PORTRÆT Fodboldgeniet der susede mod toppen

Michel Platinis karriere har været en lang succeshistorie - indtil nu.

Den seneste udvikling i sagen om Michel Platini er, at den tidligere fodbold-stjerne er blevet udelukket fra al fodbold i otte år. (© DR Sporten)

Uefa-præsident Michel Platini er i dag blevet udelukket i otte år af det internationale fodboldforbund Fifa. Årsagen er en mistænkelig pengeoverførsel, som Platini har modtaget fra Fifa-præsident Sepp Blatter, der har fået samme behandling.

Men forud for udelukkelsen ligger en glorværdig karriere som aktiv spiller, en flirt med trænergerningen samt en hurtigt avancerende fodboldpolitisk karriere.

DR Sporten har taget et kig på Michel Platini og tegner her et portræt af et menneske, der opnåede stjernestatus i 80’erne, men som nu er ved at blive skyllet ud med det beskidte badevand, mens fodboldens verden bliver renset.

De tidlige år

Michel Platini trådte sine barnesko i byen Jæuf i det nordøstlige hjørne af Frankrig, hvor regionen Lorraine grænser op til både Belgien, Luxembourg og Tyskland.

Platinis rødder trækker dog spor længere sydpå. Begge hans forældre stammer fra Italien og bosatte sig først i Frankrig efter første verdenskrig.

Michel Platini poserer med Fifa-præsident Sepp Blatter i 2006. (Foto: FAbrice Coffrini © Scanpix)

Den unge Michel Platini viste tidligt samme talent for fodbold som sin far Aldo, der selv var professionel fodboldspiller og senere direktør i Nancy – og netop her fik Michel Platini sine første succeser.¨

På syv år spillede han 181 kampe og scorede hele 98 mål for klubben. Herefter tog han til St. Etienne, hvor succesen var noget mer lunken, men præstationerne tiltrak dog alligevel interesse fra storklubben Juventus.

Succesen og falder

Så tog Platini til Italien, og det skulle blive en lykkelig oplevelse. Under sin tid i Torino-klubben vandt han blandt andet Europa Cup’en, Serie A to gange og ikke mindst EM 1984 med Frankrig.

Men mest bemærkelsesværdig var det nok, at Platini tre år i træk fra 1983 til 1985 vandt den prestigefyldte pris Ballon d’Or.

Michel Platini på Fifa-kongressen i forsommeren 2015. (Foto: FAbrice Coffrini © Scanpix)

I 1987 indstillede han sin aktive karriere og blev året efter landstræner for Frankrig. Det gik i lange perioder forrygende, og Frankrig var blandt favoritterne til EM 1992. Holdet røg dog ud efter første runde, og guldet blev placeret længere mod nord. Det kostede Platini landstrænerposten.

Politisk karriere

Allerede i slutningen af 80’erne fik han en fod indenfor i en af Uefas komiteer, men hans første store politiske svendestykke kom i 1998, da han var leder af organisationskomiteen for VM-slutrunden i Frankrig.

I 2002 tog han så endelig det store skridt ind i magtens dybeste korridorer, da han fik en plads i Fifas eksekutivkomite. Herfra kravlede Platini kun opad, og i 2007 blev han valgt som ny præsident i Uefa efter svenske Lennart Johansson.

Ridser i lakken

De første negative skriver og begyndende korruptionsanklager kom, da Michel Platini valgte at stemme for tildelingen af VM 2022 til Qatar stort set samtidig med, at hans søn fik en flot stilling i et Qatar-baseret selskab.

Siden er korruptionsanklagerne begyndt vælte ud af det internationale fodboldforbund Fifa, mens reformer og oprydning er blevet et mantra for mange. Og det har Platini set som sit kald.

I skyggen af Sepp Blatters langsomme fald fra tronen valgte Platini nemlig at melde sit kandidatur til posten som præsident i Fifa, hvor han i forvejen er vicepræsident. Og det var noget, folk kunne bruge.

Ikke mindst de nordiske lande og Danmark meldte deres støtte til franskmanden, som ville skulle vælges på en generalforsamling i Fifa 26. februar 2016, når der skal findes ny præsident, som kan rydde op i forbundet.

Hovederne ruller

Men så tog schweizisk politi fat i slutningen af september. For første gang i alle korruptionssagerne i Fifa var der nogen, som pegede på præsident Sepp Blatter. Statsadvokaten mente, at en pengeoverførsel på to millioner schweizerfranc virkede suspekt. Modtager af penge: Michel Platini.

Og dermed blev manden, der havde tænkt sig at rydde op efter Blatter, selv svinet til af de beskidte korruptionsanklager, der har omgærdet schweizeren i årevis.

Mandag blev det så alvor for den tredobbelte Ballon d’Or-vinder. Manden, der i 80’erne henrykkede med spilforståelse, teknisk formåen og smukt, smukt spil.

60-årige Michel Platini er udelukket fra al fodboldrelateret aktivitet de næste otte år. Dermed ser det ud til, at han kan skyde en hvid pil efter sin ambition: at blive den mest magtfulde mand i fodbold.

Facebook
Twitter