad Paris, hvor Paris Saint-Germains stjernebesatte mandskab har sikret sig titlen med stor margin ned til konkurrenterne. Med blandt andre Neymar og Kylian Mbappé på holdkortet i denne sæson burde det også ligne en sikker titel.

Men sådan ligger landet ikke med to kampe tilbage af sæsonen. Ikke engang en direkte plads i Champions League er sikkert for pariserne. Lille, som senest vandt et mesterskab i 2011, har et forspring på tre point ned til Paris, mens Monaco på tredjepladsen og Lyon på fjerdepladsen på papiret stadig kan nå at sikre titlen.

De to bedst placerede mandskaber sikrer sig en plads i Champions League, mens tredjepladsen må nøjes med at skulle igennem Champions League-kvalifikationen. Ender Paris á point med nogle af de andre hold, vil de tvære svært at hamle op med parisernes målscore, der for nuværende er på plus 52 mål.

Spanien: Madrid-rivalerne duellerer om mesterskabet

Atletico Madrid har overhånden i tvekampen mod bysbørnene fra Real Madrid i kampen om tronen i den spanske liga. (Foto: Susana Vera © Scanpix)

En af de ligaer, hvor mesterskabskampen er helt åben, er den spanske. De tre mastodonter Atlético Madrid, Real Madrid og Barcelona har alle mulighed for at sikre sig trofæet med to kampe tilbage af sæsonen.

I Spanien er det ved pointdeling de indbyrdes kampe mellem holdene, som tæller og i sidste ende bestemmer, hvem der vinder mesterskabet.

Her er Real Madrid bedre indbyrdes end både Atlético Madrid og Barcelona. Kommer der til at være pointdeling mellem Atlético Madrid og Barcelona, er det Madrid-klubben, der trækker det længste strå.

Champions League-pladserne er der derimod ingen spænding om. Real Sociedad på femtepladsen kan nemlig ikke nå at fratage pladserne

England: Liverpool i desperat kamp for Champions League

Liverpool fik tre tiltrængte point i Champions League-jagten, da rivalerne fra Manchester United blev besejret med 4-2 i forgårs. (Foto: PETER POWELL © Scanpix)

Hvad der ikke er af spænding om det engelske mesterskab, som Manchester City sikrede sig i starten af ugen, er der i den grad i, hvem der tager de engelske Champions League-pladser

Af de otte bedst placerede engelske hold er det kun de to Manchester-klubber, som allerede har sikret sig en plads i Champions League. Leicester er godt på vej, mens Chelsea, Liverpool, West Ham, Tottenham og Everton skal kæmpe lidt mere for det fine selskab.

Der er kun fire pladser til rådighed og med de få point, der skiller holdene, så er det meget vel holdenes målscore, som får betydning, når pladserne skal fordeles. Derfor kan både sidste års Premier League-vindere Liverpool samt Champions League-finalisten Chelsea risikere at skulle spille Europa League eller Conference League næste sæson.

Italien: Eriksen er mester - Ronaldo jagter Champions League

Cristiano Ronaldo og Juventus er i kæmpe problemer i den italienske Serie A. (Foto: ALBERTO LINGRIA © Scanpix)

I Serie A er mesterskabspokalen for første gang i et årti blevet placeret et andet sted end i Juventus' bugnende trofæskab.

I år var det nemlig Christian Eriksen og Inter, der kunne fejre titlen - sågår allerede med fire runder tilbage.

Derfor er alles øjne i Italien lige nu rettet mod ligaens helt store spændingsmoment: Superstjernen Cristiano Ronaldo og hans detroniserede 9-dobbelte forsvarende mestre, Juventus.

Med to kampe tilbage af sæsonen er Juventus nemlig et enkelt point fra den top 4-placering, der sikrer Champions League i næste sæson.

Lykkes det ikke, må det betegnes som en gigantisk fiasko for Ronaldo og hans storsatsende mandskab fra Fiat-byen.

Tyskland: Lewandowski bomber Bayern til tops

Robert Lewandowski jubler over Bayern Münchens niende mesterskab i træk. (Foto: Christof Stache © Scanpix)

'Tor, tor, tor! Tor von Lewandowski!'

Sådan har det lydt ufattlig mange gange fra de tyske fodboldkommentatorer i Bundesligaen denne sæson.

Hele 39 gange har Bayern Münchens polske skarpretter, Robert Lewandowski, fundet nettet, og det har forlængst sikret sydtyskerne deres niende mesterskab på stribe.

Imens har ligaens anden 'Torjäger', den norske komet Erling Haaland, rigeligt at gøre med at sikre Borussia Dortmund en plads i Champions League næste sæson.

Med to kampe tilbage ligger Haaland og co. lige nøjagtig i top fire - men kun ét eneste point foran Frankfurt.

Tyrkiet: De tre Istanbul-klubber kæmper drabelig kamp om guldet

Besiktas og Galatasaray er to af de Istanbul-klubber, der jagter mesterskabspokalen inden sidste runde. Her er det Domagoj Vida fra Besiktas (tv.) og Mostafa Mohamed fra Galatasaray (th.), der er i infight under de to holds seneste møde. (Foto: TOLGA BOZOGLU © Scanpix)

Selv en garvet krimiforfatter kunne ikke have skrevet en mere spændingsfyldt afslutning på den tyrkiske liga, end den der er lagt op til i denne weekends sidste spillerunde.

De tre ærkefjender og lokalrivaler Besiktas, Galatasaray og Fenerbahce er nemlig kun adskilt af to point inden sæsonens afsluttende kamp.

Besiktas og Galatasaray ligger lige nu på samme pointantal i toppen af tabellen, mens Fenerbahce er to point efter som nummer tre.

Besiktas går dog ind i sidste runde med overhånden, da de er bedre indbyrdes end Galatasaray. Dermed kan de selv sikre sig mesterskabspokalen med en sejr over midterholdet, Goztepe.

Danmark: Brøndby lurer på FC Midtjylland og første mesterskab i 15 år

Brøndby åbnede mesterskabskampen med sejren på 3-1 over titelkonkurrenterne fra FC Midtjylland i sidste uge. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Vi behøver faktisk ikke kigge ud over landets grænser for at finde en ordenlig spandfuld spænding på græstæppet.

Brøndby og de forsvarende mestre fra FC Midtjylland er nemlig endt i en ganske forrygende tvekamp om mesterskabet i Superligaen med tre runder tilbage.

Midtjyderne tabte et stort skridt i guldkampen med nederlaget til Brøndby sidste søndag, så nu er der blot et enkelt point mellem de to kombattanter.

Også i kampen om bronze er der stadig spænding tilbage.

Her skal AGF dog til at oppe sig lidt, hvis de skal nå at indhente FC København på tredjepladsen. Aarhusianerne er nemlig fire point efter på fjerdepladsen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk