OVERBLIK Spillernes mand siger farvel: Fem gange Mads Øland befandt sig i orkanens øje

I over 25 år har Spillerforeningens nu tidligere direktør delt vandene i dansk sport.

Hvis man spørger danske topatleter, hvem de helst vil have i ringhjørnet i en forhandlingssituation, vil Mads Ølands navn med overvejende sandsynlighed dukke op.

Den tidligere Viborg- og KB-spiller har nemlig siden midten af 90'erne repræsenteret Spillerforeningen og medlemmernes interesser i flere sager, som har høstet stor opmærksomhed, og som i mange tilfælde har sørget for bedre forhold for danske fodboldspillere.

Men undervejs har Mads Øland anskaffet sig ligeså mange fjender som venner.

Her får du fem af de vigtigste sager, hvor den du afgående direktør for Spillerforeningen stod i rampelyset.

Landsholdskonflikten i 2018 - vikarlandsholdet træder til

John 'Faxe' Jensen trådte til som midlertidig landstræner. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Konflikten som gav os vikarlandsholdet anført af fodboldkoryfæet John 'Faxe' Jensen.

Spillerforeningen og DBU kunne ikke blive enige om en ny aftale, som skulle sikre bedre forhold for herrelandsholdet. Hårdknuden endte med et afbud fra A-landsholdet til en træningskamp i Slovakiet.

DR Sportens fodboldkommentator Henrik Liniger siger:

- Det var den mest spektakulære konflikt, Mads Øland nåede at være med til, fordi herrelandsholdet er en form for allemandseje.

- Landet blev jo nærmest delt i to lejre. Der var dem, der sagde, at landsholdet bare skulle stille op nærmest uanset hvad, og så var der dem, som mente, at det var ok med lidt skærpede krav.

- Ølands person blev meget tydelig under konflikten, og dybest set blev den først løst, da andre forhandlere kom til bordet. Den personlige konflikt mellem Mads Øland og daværende DBU-direktør Claus Bretton-Meyer kom jo nærmest til at overskygge fodboldkonflikten.

Kvindelandsholdet aflyser to kampe i 2017 efter EM-sølv

Pernille Harder og de øvrige landsholdsspillere missede to kampe på grund af konflikten. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Forløberen for konflikten på herresiden.

Kvindelandsholdet ville have bedre vilkår, og DBU sagde nej. Under konflikten bliver både en venskabskamp mod Holland og en VM-kvalifikationskamp aflyst. Sidstnævnte medfører, at Danmark ikke kvalificerer sig til slutrunden.

DR Sportens fodboldkommentator Henrik Liniger siger:

- Det var jo den første store armlægning mellem Mads Øland og Claus Bretton-Meyer - et drama, man nærmest kun kunne se på med forundring. Det var første gang, der for alvor var konsekvenser ved, at forhandlingerne brød sammen.

- Internt har der fra kvindelandsholdet været stor opbakning til Mads Øland, men Nadia Nadim skriver i sin bog 'Min Historie', at hun ønskede en anden ved forhandlingsbordet, og hun har givetvis ikke været den eneste.

Feriepengesagen i 2013 er en vindersag

Mads Øland stod hårdt på, at spillerne havde ret til flere feriepenge. Og han fik ret. (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

Udbetalte Superliga-klubberne nok feriepenge til spillerne? Nej, sagde Spillerforeningen. Jo, sagde sammenslutningen af klubber, Divisionsforeningen.

DR Sportens fodboldkommentator Henrik Liniger siger:

- Sagen er med til at understrege, hvorfor Mads Øland har siddet så længe. Han har været rigtig god til at skaffe spillerne bedre vilkår.

- Det her var nærmest en ren vindersag for Øland. Han fik medhold hele vejen rundt i retssystemet i, at spillerne havde ret til feriepengene.

- Sagen var også med til at vise, at Spillerforeningen ikke bare er en interesseorganisation: Det er også en faglig organisation.

Per Nielsen og Dan Anton er ligeglade med spillerstrejke i 2004

  • Dan Anton Johansen (i hættetrøje) og Per Nielsen troppede op til træning ved Brøndbys anlæg til trods for spillerstrejke landet over. (Foto: Kim Nielsen)
  • Nogle fans valgte at hylde de to Brøndby-spillere på utraditionel vis. (Foto: Thomas Borberg)
1 / 2

Spillerforeningen og Divisionsforeningen kan ikke blive enige om vilkårene i en ny aftale. En af knasterne var spørgsmålet om, hvorvidt klubberne havde ret til en økonomisk kompensation, hvis ung spiller fra egne rækker skiftede transferfrit.

DR Sportens fodboldkommentator Henrik Liniger siger:

- Det var første gang, man så et stort slag mellem Divisionsforeningen og Spillerforeningen - altså arbejdsgiverne og arbejdstagerne. En reel arbejdskonflikt, som man kender fra andre steder, og dermed oplevede spillerne, hvad det vil sige at være en fagforening.

- Det endte i en strejke og en aflyst spillerunde i de danske fodboldturneringer, og det havde man aldrig forestillet sig tidligere.

- Brøndby-spilleren Per Nielsen og Dan Anton Johansen valgte at møde op til en træning før en Uefa Cup-kamp og blev derfor anklaget for at være skruebrækkere.

Bosmandommen i 1995 giver spillerne magten

Mads Øland ses her med Jean-Marc Bosman i 1995. Den tidligere belgiske fodboldspiller lægger navn til dommen, da hans konflikt med sin klub startede forhandlingerne. (Foto: ERIK LUNTANG © Scanpix)

Bosmandommen gav transferfrie spillere retten til at skrive kontrakt med en ny klub, uden deres tidligere skulle have kompensation.

Mads Øland spillede ingen formel rolle i retssagen, men dommen var med til at blive et springbræt for hans Spillerforeningen, da den fundamentalt ændrede den måde, som forholdet mellem klubber og spillere fungerer.

DR Sportens fodboldkommentator Henrik Liniger siger:

- Bosmandommen var i høj grad med til at sætte skub i Mads Ølands karriere. Dommen ændrede transferspillet fra at have været klubbernes marked til at blive spillernes marked. Og lige pludselig så flere spillere en idé i en stærk organisering.

- Mads Øland var i høj grad med til at fortsætte den udvikling: Nu står spillerne med de stærkeste kort og muligheden for at lave bedre aftaler.