Peter Bondes kinesiske eventyr: Ingen andre har de muligheder, vi har

Peter Bonde skal føre Kinas U/20-kvinder til tops ved VM. En ændring af kulturen samt et forbund, der er villige til at ofre meget, er nogle af nøgleordene.

Den tidligere assistenttræner for det danske herrelandshold i fodbold, Peter Bonde, har fået en opgave. Han skal føre Kinas U/20-kvinder til podiet ved den kommende VM-slutrunde i august.

Efter knap fem måneder i trænersædet går det godt med projektet, selvom der er en verden til forskel på den kinesiske kultur og den danske, som Peter Bonde har tilbragt hele sit øvrige trænerliv i.

- De stiller ikke spørgsmål. I Danmark er vi vant til, at spillerne bryder ind og har bud på ting, der kan gøres. Her sidder alle spillerne i truppen med deres lille notesblok, og så noterer de alt, der bliver sagt. Det har jeg sgu aldrig set Nicklas Bendtner gøre, siger Peter Bonde.

Sammen med sin assistent Nils Nielsen, der tidligere har trænet det danske kvindelandshold, forsøger Bonde at implementere en mere afslappet, dansk kultur blandt de autoritetstro spillere – og indtil videre har det virket fint.

Holdet har deltaget i flere træningsturneringer, hvor de blandt andet har slået Holland, Norge samt storholdet Paris Saint-Germains andethold, der trods en titel som klubbens næstbedste hold har flere A-landsholdsspillere på holdet.

- Kampen mod Paris Saint-Germain blev spillet på et rigtig højt niveau, og inden den gik spillerne og pjattede og snakkede om Eiffeltårnet og var lige så små som alle andre 16-17-årige. Det er det, vi arbejder med – den kultur, siger han.

Peter Bonde bliver kaldt happy coach af sine spillere.

Resultaterne er det vigtigste

At rejse de cirka 8200 kilometer mellem Beijing og Paris for at spille en træningskamp er ikke hverdagskost for særligt mange u-landshold. Men det kinesiske forbund er villig til at ofre mange midler, så holdet står så skarpt som muligt til VM.

- Vi har fået en opgave om, at vi skal præstere godt til VM – og så er de stort set ligeglade med resten. Jeg tror ikke, at noget u-landshold i verden har de muligheder, vi har, siger Peter Bonde.

Men grundet de store investeringer er forventninger også store. Måske for store.

- De er meget resultatorienterede i forbundet. De har store ambitioner og er måske også en smule utålmodige. De har lige fyret den 12. kvindelandstræner på 13 år. Jeg tror, det siger alt, siger han.

Masser af snak

Selvom forberedelsestiden frem mod VM-slutrunden kan virke kort grundet forbundets store forventninger, har Peter Bonde og Nils Nielsen alligevel bestemt sig for at starte fra bunden.

De har ændret det taktiske system fra meget direkte spil baseret på lange bolde til mere tålmodig og boldbesiddende fodbold – og vigtigst af alt sørger de for, at spillerne har det godt uden for banen.

- Nu sidder de og snakker under måltiderne. Det har de ikke gjort tidligere, for der skulle man jo være stille. De kagler løs nu, og jeg synes, at det er herligt. De andre sidder og kigger sig over skulderen og tænker, at det lige er højrøstet nok. For min skyld må de danse på bordene, så længe de spiller og træner ordentligt, siger han.

Og måske er det et aftryk, der bliver hængende hos spillerne, efter Nils Nielsen og Peter Bonde stopper. Kontrakterne gælder som udgangspunkt resten af året, men måske eventyret fortsætter lidt endnu.

- Hvis vi klarer os godt til VM, er der ingen grænser for, hvad de vil tilbyde mig af job og muligheder i overmål, siger Peter Bonde, der dog endnu ikke vil tage stilling til, om det er noget, han er interesseret i.

U/20 VM for kvinder begynder den 6. august.

FacebookTwitter