Pernille Harder langer ud efter kvinders kontraktforhold i England

Kvindelige fodboldspillere i den bedste engelske række kan blive fyret, hvis de er mere end tre måneder skadet. Det afslører Politiken.

Pernille Harder, der selv spiller i tysk fodbold, kritiserer kontraktforholdene i England, som blandt andre Nadia Nadim spiller under.

Danmarks og ikke mindst Europas bedste kvindelige fodboldspiller, Pernille Harder, er forundret over en klausul, som er standard i kontrakterne i den bedste kvindelige fodboldrække i England.

Den danske avis Politiken kunne som en del af Football Leaks afsløre fredag, at de engelske fodboldklubber siden 2017 har kunnet fyre deres kvindelige spillere, hvis de bliver skadet i tre måneder eller mere.

- Jeg synes, det er en underlig klausul. Det er urovækkende for spillerne, at klubberne har mulighed for at smide dem på porten, siger Pernille Harder, der ikke selv har en lignende klausul i sin kontrakt med den tyske klub Wolfsburg.

Dokumenter fra Football Leaks, som Politiken er kommet i besiddelse af, viser, at klubberne i den bedste engelske række, Women’s Super League, i 2017 fik indført klausulen om, at langvarige skader på tre måneder eller mere kan fremtvinge fyring.

Når en læge har givet en prognose for en skade på tre måneder eller mere, har klubberne herefter ret til at opsige spillerne med tre måneders varsel.

Stor utilfredshed i Spillerforeningen

I Spillerforeningen i Danmark er man heller ikke tilfreds med, at spillere på den måde kan miste sit arbejde.

- Mænd og kvinder, der spiller professionel fodbold, kan jo begge blive alvorligt skadet på jobbet, og når man efter kun tre måneders sygdom eller skade kan blive opsagt med tre måneders varsel, som det er tilfældet med kvinderne i den engelske liga, så er det en regel som ikke er rimelig, siger Spillerforeningens direktør Mads Øland.

Han undrer sig over, at professionel fodboldspiller kan blive fyret for at blive skadet på jobbet.

- Der er rigtig mange spillere, som på et tidspunkt i deres karriere kommer ud for at have en skade, der varer mere end tre måneder, og det er en skade, man får, fordi man passer sit job. At man så er i risiko for at blive opsat af den grund, er helt urimeligt, siger Øland.

Diskriminerende

Klausulen gælder specifikt de kvindelige spillere.

Mændene i den bedste engelske række, Premier League, kan ifølge Politikens oplysninger først blive fyret, hvis de over en periode på 20 måneder er skadet i 18 måneder. Og herefter har de en opsigelsesperiode på mellem 6 og 12 måneder.

Forskellen på mændene og kvindernes kontraktlige forhold er i Pernille Harders øjne ikke bare unødvendig, men også tydeligt diskriminerende:

- Jeg går ind for ligestilling, og jeg synes ikke, at det er fair. Så jeg håber, at de fjerner den klausul.

En holding Mads Øland er helt på linje med.

- Forskellen mellem kønnene er så stor, at den er åbenlys urimelig, siger han.

Tre danske kvinder spiller i den engelske række. Mie Leth Jans og Nadia Nadim er på kontrakt i Manchester City, mens Janni Arnth netop har skrevet under med Arsenal.

DR Sporten har forsøgt at få en kommentar fra alle tre, men det er ikke lykkedes.

Facebook
Twitter