På trods af skandale-finale vil politikere ophæve restriktioner: 'Ellers ender vi med en meget mere alvorlig sygdom - paranoia'

Kulturministeren mener, at pokalfinalen giver anledning til fortsat forsigtighed med Superligaen.

AaB-træner Jacob Friis taler med sine spillere under afbrydelsen i pokalfinalen mod Sønderjyske. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Radikale har sammen med de blå partier et flertal, der vil fjerne restriktionerne for antallet af tilskuere til fodboldkampe fra næste sæson, der efter planen begynder til efteråret.

Regeringen er derimod skeptisk og har afvist at lade det være op til klubberne at bestemme, hvor mange der kan lukkes ind.

Midt i en politisk diskussion opstod der i gårsdagens pokalfinale mellem AaB og Sønderjyske en spilafbrydelse, der puster til debatten. Da nogle medrejsende AaB-fans havde svært ved at indrette sig efter de coronarestriktioner, som var udstukket på forhånd, afblæste kampens dommer midlertidigt spillet på banen.

Et kvarter skulle der gå, før kampen blev genoptaget.

Mere end et kvarter skulle der gå, men ned at sidde kom de nordjyske fans. Dog først efter at flere fra tribunen på hidsig vis havde forladt stadion. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Det får dog ikke De Radikales idrætsordfører, Jens Rohde, til at ændre holdning. Tværtimod mener han, at scenerne fra pokalfinalen i går understreger, hvorfor der bør åbnes mere op på de danske fodboldstadions.

- 99 procent af publikum opførte sig jo eksemplarisk. Så var der de 50 mennesker, der ikke ville rette sig efter forskrifterne, og de skal ikke have lov til at tage resten af fodbold-Danmark som gidsel. Et forsigtighedsprincip kan også ende i et jerngreb. Det vil jeg simpelthen ikke være med til, siger Jens Rohde til DR Sporten.

- Derfor holder jeg fast i, at hvis vi ønsker fodbold til efteråret, så er man nødt til at lade de professionelle klubber gå ud og sælge deres sponsorater, sæsonkort og billetter med et normalt, frit udgangspunkt.

Hør i klippet herunder, hvad Jens Rohde torsdag fortæller om status på Superliga-forhandlingerne:

Samme analyse af gårsdagens begivenheder på tilskuerpladserne har kulturminister Joy Mogensen (S) ikke. Hun var på plads på stadion og var ikke imponeret over, hvad hun så.

- Jeg synes, det er brandærgerligt, at der er en del af tilskuerne, som ikke forstår, at reglerne er der for at passe på os alle sammen.

- Det er også derfor, at vi i regeringen netop ikke bare vil give los - vi er nødt til at følge den her virus, og først gøre nye ting, når vi ved, at det er sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Det var et ærgerligt drama at få med, siger Joy Mogensen.

Regeringens forsigtighedsprincip i forhold til tilskuere til fodboldkampe har fået opbakning fra Enhedlsisten. Og det er stadig tilfældet efter pokalfinalen, siger Victoria Velasquez, folketingsmedlem for Enhedslisten.

- Det er ærgerligt, at få fans skal ødelægge det for alle, som det skete i går. Vi har hele tiden været bekymret for, at man åbner for meget op. Derfor er vi også optaget af, hvordan vi sikrer, at det ikke sker igen.

Virolog ser pokalfinale med bekymring

Regeringen vedtog midt i juni en forsøgsordning, hvor der ville blive givet adgang til flere end 500 tilskuere til tre udvalgte kampe i Superligaen. Alt sammen ud fra et forsigtighedsprincip.

Evalueringen af de tre testkampe viste, at publikum udviste 'god adfærd', og derfor har der den seneste uge været samlet et flertal uden om regeringen, der vil åbne endnu mere op for tilskuere i Superligaen.

Ifølge Jens Rhode viste pokalfinalen, at de danske superligaklubber er klar til at håndtere opgaven. Han mener, at dommere, spillere, stadionspeakeren, vagterne, osv. håndterede det forbilledligt.

- Det tog noget tid med spilafbrydelsen, men det blev klaret pænt og ordentligt. Jeg synes, arrangørerne har bevist, hvor ekstremt professionelle man er i dansk fodbold til at håndtere situationer, hvor folk ikke retter sig efter forskrifterne.

- Man skal ikke fastholde restriktioner, hvor det ikke giver mening. På fodboldstadions kan man smitteopspore og sektionere. Når folk har en pladsbillet, og man har deres telefonnumre, når de køber billetten, kan man meget målrettet kontakte folk, hvis der bliver konstateret smitte. Indtil der kommer en vaccine, skal vi leve med friheden og ikke frygten som udgangspunkt. Ellers ender vi med en meget mere alvorlig sygdom: Paranoia.

Kulturminister Joy Mogensen og DBU formand Jesper Møller inden kampstart. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Venstres kulturordfører, Britt Bager, fastholder også Venstres position efter gårsdagens hændelse. Venstre ønsker stadig flere tilskuere til fodboldkampe.

- Den kamp, jeg var vidne til i går, var utrolig velafviklet. Der var en flok ballademagere, som prøvede at ødelægge det, og de blev eskorteret ud og fik den behandling, som de skulle have.

- Så det har ikke ændret vores holdning til tilskuere til fodboldkampe. Det, der kan få Venstre til at ændre holdning, er, hvis smittetrykket stiger markant, så skal vi selvfølgelig handle sundhedsmæssigt forsvarligt.

Allan Randrup Thomsen, der er professor og virolog ved Københavns Universitet, mener dog, at gårsdagens pokalfinale bør give anledning til fortsat forsigtighed.

- Det er klart, at når du har så mange mennesker til kampe rundt om i landet, så er der stor sandsynlighed for, at der et af de steder vil være en smittet person, som har potentialet til at smitte andre.

Han mener, at man bør genoverveje, om det er rimeligt, at resten af samfundet skal lide under, at der skal spilles fodboldkampe, når tilskuerne ikke formår at udvise tilstrækkelig ansvarlighed.

- Det er jo præcis derfor, der er skal være restriktioner omkring afstand – især på et fodboldstadion, hvor folk råber og skriger.

AaB fans i futtog og strips foran Blue Water Arena i Esbjerg. (Foto: Presse-fotos.dk © Scanpix)

Pokalfinale og Superliga kan ikke sammenlignes

Direktør i Parken Sport & Entertainment, Lars Bo Jeppesen, er dog ikke enig i, at pokalfinalen bør afskrække politikerne fra at tillade flere tilskuere til kampene i Superligaen. Pokalfinalen blev spillet på netraul grund på Blue Water Arena i Esbjerg. I den forstand kunne alle tilskuere betrages som udebanefans, siger Lars Bo Jeppesen. Og det bliver ikke scenariet i Superligaen.

- Det var lige de her billeder, vi ikke havde lyst til at se. Men jeg mener også, at præmissen i går var helt anerledes, end den var i testkampene og i de kommende Superliga-kampe. Det var to fremmede hold på et fremmed stadion. Når vi skal afvikle Superliga-kampe med fans er det med hjemmebane, kun med egne fans og med sikkerhedsfolk, der kender fansene. Vi er i intensiv dialog med vores fans, så vi har et helt andet greb om situationen.

Optaget 17.37 med TV-interview med Jens Rohde.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk