Kulturminister ærgrer sig over pokalafbrydelse: 'Det er derfor, vi ikke bare giver los'

- Det er brandærgerligt, at der er en del af tilskuerne, som ikke forstår, at reglerne er der for at passe på os alle sammen, siger Joy Mogensen.

Kulturminister Joy Mogensen (S) i selskab med DBU-formand Jesper Møller inden pokalfinalen. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Der skal helst være noget at snakke om, når der spilles pokalfinale.

Det var der i høj grad både før, under og efter, at Sønderjyske onsdag aften vandt klubbens første pokaltitel ved at besejre AaB 2-0.

Finalen, der i år var flyttet til Blue Water Arena i Esbjerg, tog nemlig en alvorlig drejning midtvejs i første halvleg, da de medrejsende nordjyske fans havde mere end svært ved at indrette sig efter de coronarestriktioner, som var udstukket på forhånd.

For mange AaB-fans stod alt for tæt sammen, og af samme årsag valgte kampens dommer, Jørgen Daugbjerg Burchardt, at blæse kampen af, indtil de nordjyske fans kunne finde ud af at sætte sig ned og holde afstand.

Et helt kvarter skulle der gå, før kampen blev genoptaget.

Fans fra AaB under finalen i Sydbank Pokalen: AaB - SønderjyskE. Blue Water Arena Esbjerg onsdag den 1 juli 2020. (Foto: Claus Fisker/Scanpix 2020) (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Ikke noget stort øjeblik i dansk fodbold, og det ærgrede da også kulturminister Joy Mogensen (S), der var på plads i Esbjerg, at det skulle komme dertil.

- Jeg synes, det er brandærgerligt, at der er en del af tilskuerne, som ikke forstår, at reglerne er der for at passe på os alle sammen. Det er også derfor, at vi i regeringen netop ikke bare vil give los - vi er nødt til at følge den her virus, og først gøre nye ting, når vi ved, at det er sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Det var et ærgerligt drama at få med, siger Joy Mogensen.

Skal være plads til følelser og fornuft

Regeringen vedtog midt i juni en forsøgsordning, hvor der ville blive givet adgang til flere end 500 tilskuere til tre udvalgte kampe i Superligaen. Alt sammen ud fra et forsigtighedsprincip.

Den opgave løste de udvalgte klubber til fuld tilfredsstillelse, og derfor har der den seneste uge været samlet et flertal rundt om regeringen, der vil åbne endnu mere op for tilskuere i Superligaen.

Kulturministeren vil dog ikke sige, om onsdagens brud på coronarestriktionerne kommer til at få indflydelse på planerne for en fuld genåbning af Superligaen.

- Forsøget er jo faktisk afsluttet, og jeg synes, det er brandærgerligt, når disciplinen var der i de tre testkampe, at den så ikke var der blandt alle tilskuere i dag. Det må vi se på.

- Det vigtigste er, at alle publikummer bliver ved med at huske, at de her regler skal være der, og så vil vi fra regeringen fortsætte med vores forsigtighedsprincip, så der også er plads til fornuft og de store følelser i fodbold.

Rasmus Würtz måtte selv have fat i en fan-megafon for at tale til de medrejsende fans undervejs. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Kan godt forstå forvirring

I AaB-lejren var man under afbrydelsen nødt til at trække et par velkendte ansigter ud på banen i forsøget på at få de medrejsende fans til at rette ind.

De to klubkoryfæer Rasmus Würtz og Thomas Augustinussen måtte således sætte i rask galop ned mod fansene for at forklare alvoren.

En forvirrende situation for alle parter, forklarer den tidligere AaB-anfører Rasmus Würtz.

- Vi forsøgte at kommunikere ud, hvad de skulle gøre. Der skulle noget mere afstand på, så vidt jeg havde fået at vide, og det forsøgte vi at sige til dem.

- Det var jo en fantastisk opbakning, de gav os, og det er jo også svært at finde ud af, hvad man må og ikke må, så jeg kan godt forstå forvirringen, men vi var jo kun interesserede i at få kampen afviklet, og så forsøgte vi at hjælpe til med det.

Pokaltitlen var det første trofæ i Sønderjyskes historie.