Før finalen: 5 historiske pokalfakta om duellanterne

Brøndby og FC Midtjylland mødes fredag i historiens 64. pokalfinale. En historie, der tæller syv Brøndby-titler og samme antal tabte finaler for midtjyderne.

Brøndbys cheftræner Martin Retov, Kevin Mensah, Jens Martin Gammelby og FC Midtjyllands Jakob Poulsen, Erik Sviatchenko og cheftræner Kenneth Andersen ved siden af dét, der fredag kæmpes om. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

Når Brøndby IF og FC Midtjylland fredag træder ind på græstæppet i nationalarenaen Parken, bliver det til den 64. pokalfinale i historien.

En historie, der fortsat ikke har kastet en pokaltitel af sig til midtjyderne – trods syv finaler, hvis man medregner tiden som Ikast FS.

En af fem historiske pokalstatistikker, der inkluderer finalens to duellanter.

1

FC Midtjyllands pokalmareridt kan slutte fredag

Sådan så det ud, da FC Midtjylland havde tabt finalen i 2011 med 2-3 til FC Nordsjælland. Nederlaget var det syvende finalenederlag i træk til FC Midtjyllnd/Ikast FS. (Foto: POULSEN LARS)

FC Midtjylland har haft et svært forhold til den danske pokalfinale. Holdet fra heden har ellers siden dannelsen i 1999 været i fire pokalfinaler. Alle er tabt, og statistikken forbedres ikke, om så man medregner den ene af de to klubber, der fusionerede til FC Midtjylland, Ikast FS. Tre gange nåede de finalen, men ej heller her lykkedes det at vende hjem til det midtjyske med trofæet i bagagen.

Tre af de i alt syv finaler har i øvrigt været mod Brøndby. Den første i 1988, der blev tabt af Ikast FS, mens FC Midtjylland måtte kapitulere mod de blågule i både 2003 og 2005.

Med andre ord kan FC Midtjylland altså skrive historie og vinde klubbens første pokaltitel, hvis det fredag lykkes at besejre Brøndby.

2

Brøndby kan komme i eksklusiv klub

Med en finalesejr på 3-1 over Silkeborg kunne Brøndby sidste år løfte trofæet for syvende gang i klubbens historie - og altså for andet år i træk. (Foto: KHAN TARIQ MIKKEL)

Brøndby har omvendt vundet pokalfinalen syv gange. Og skulle det lykkes vestegnsklubben at genvinde titlen, der også blev vundet sidste år med en finalesejr på 3-1 over Silkeborg, så vil Brøndby komme i en historisk og eksklusiv klub.

Det vil således været det blot syvende mandskab i historien til at vinde pokalfinalen to år i træk. Noget AGF som de eneste har formået at gøre to gange i henholdsvis 1960 og 61 samt 1987 og 88.

Udover AGF tæller klubben allerede Vejle Boldklub (1958 og 1959), Randers Freja (1967 og 1968), Lyngby Boldklub (1984 og 1985), FC Nordsjælland (2010 og 2011) samt FC København (2015 og 2016).

Ærkerivalerne fra FC København vil dog uanset hvad fortsat have håneretten, da de i 2017 fulgte de to foregående pokaltriumfer op med en tredje, og dermed er den eneste i historien til at vinde pokalfinalen tre år i træk.

3

FC Københavns titelforspring kan udlignes

FC København vandt klubbens ottende pokaltitel med en finalesejr over Brøndby i 2017. Netop Brøndby kan med en finalesejr fredag udligne det antal. (Foto: liselotte sabroe © Liselotte Sabroe)

Vi bliver lidt ved rivaliseringen mellem Brøndby og FC København. For godt nok vandt ”Løverne” tidligere på måneden deres 13. danmarksmesterskab efter en sejr over netop Brøndby.

Men fredag kan glæden igen vende tilbage til Vestegnen, hvis Brøndby vinder pokalfinalen. Det vil nemlig betyde, at Brøndby og FC København har vundet lige mange pokaltitler.

Brøndbys hidtil syv titler vil således kunne blive gjort til otte. En præstation, der vil tangere københavnernes antal, der lyder på lige netop dét.

AGF vil dog fortsat være pokalhistoriens mest vindende klub, idet aarhusianerne står noteret for ni pokaltitler – den seneste vundet i 1996.

4

Største sejr er leveret af Brøndby – og står nok ikke for fald

Det kunne desværre ikke lade sig gøre at støve et billede op fra pokalkampen mellem BK Pioneren og Brøndby fra 1982. Men fast ligger det dog, at hvis det igen lykkes Brøndby at vinde 16-1, er pokalen på billedet Brøndbys for anden år i træk. (Foto: GONZALES PHOTO DEJAN OBRETKOVIC)

Der skal ske formentlig ske mirakler, hvis pokalhistoriens største afklapsning skal stå for fald, men for den ene af fredagsfinalens to duellanter gør det nok ikke så meget.

Det er således Brøndby, der står noteret for den hidtil største sejr i en pokalkamp. Det skete, da BK Pioneren tilbage i august 1982 – i en af turneringens tidlige runder – blev kørt midt over med hele 16-1. Til trods for at det endda var de københavnske pionerer, der scorede kampens første mål.

I anden halvleg skruede de blågule dog tempoet i vejret og scorede 11 af deres 16 mål på blot 34 minutter. Og så sluttede eventyret ellers med et brag for BK Pioneren.

5

Brøndby-mand står bag FC Midtjyllands seneste finalescoring

Mikkel Thygesen er seneste mand til at score i en pokalfinale for FC Midtjylland. To gange scorede midtbanespilleren, der har både unge fodboldår og senere mere end 100 kampe for Brøndbys førstehold på CV'et. (Foto: Lars Krabbe)

FC Midtjylland har som beskrevet måttet rejse tomhændet hjem fra pokalfinalen, hver eneste gang de har været med. Seneste var i 2011, da FC Nordsjælland på to mål af Rawez Lawan og en overtidsscoring af Søren Christensen sendte midtjyderne tilbage til Herning med et nederlag på 2-3.

Inden da havde Mikkel Thygesen scoret til både 1-1 og 2-2 for FC Midtjylland. Den i dag 34-årige midtbanespiller nåede 155 kampe i den sorte FC Midtjylland-trøje, men havde sin allertidligste fodboldopvækst i Brøndby og nåede da også over 100 kampe fra klubben fra den københavnske vestegn.

Hvordan det går Brøndby og FC Midtjylland i fredagens finale kan høres direkte i LIGA på P3 med kampstart klokken 17.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk