PORTRÆT Sveriges superstjerne holder ord – også overfor 8-årig

John Guidetti har spillet fodbold med bare tæer i Nairobis slum, har scoret mål på samlebånd for Feyenoord, og så har han været ramt af en mystisk virus.

John Guidetti er stjernen på det svenske U21-landshold. (Foto: Matej Divizna © Getty Images)

Det danske U21-landshold i fodbold spiller på lørdag semifinale ved EM i Tjekkiet og på den modsatte banehalvdel venter arvefjenderne fra Sverige. Og specielt én af modstanderne bør Jess Thorups unge mandskab holde et ekstra vågent øje med.

Navnet er John Alberto Fernando Andres Luigi Olof Guidetti - eller bare John Guidetti.

Med sit lyse hår, sine mange tatoveringer, sin store vilje og ditto målnæse er Guidetti manden, som svenskerne sætter deres lid til offensivt.

Og det med god grund. For angriberen, der i syv år har været på kontrakt i Manchester City, har ved flere lejligheder bevist, at han har en særdeles god indikation af, hvor målet står på en fodboldbane.

Ligheder med Zlatan

Det var meget symptomatisk Guidetti, der satte Sverige i gang ved den igangværende EM-slutrunde. Kort inde i anden havleg i opgøret mod Italien kastede han sig frem og sørgede for udligningen i den svenske 2-1-sejr.

Få dage forinden var han også manden bag svenskernes første scoring i 2-2-opgøret i testkampen mod Danmark.

John Guidetti er ikke som fodboldspillere er flest. Specielt ikke udenfor banen, hvor han på mange måder har ligheder med svensk fodbolds allerstørste - Zlatan Ibrahimovic.

Et ord er et ord

For to dage siden så en ny anderledes historie om Guidetti dagens lys. Den svenske journalist Andrev Walden kunne på cafe.se fortælle en rørende historie om en vens 8-årige søns møde med angriberen.

Den fodboldinteresserede søn fik en lørdag aften tidligere på måneden øje på John Guidetti i Stockholm og spurgte, om de skulle spille lidt på den nærliggende fodboldbane. Guidetti havde travlt, for han skulle hjem og se Champions League-finalen mellem Barcelona og Juventus og måtte afslå. Han foreslog dog, at de kunne spille efter finalen, forudsat, at drengen stadig var vågen.

Drengen kæmpede en brav kamp med trætheden undervejs i kampen og måtte på et tidspunkt i anden halvleg stå op for ikke at falde i søvn. Han fik kæmpet sig igennem opgøret, og da dommerens sidste fløjt lød, og FC Barcelona havde sikret sig trofæet med de store ører, løb han ned på fodboldbanen.

Her stod John Guidetti som lovet og ventede. Og så blev der spillet fodbold - også selvom klokken nærmede sig midnat.

Stærke bånd til Kenya

Historien er med til at give billedet af mand, der er lidt ud over det sædvanlige. Det samme kan siges om John Guidettis karriere.

Guidetti er vokset op i både Stockholm og Nairobi i Kenya, hvor hans far har arbejdet i perioder.

- Jeg spillede fodbold med bare tæer i Nairobis slumkvarterer og kom på den måde i kontakt med de lokale og deres kultur. Jeg har stadig stærke bånd til Kenya, og hver gang jeg kommer der, bliver jeg mødt af den største hjertelighed, har John Guidetti fortalt til insidefutbol.com om tiden i Kenya.

John Guidetti i Celtic-trøjen. (Foto: Jeff Holmes © Getty Images)

Den tidligere engelske landstræner Sven-Göran Eriksson så et stort lys i Guidetti og hentede ham allerede som 16-årig til Manchester City.

Efter et par sæsoner på Citys ungdomshold og lejeophold i barndomsklubben Brommapojkarna i hjemlandet og Burnley i den næstbedste engelske række, hed destinationen fra sensommeren 2011 Rotterdam.

Gennembruddet i Holland

Guidetti blev en øjeblikkelig succes i Feyenoord. Han scorede allerede i sin debut og derfra gik det slag i slag. 20 scoringer i 23 optrædener i Æresdivision var det således blevet til i løbet af syv måneder.

Det danske U21-landsholds offensivspiller Viktor Fischer var selv i Ajax, mens Guidetti bombede løs for Feyenoord.

John Guidetti i Celtic-trøjen. (Foto: Matej Divizna © Getty Images)

- John Guidetti er en god spiller, der kæmper gennem samtlige 90 minutter. Og så får han også tit lige scoret en kasse. Det er en mand, som vi skal være klar på. Han er også deres bedste mand i omstillingsspillet.

- Han er en spændende type. Han kan altid lave noget ud af det blå. Han er samtidig en type, som man ikke må lade sig provokere af, for han har en stor mund, lyder Fischers skudsmål af Guidetti.

Holdt ude af mystisk virus

John Guidetti lavede sit 20. ligamål i et lokalopgør mod Excelsior i april 2012, og dette skulle vise sig af blive angriberens sidste scoring i meget lang tid.

En mystisk virus havde ramt svenskeren, der pludselig var følelsesløs i sit højre ben. Ude af spillet vendte han derfor i sommeren 2012 tilbage til Manchester City, hvor han måtte vente helt frem til januar 2013, før han igen kunne spille en fodboldkamp.

Typisk for Guidetti fejrede han sit længe ventede comeback på grønsværen med en scoring for Citys ungdomshold, men løb kort derefter ind i en alvorlig knæskade, og han måtte igen tilbringe tid på langs for at få bentøjet i orden.

Skotland indtaget med storm

Et kort lejeophold i Stoke sidste forår blev ikke den store succes, men inden den netop overståede sæson drog svenskeren fra Manchester til Glasgow for at tørne ud for Celtic på en lejeaftale.

Her tog Guidetti fra start publikum fra den katolske del af arbejderbyen med storm og blev kåret til ligaens bedste spiller i oktober.

John Guidetti løb senere ind i et formdyk og måtte til tider se sig henvist til bænken. Herfra kunne han erfare, at Manchester City ikke ønskede at forlænge hans kontrakt og den målfarlige angriber med det store fighterhjerte er derfor lige nu på udkig efter en ny klub.

Og scenen kunne ikke være meget bedre end U21-slutrunden i Tjekkiet, hvor hundredvis af scouts fra Europas største klubber sidder bænket, hver gang der fløjtes op.

I Danmark kan vi så blot håbe på, Guidetti ikke bruger arvefjendeopgøret i EM-semifinalen til at overbevise opkøberne om sine kvaliteter.

Danmark møder Sverige i semifinalen ved U21-EM lørdag kl. 21.00. Opgøret kan følges direkte på TV3+, P3 og her på dr.dk/sporten.