PORTRÆT Rigmanden Jan Bech Andersen: Fra Singapore til Sydsiden

Bestyrelsesformand i Brøndby IF Jan Bech Andersen har skabt sig en eklatant formue som shippingmand i Singapore. Men det er hans skriverier på en falsk profil, der trækker overskrifter.

Jan Bech Andersens engagement løb af med ham på fanforummet Sydsiden. Derfor har træner Thomas Frank i dag afbrudt samarbejdet med Brøndby IF. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

- Følelser kan meget hurtigt tage over, og man kan blive impulsiv, men det holder jeg mig altså fra. Det er ret vigtigt.

Sådan sagde Brøndby IF's bestyrelsesformand og klubejer, Jan Bech Andersen, i et interview med Berlingske i efteråret.

Nogle måneder senere er Brøndbys administrerende direktør, Søren Vadmand, røget, og træner Thomas Frank har trukket sig, fordi Jan Bech Andersen ikke har kunnet holde fingrene fra tastaturet og klubforummet, Sydsiden.

Her brugte han sin søns navn, 'Oscar', til at "lufte det beskidte vasketøj" og kritisere træner, spillere og ledelse.

- Uanset hvilken afdeling i klubben, vi taler om, skal vi ikke have utidig indblanding alle mulige steder fra, for så kan vi ikke vurdere det overordnede arbejde, så der er jeg bestyrelsesformand og lader den daglige ledelse stå for de ting, fortalte han til Berlingske i november.

Jan Bech Andersen under dagens pressemøde, hvor han undskylder for sin aktivitet på forummet Sydsiden, hvor han har kritiserede spillere, træner og ledere. Han er flankeret af Troels Bech, der er ny mand i direktionen. (Foto: Martin sylvest © Scanpix)

Siden milliardæren Jan Bech Andersen i 2013 trådte til fra sit kontor i sin golfklub Queenwood nær London og smed 65 millioner kroner som redningsplanke til sin livslange yndlingsklub, Brøndby, er han krøbet ind i centret af Brøndby.

Jan Bech Andersen har betalt over 100 millioner kroner for sit engagement i Brøndby IF og er i dag formand for den børsnoterede klub.

Og pengetanken er slet, slet ikke tom endnu.

Som 27-årig fik Jan Bech Andersen fra Greve job hos rederiet Torm i Singapore.

Her var han, ind til Bech Andersen i 2000 fik tilbudt en stilling i det schweizisk-baserede ST Shipping ligeledes i Singapore.

ST Shipping var ejet af Glencore, et schweizisk baseret olie-, mine- og handelsselskab, som i dag er rangeret af Fortune Magazine som den tiendestørste virksomhed i verden med 181.000 ansatte (2015).

- Det var et helt andet game end hos Torm. Vi gav den max gas, og tit arbejdede jeg fra otte morgen til midnat. Men jeg havde nogle fantastiske arbejdsår, og de dage, hvor det var surt at skulle af sted, kan tælles på én hånd, fortalte Jan Bech Andersen i 2014 til business.dk.

Jan Bech Andersen overværer en reserveholdskamp. De to mænd i midten, afgående træner Thomas Frank og tidligere sportsdirektør Per Rud er ofte blevet kritiseret af den falske profil på Sydsiden.dk, som Jan Bech Andersen står bag. Til venstre er det Ulrik Wilbek, som er konsulent i Brøndby. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Som 35-årig blev Jan Bech Andersen i 2003 chef for ST Shippings kontorer i Singapore, London og New York. Som chef på så højt niveau i Glencore, fik Jan Bech Andersen en partneraftale, hvor han optjente ejerandele og bonusser efter performance.

De næste seks år gik forrygende for ST Shipping med en årlig omsætning på otte-ti milliarder kroner, og da Glencore i 2011 blev børsnoteret, fik Jan Bech Andersen sat tal på sin formue, da direktøren sendte ham en mail med oplysninger om udbudskursen.

- Jeg sendte emailen fra vores CEO videre til min kone og min bror. Nu er den fandeme god nok! Helle ringede til mig, og jeg ringede til min mor, siger han i interviewet med Business.dk.

Den 30. august 2014 bekræftede Liverpool, at Agger skiftede tilbage til sin gamle klub, Brøndby IF. Transfersummen var over 20 millioner kroner, og Jan Bech Andersen kaldte signeringen en fødselsdagsgave til klubbens fans. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

I 2004 flyttede Jan Bech Andersen og familien til det velhavende Weybridge sydvest for London.

I London fortsatte han sit job som chef for ST Shipping, men har også siden engageret sig i dansk erhvervsliv.

Da Jan Bech Andersen i 2013 lagde 65 millioner kroner i Brøndby, trådte han samtidig ud af skyggen og ind i rampelyset som en offentlig person.

I 2015 stiftede han med partneren og næstformanden i Brøndby IF, Morten Albæk, rådgiver og investeringsselskabet, Voluntas, som ifølge Børsen har en pengetank på 660 millioner kroner.

Voluntas har blandt andet aktiver i Endless Jewelry, som en anden Brøndby-mand Jesper 'Kasi' Nielsen stod bag, men forlod i februar måned.

Fodbold handler om følelser - ikke kontanter, og Jan Bech Andersen er langt fra at trække sig fra Brøndby IF, skriver han på klubbens hjemmeside.

- Det har i løbet af de sidste par år løbet lidt af med mig i kampens hede i dette onlineforum, når spillet på banen ikke har fungeret, og jeg har delt det beskidte vasketøj i forummet, som jeg selvfølgelig ikke skulle have delt. Det er jeg ufattelig ked af.

- Jeg har aldrig været, og bliver aldrig, god til at skjule mine glæder og frustrationer, især ikke når det gælder Brøndby IF, for det er nu engang, sådan jeg er. For mig handler fodbold om følelser og passion og ikke om iskolde kontanter, skriver han.