Pernille Harder skifter til Chelsea og skriver historie: Bliver den dyreste nogensinde 

Den danske fodboldstjerne bliver den dyreste kvindelige spiller med skiftet fra Wolfsburg til engelske Chelsea.

Pernille Harder bliver den dyreste kvindelige fodboldspiller med sit skifte til Chelsea.

Pernille Harder skal fremover få nettet til at blafre i den bedste engelske fodboldrække.

Efter tre og et halvt år i den tyske klub Wolfsburg skifter den danske landsholdsanfører til engelske Chelsea, hvor hun har skrevet under på en tre-årig kontrakt.

Harder bliver samtidig den dyreste kvindelige fodboldspiller i historien.

Den tidligere rekord stod malawiske Tabitha Chawinga for, da hun skiftede fra svenske Kvarnsveden til kinesiske Jiangsu Sunning, der ifølge svenske medier betalte over 1,5 millioner svenske kroner (1,08 millioner danske kroner) for den offensive spiller.

Ifølge DR Sportens oplysninger overgår Chelsea det beløb med købet af Pernille Harder.

De forsvarende engelske mestre køber danskeren fri af hendes kontrakt, der ellers udløber næste sommer. Ifølge flere tyske medier betaler Chelsea 330.000 euro (2,6 millioner kroner) for at have en af verdens bedste spillere i truppen fra den kommende sæson.

Kutymen er ellers, at størstedelen af kvindelige fodboldspillere skifter efter kontraktudløb, og derfor gør det indtryk på Pernille Harder, at Chelsea køber hende fri allerede nu - og gør det til en pris, der giver genlyd.

- Det viser, at kvindefodbolden rykker sig. Hvis nogen havde fortalt mig for 3-4 år siden, at jeg ville blive solgt for dette beløb, ville jeg ikke have troet på dem. Det er kæmpestort. Både personligt, men også generelt for kvindefodbolden.

- Det er ikke økonomien, der driver mig, men det er et rigtig godt signal, at klubberne skal spendere for hente spillerne, og det viser et stort fremskridt i mine øjne. Jeg er stolt af at være med til at starte samtalen om noget så vigtigt som den økonomiske udvikling i kvindefodboldverdenen, siger Pernille Harder til DR Sporten.

Vil udforske en ny liga

Udefra ser det måske ikke ud til, at det er et skridt opad for Pernille Harder, at hun skifter Wolfsburg ud med Chelsea. Det tyske hold har været en stor del af den europæiske top de seneste 10 år, og så sent som i søndags spillede Harder med i en Champions League-finale for anden gang i sin Wolfsburg karriere - og det med to nederlag til følge.

Chelsea rykkede først op i den bedste engelske række i 2010, og er først begyndt at investere i kvindeholdet de seneste år. Klubben har vundet tre engelske mesterskaber, senest den forgangne sæson, der dog blev afgjort på skrivebordet, efter ligaen blev aflyst på grund af coronavirusset.

  • Pernille Harder får nummer 23 i Chelsea. (© DR Sporten)
  • Den danske fodboldstjerne poserer på Stamford Bridge. (© DR Sporten)
  • (© DR Sporten)
1 / 3

Men den engelske liga er også den, der rykker allermest for tiden med mere økonomi, tv-aftaler og spillerindkøb. Og den udvikling krydret med en ny udfordring tiltaler Pernille Harder.

- Historisk set har den engelske liga ikke opnået de samme ting på internationalt plan, og nogle vil derfor argumentere for, at den niveaumæssigt er et skridt ned. Det mener jeg dog ikke. Dette er en liga med enormt potentiale, som jeg kan være med til at udvikle.

- Derudover kan skiftet give mig en anden inspiration og udfordre mig på ny som både menneske og spiller. Jeg træder ind på et nyt hold, i en ny liga, med en anden måde at træne og spille på. Derudover skal jeg spille med og mod andre spillere, og jeg glæder mig til, at de mange nye indtryk kan være med til at udfordre mig på ny.

- Jeg skifter til et tophold, men et tophold, som jeg også kan løfte og gøre bedre, og det tiltaler mig. Jeg kunne skifte til et hold, hvor jeg var sikker på at vinde Champions League, men jeg ønsker en udfordring og vil gøre en forskel. Og alt det får jeg i Chelsea, siger Harder.

Og skiftet til Chelsea og den engelske liga bifaldes da også af landstræner Lars Søndergaard.

- Hun har været en profil i Sverige og i Tyskland, og nu kommer hun til – tror jeg – den bedste liga i verden. En liga, hvor mange af de store profiler fra de andre nationer er samlet.

Hun skal steppe op igen, og jeg tror, hun kan tage endnu flere skridt fremad i sin karriere, siger Lars Søndergaard til DR Sporten.

Tættere på kæresten

En anden - og meget betydelig - faktor i skiftet til Chelsea er, at Pernille Harder kommer mere tættere på sin kæreste Magdalena Eriksson, som hun har dannet par med i over syv år.

Og tættere kan hun ikke komme, da Eriksson også spiller i Chelsea, hvor hun er anfører. De seneste treethalvt år har de to levet i et langdistanceforhold i en professionel fodboldverden, hvor der ikke har været meget tid til at ses.

Og derfor har det været et vigtigt parameter i forbindelse med valget af en liga og klub for Pernille Harder. Indtil nu har hun kun valgt klub ud fra fodboldmæssige perspektiver, men skiftet til Chelsea har i den grad også været et personligt valg.

- Det har været hårdt at bo så langt fra hinanden. Nu kan jeg mærke, at ‘Magda’ skal være tættere på, og vi har begge været fast besluttede på, at vi skulle tættere på hinanden nu. Derfor gør det valget om at tage til Chelsea endnu lettere, hvor fodbold og privatlivet kommer til at passe perfekt sammen.

Pernille Harder og Magdalena Eriksson skal nu igen spille på samme hold, som de også gjorde fra 2012 til 2016 i svenske Linköping. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

- Vi skal selvfølgelig ikke gå på kompromis med fodboldlivet og ambitionerne. Det skal helst kombineres, og det kan det heldigvis med Chelsea. Det her er den perfekte pakke. Og jeg tror også, at det vil gøre mine præstationer endnu bedre, at jeg også har meget mere ro på privatlivet. Så det bliver virkelig fedt at komme i gang, siger hun.

Pernille Harder kan få debut for Chelsea den 6. september mod Manchester United, hvor den engelske fodboldrække starter op igen.

Du kan se en længere reportage om Pernille Harders rekordtransfer i Sportsmagasinet på søndag, hvor DR Sporten fik lov til at følge den danske fodboldstjerne.