Peter Bonde færdig i Kina: Sætter punktum for trænerkarrieren

Den tidligere kvindelandstræner og assistent under Morten Olsen siger stop for karrieren som træner for klubber og landshold.

Peter Bonde sætter punktum for sin trænerkarriere og vender tilbage til højskolelivet i Oure. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Efter godt et halvt år som U19-kvindelandstræner i Kina vender Peter Bonde tilbage til Danmark.

Her skal han igen være træner og underviser på idrætshøjskolen og -efterskolen i Oure, og dermed sætter han punktum for en lang karriere som elitetræner i klubber og for landshold.

- Been there, done that. Jeg har været Superliga-træner, jeg har været landstræner i flere lande, jeg har været til syv slutrunder. Jeg synes, jeg har udtjent min værnepligt i den sammenhæng. Nu vil jeg bare gerne beskæftige mig med det, det drejer sig om: fodbold og talentudvikling, siger Peter Bonde til DR.

I midten af 90’rene stod Peter Bonde i spidsen for Næstved i Superligaen, men hvis en klub fra Danmarks bedste række i dag henvendte sig med et jobtilbud, ville svaret være klart:

- Så ville jeg være vældig smigret, men sige nej tak. Jeg ville henvise til Nils Nielsen. Jeg skal ikke være Superliga-træner, siger Bonde.

Peter Bondes stop som ungdomslandstræner i Kina medfører også, at hans assistent Nils Nielsen, tidligere dansk kvindelandstræner, forlader det kinesiske fodboldforbund.

Store kulturelle forskelle

Årsagen til de to trænerens pludselig opsigelse i Kina skal findes i de kulturelle forskelle, der har vist sig at være for store. Peter Bonde savnede retning og bedre organisation i det kinesiske fodboldforbund, og han erkender, at han ikke er et stort nok navn til at kunne ændre forbundets struktur og vaner.

- Jeg har i dag haft et langt møde med 20 af de høje herrer fra Kina. Jeg må tilstå, at kulturforskellene er store. Jeg havde håbet, at de sidste otte-ni måneder havde flyttet dem, men selve organisationen er tung at danse med, og det orker jeg simpelthen ikke, siger Peter Bonde.

- På herresiden har man Marcelo Lippe som A-landstræner, Guus Hiddink som U21-landstræner, og på kvindesiden har man en kinesisk træner, der har afløst en islænding. Man holder ikke fast i en vej at gå, og derfor bliver det som at tisse i bukserne, siger han.

60-årige Peter Bonde startede sin trænerkarriere i Kalundborg i 1991 efter en aktiv karriere som spiller. Trænergerningen har bragt ham forbi Lyngby, Næstved og Nykøbing Falster, mens han også har været kvindelandstræner i Danmark samt assistent under Morten Olsen på A-herrelandsholdet i 10 år.

Facebook
Twitter