PORTRÆT Mr. Ti procent: Manden, der udleverede Fifa til FBI

Amerikanske Chuck Blazer var fra midten af 1990’erne dybt involveret i korruptionen i FIFA. Siden har han afdækket organisationens mørke sider for FBI.

(Foto: © REUTERS FILE PHOTO, Scanpix)

Fifa er i dag ikke det Fifa, vi kendte i så mange år. Organisationen er de seneste år blev søbet ind i den største korruptionsskandale kendt til dato i moderne fodbold. Maskeraden – anført af den nu forhenværende præsident, Sepp Blatter – er slut.

Men hvad foregik der egentlig bag facaden i fort-Fifa? Hvem svingede taktstokken, og hvordan blev pengene under bordet fordelt?

I DR2-dokumentaren ”Familien Fifa – en kærlighedshistorie” giver en af førstehåndskilderne til korruptionen sin udlægning. Amerikanske Mary Lynn Blanks fortæller i et eksklusivt interview, hvordan hun blev indlemmet i ”familien Fifa” af sin kæreste gennem mange år, Chuck Blazer.

Blazer var generalsekretær med stort G i fodboldforbundet for Nordamerika, Centralamerika og Carribien, eller bare CONCACAF, da bølgerne gik højest og korruptionen levede mest lystigt i Fifa.

Mr. Ti Procent

Gennem Blazer havde CONCACAF fået lejet hele 49. etage i Trump Tower på 5th avenue i New York. Han boede selv i en lejlighed på samme etage. Og i en lidt mindre, tilstødende lejlighed residerede hans to katte, vel at mærke helt alene i en hybel til omkring 24.000 kroner om måneden.

Huslejen var dog det sidste, der bekymrede Chuck, som gik under tilnavnet Mr. Ti Procent. For modsat mange andre tilnavne, hvis herkomst med tiden kan fortabe sig i mystik eller såre glemsel, kan Chucks tilnavn direkte tilskrives den aftale, han havde lavet med CONCACAF i starten af 1990'erne.

Aftalen var så simpel som tilnavnet. Chuck skulle have ti procent af alle fodboldforbundets indtægter, og aftalen skulle have indbragt ham mere end 100 millioner kroner – de fleste af dem betalt til en konto på Cayman Island – i de mere end 25 år, han mere eller mere egenrådigt styrede forbundets finanser.

Men hvorfor er Chuck Blazer interessant?

Det er han, fordi han er manden, der væltede Fifa.

Mandela, Putin og Paven

Siden starten af 1990’erne var Blazer næstkommanderende i CONCACAF, hvor han altså var generalsekretær, og i midten af samme årti blev han så medlem af det internationale fodboldforbunds, Fifa, eksekutivkomité.

Komitéen består af 24 medlemmer, og det er disse medlemmer, der blandt andet beslutter, hvor verdensmesterskabet i fodbold skal afholdes.

Som eksekutivmedlem rejste Blazer verden tynd og dokumterede det tilmed på sin blog Travels with Chuck Blazer and friends. Nelson Mandela, Vladimir Putin og pave Johannes Paul den 2. er bare nogen af de kendte personligheder, Blazer fik lov at møde via sin position i Fifa.

Men alt er ikke i orden i Blazers elfenbenstårn på 5th avenue.

Aflytningsudstyr i nøglebundtet

De amerikanske skattemyndigheder finder ud af, at han har unddraget sig skattebetaling for tusinder og atter tusinder af kroner. Og i 2011 bliver Blazer konfronteret med sin skatteunddragelse af FBI. Han risikerer at ryge i fængsel i resten af sit liv.

Men Blazer indgår en aftale med FBI. Han skal ikke i fængsel, hvis han til gengæld hjælper med at afsløre korruption på højeste plan i Fifa.

Med aflytningsudstyr i sit nøglebundt udspionerer han på ren James Bond-manér fodboldens absolutte top på det fine hotel Mayfair under OL i London. Uden for sider FBI’s folk i en varevogn og lytter med, mens Blazer forsøger at få sine nu tidligere medsammensvorne til at tale over sig.

Chuck Blazer har siden fortalt de amerikanske myndigheder, hvordan han var med til at modtage bestikkelse i forbindelse med valget af VM i Frankrig i 1998, samt VM i Sydafrika i 2010.

Med hjælp fra Blazers beretninger er Fifa siden blevet endevendt, blandt andet af FBI, der i juni 2015 anholdte flere højtstående medlemmer i det internationale fodboldforbund under mistanke for korruption.

Få dage senere trak præsident Sepp Blatter sig for siden at blive suspenderet fra alle fodboldrelaterede aktiviteter i seks år.