PODCAST Bajram Fetai: Jeg følte mig stemplet som ballademager

En skallesag i Silkeborg efterlod Bajram Fetai uden klub og med følelsen af at skuffe sine forældre og være endnu en rod med anden etnisk baggrund.

Bajram Fetai i sin gamle fodboldgård på Nørrebro. (Foto: © Jacob Panum, DR Sporten)

Bajram Fetai blev spået en stor fodboldkarriere, da han som 18-årig kom til Glasgow Rangers. Men det blev ikke til meget spilletid i Skotland og på bare tre år havde han smidt det hele på gulvet.

Til en træning i Silkeborg i 2006 nikkede han holdkammeraten, Hördur Sveinsson, en skalle og klubben ville efterfølgende ikke vide af ham. Og skriverierne i medierne ramte ham hårdt, fortæller han i 4. episode af DR Sportens podcast, Illustreret Sport.

- Det var rigtig hårdt at se mig selv på forsiden af flere aviser stemplet som en eller anden rod. Jeg ville jo gerne behage mine forældre. Alt det de har gjort for mig, ville jeg gerne betale tilbage. Og det gjorde jeg ikke, ved at det der kom ud, fortæller Bajram Fetai under en gåtur på indre Nørrebro i København.

Bajram Fetai blev som ynglingespiller idømt et halvt års karantæne for et voldsomt udfald mod en dommer og skallesagen fra Silkeborg forstærkede indtrykket af en aggressiv spiller, der ikke kunne styre sit temperament.

Og selvom episoden ligger 13 år tilbage, så gør den stadig stort indtryk på 31-årige Bajram Fetai, der indstillede sin karriere lige efter nytår og i dag er træner og integrator på FC Nordsjællands fodboldakademi.

- Jeg begyndte at tænke, at alle troede, at jeg var en eller anden rod. Jeg var så tæt på at holde op med at spille fodbold. Og det føltes pludselig som en evighed siden, at jeg havde været i Glasgow Rangers som et kæmpe talent. Og det viser bare livets gang. Det kan rigtig hurtigt gå op. Men det kan også rigtig hurtigt gå ned igen, siger Bajram Fetai, som i podcasten også fortæller åbenhjertigt om følelsen af at have færre chancer, fordi man har anden etnisk baggrund.

- Det er ikke for at forsvare noget for alle nydanskere. Men hvorfor har vi så meget tålmodighed med Nicklas Bendtner eller Nicki Bille, og ikke så meget med Emre Mor, spørger Bajram Fetai og svarer selv:

- Det er et vilkår, som man blot skal forholde sig til og som også ville gøre sig gældende for Hans og Jens, hvis de var vokset op med dansk baggrund og spillede fodbold i fx Tyrkiet.

Fra skallesmækker til Ligalandsholdsspiller

Bajram Fetai måtte efter skallesagen i Silkeborg tage sig selv i nakken og efter et prøveophold fik han siden tilkæmpet sig en kontrakt i FC Nordsjælland.

Her fik han styr på karrieren og blev som 23-årig udtaget til Ligalandsholdet som den første andengenerationsindvandrer nogensinde.

- Det var kæmpe stort. Jeg var meget rørt. For det var jo umuligt. Det var det billede, som alle folk omkring mig havde her på Nørrebro eller i Tingbjerg. De kunne ikke se for sig, at det kunne ske for en nydansker at få en kamp i en rød/hvid-trøje. At jeg brød den barriere, gjorde ikke kun noget for mig men for mange mennesker i Danmark, siger Bajram Fetai.

Bajram Fetai er glad for det han har lært via den modgang, han har mødt i karrieren. Og han er også evig taknemmelig over, at FC Nordsjælland gav ham chancen, så han kunne give noget tilbage til fodbolden og sine forældre, som har gjort en stor indsats for at holde ham væk fra gaden og kriminalitet.

- Da jeg var ung, ville jeg ikke have, at politiet skulle komme kørende foran vores dør med mig i patruljevognen. Det ville have knust min far og mor. Så det prøvede jeg at undgå på bedst mulig måde og det gjorde jeg via fodbolden. Og den tillid og varme jeg fik i FC Nordsjælland ville jeg gerne betale tilbage. Jeg følte, jeg skyldte dem alt. Som var det mine forældre, så ville jeg ikke skuffe dem, fortæller Bajram Fetai.

Podcast hver anden uge

Første sæson af Illustreret Sport udkommer hver anden uge frem til sommerferien, og tager dig med på et besøg hos en sportspersonlighed til en snak om en begivenhed eller en detaljer, der har haft betydning for karrieren.

Bajram Fetai er den fjerde i rækken af episoder efter tennisspilleren Frederik Løchte Nielsen, håndboldspilleren Jesper Nøddesbo og motorsportslegenden Tom Kristensen.

Illustreret Sport kan downloades via din smartphone, iTunes, dr.dk/podcast eller hentes ved blot at klikke her.