VIDEO AGF-legende: Sidst, vi var underdogs, vandt vi

I 1988 vandt AGF pokalfinalen mod Brøndby. Her husker anfører og matchvinder fra dengang, Lars Lundkvist, tilbage på kampen og sammenligner med pokalfinalen i dag.

Den stærke sol har gjort spillerne møre. De er trætte og udmattede, men de går ind til den forlængede spilletid med viljen intakt. Stillingen er 1-1 i pokalfinalen mellem AGF og Brøndby Kristi Himmelfartsdag i 1988 i Idrætsparken.

Mange tror, at AGF har afgjort kampen, da Erik Soler bringer jyderne foran med 1-0 med et kvarter tilbage af kampen. Men bare ét minut inden slutfløjtet udligner Kim Vilfort og udløser dermed den forlængede spilletid.

Hjemmefra kan mange tusinde tv-seere følge med på DR, da det er første gang, at man sender en pokalfinale direkte på tv.

”Kampen begynder klokken 13.30 og sendes i tv med optakt allerede fra klokken 13.10”, kunne Århus Stiftstidende skrive på forsiden på dagen.

En drengedrøm

En dag, hvor omkring 5000 aarhusianere har taget turen til hovedstaden, hvor de i kampens overtid bliver vidne til et historisk mål. Anfører Lars Lunkvist modtager bolden inde i Brøndbys felt, han dæmper den med højrebenet, skubber den blidt fremad og sparker den forbi Peter Schmeichel i Brøndbys mål til resultatet 2-1.

Kort tid efter kan AGF's Lars Lundkvist som anfører løfte pokalen i en stor pokalfinale i dansk fodbold. AGF som vinder af pokalfinalen 1988 er en overraskelse, da modstanderen hedder Brøndby og har store stjerner på holdet som Schmeichel, Kent Nielsen, Lars Olsen, Kim Vilfort, John Faxe Jensen og Brian Laudrup.

Derfor var det også en præstation, der betød meget for AGF’erne.

- Det var en drengedrøm, der gik i opfyldelse for mig. Og så den måde, det skete på, hvor Brøndby udligner i overtiden, men vi alligevel vinder. Det fedeste som fodboldspiller er jo at spille de kampe, hvor man selv afgør tingene, og hvor det er alt eller intet, siger han og fortsætter:

- Vi havde et fantastisk hold, der både havde vundet både DM og pokalen tidligere, men netop den pokalfinale mod Brøndby i 1988 var noget helt specielt. Det var sommer, der var næsten fyldt i Parken, og så spillede vi mod Brøndby, der havde et hold fyldt med stjerner. Derfor var de store favoritter i den kamp, siger Lars Lundkvist til DR.

Små chancer

Derfor minder den pokalfinale også på sin vis om pokalfinalen i dag mellem FCK og AGF, hvor favoritværdigheden på samme måde som i 1988 ligger hos AGF’s modstandere.

- FCK er favorit, og jeg tror, de vinder. Men i 1988 var Brøndby også favoritter, og jeg var som træner med til at vinde over B1903, hvor de også var favoritter. AGF’s chance for at vinde er lige så små, som vores var dengang, siger Lundkvist.

- Pokalfinalen vil betyde helt vildt meget for holdet i dag, ligesom den gjorde for os dengang. Vi havde nået meget som spillere, men vi manglede at få den oplevelse, det var at spille i et næsten fyldt Parken og så mod et stjernebesat Brøndby. De var klare favoritter, ligesom FCK er i dag, og vores mulighed var at vinde med de redskaber, vi havde. Det var vores mulighed, ligesom det vil være for holdet i dag.

- Hele byen er oppe at køre, og det, at man sender 20.000 tilskuere fra Aarhus til København, er stort og unikt, og det kan vel også kun ske i Aarhus, fordi man hungrer så meget efter succes. Man bilder sig jo stadig ind, at man er gode, og nu står man med chancen for at bevise noget. Så byen er oppe at koge og er næsten gået over gevind, siger Lars Lundkvist.

- Men jeg tror, at AGF har en chance, for det er AGF, det betyder mest for, og som har alt at vinde.

Mere hype i dag

Men i forhold til én ting er der stor forskel på pokalfinalen i 1988 til i dag. Hypen omkring kampen er fuldstændig overvældende fra aarhusianernes side i forhold til dengang.

- Man kan slet ikke sammenligne opmærksomheden og hypen dengang til nu. Det, der foregår i dag i Aarhus, hvor man blandt sender direkte hele dagen i Aarhus på P4 Østjylland, og man sender omkring 20.000 aarhusianere til Parken, er helt forrygende, siger Lundkvist.

Sidste pokaltriumf for AGF var i 1996, hvor billedet her er taget. (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

- Sådan var det jo slet, slet ikke dengang. Vi var vel en 4-5000 fra Aarhus dengang, og der var slet ikke nogen fejring på rådhuset, da vi kom hjem til Aarhus, hvilket der jo vil være i dag. Tingene har udviklet sig i dag i en retning, man slet ikke ville kunne forstå dengang. For os var det var stille og roligt hjem i bussen, for vi skulle spille igen om søndagen.

Lars Lundkvist mener ikke, at en pokaltriumf vil betyde starten på en ny æra for AGF, men det vil give noget tiltrængt arbejdsro.

- Det er et spark fremad, hvis de vinder. Men det, der er afgørende, er, hvad der sker hen over sommeren i forhold til, hvad Riddersholm vil satse på, for jeg mener ikke, at han har det ideelle hold til den måde at spille fodbold på, siger han og fortsætter:

- Og det er klart, at hvis man vinder pokalen og kan få lov til at spille Europa, så giver det arbejdsro, hvilket er vigtigt i AGF, for dét er der ofte ikke meget af. Så køber man sig længere tid til at få succes, så jo, det kan være med til at sparke noget i gang, siger Lars Lundkvist.

Pokalfinalen i Liga

Selv om AGF har inviteret alle klubbens tidligere pokalvindere til Parken, har Lars Lundkvist takket nej. Den tidligere anfører er træner for Vorup, og i dag spiller de mod Skjold Sæby i Jyllandsserien.

- Men så kan jeg måske høre anden halvleg i radioen i bilen på vej hjem, siger han.

Og det kan Lars Lundkvist og alle andre gøre på Liga på P3 fra kl. 15.

Facebook
Twitter