Powerranking: Se listen over VM’s vildeste fans

DR Sportens udsendte i Brasilien har haft fornøjelsen af at møde fans fra alle seks sydamerikanske VM-deltagerlande. Se hvem der har gjort størst indtryk.

Jeg har nu rejst rundt i Brasilien i knap tre uger og har oplevet fra fans fra en stor del af de 32 VM-deltagerlande. En ting der har slået mig er, hvor meget mere syngende, støjende og entusiastiske de sydamerikanske fans har været sammenlignet med de 26 andre deltagende nationers fans.

Som følge af den kortere afstand fylder de sydamerikanske fans selvfølgelig meget mere i gadebilledet i VM-byerne her i Brasilien end deres nordamerikanske, europæiske, asiatiske og afrikanske ditto, men sydamerikanernes generelle engagement har alligevel været markant mere udpræget end hos fans fra andre nationer.

Jeg har haft fornøjelsen af at opleve fansene fra samtlige seks sydamerikanske deltagerlande her i Brasilien. På den baggrund vil jeg tillade mig at foretage en aldeles uvidenskabelig og subjektiv powerranking baseret på de tre parametre; lydniveau, tilstedeværelse og kreativitet.

På de opstillede parametre kan det enkelte lands fans score maksimum fem point og minimum et - maksimumscoren er altså femten 15 point.

Listen ser ud som følger:

1. Argentina

2. Colombia

3. Chile

4. Brasilien

5. Uruguay

6. Ecuador

Herunder kan du læse argumentationen for min powerranking.

1. Argentina: 14 point (Lydniveau: 5. Tilstedeværelse: 5. Kreativitet: 4.)

- De argentinske fans var massive i Porto Alegre, hvor jeg så Argentina spille mod Nigeria. Porto Alegre ligger relativt tæt på grænsen til Argentina, og vi hørte om tal der sagde, at der var op mod 120.000 argentinere i byen, så de invaderede nærmest Porto Alegre, lyder vurderingen af argentinerne fra DR Sportens VM-ekspertkommentator Morten Bruun.

Jeg oplevede selv argentinerne i Rio de Janeiro i forbindelse med deres første kamp mod Bosnien-Hercegovina og jeg må sige, at de imponerede mig voldsomt. Området omkring Copacabana i Rio var invaderet af syngende argentinere, der kom med Diego Maradona-parykker, kørte i varevogne dekoreret i deres lands lyseblå og hvide farver og med det argentinske koryfæ Maradonas navn malet på siderne.

Kollegaer kunne også berette om metrotog fra Maracana efter Bosnien-kampen, der var nærmest var ved at ryge af sporene som følge af de højlydte og hoppende argentinere.

Jeg overværede selv Brasiliens 0-0-kamp mod Mexico på en storskærm på Copacabana og i det slutfløjtet lød, udbrød der vild jubel. Det viste sig mod forventning ikke at være de blandt de mange fremmødte mexicanere, men i stedet en flok på ca. 200 argentinere, der fejrede konkurrenterne fra Brasiliens pointtab som om, at de selv havde vundet en afgørende VM-kamp - imponerende. Du kan se billeder af episoden i playeren over artiklen.

2. Colombia: 13 point (Lydniveau: 4. Tilstedeværelse: 5. Kreativitet: 4.)

- Jeg kommenterede Colombias første kamp mod Grækenland. Jeg landede i lufthavnen kl. 7 om morgenen på kampdagen, og der var deres fans allerede i gang. De kørte derudaf hele dagen, og der var så mange af dem.

- På stadion var der 50.000 colombianske tilskuere, og det var ret massivt. De colombianske fans har helt klart været en af mine største oplevelser ved det her VM. De har simpelthen haft fire hjemmekampe ved slutrunden indtil videre, lyder Morten Bruuns oplevelse af colombianerne.

Jeg sad selv på Maracana i Rio de Janiero under Colombias 1/8-finale mod Uruguay, og det var virkelig et imponerende syn, man blev mødt af. Over halvdelen af de over 73.000 tilskuere på det imponerende stadion var klædt i Colombias gule trøjer, og fansene sang og festede som besatte, mens James Rodriguez forkælede med lækkerier på grønsværen.

Colombianske fans med Carlos Valderrama-parykker. (Foto: Eitan Abramovich © Scanpix)

Læg dertil at en række colombianerne var klædt i orange-brune parykker som en homage til Colombias største fodboldikon Carlos Valderrama - en cool gimmick i min optik.

3. Chile: 12 point (Lydniveau: 5. Tilstedeværelse: 4. Kreativitet: 3.)

Jeg overværede Chile sende de spanske verdensmestre ud af VM med en 2-0-sejr på Maracana, og stadion var klædt helt i rødt. Måske ikke så overraskende taget i betragtning af, at begge mandskaber normalt spiller i rødt. Fordelingen hed bare 90-10 i chilenernes favør.

Kampen igennem gjaldede chilenernes foretrukne sang: Chi, Chi, Chi - Le, Le, Le - Viva Chile, ud over Maracanas beton med en lydstyrke omkring de 100 decibel. Rio de Janeiros gader var også fyldt med ansigtsmalede chilenere i dagene omkring kampen. Alt i alt mere end godkendt.

4. Brasilien: 11 point (Lydniveau: 2. Tilstedeværelse: 5. Kreativitet: 4.)

Tilstedeværelsen er logisk nok massiv. Overalt ser man folk iklædt 'A Selecaos' ikoniske gule trøje. Fansene render rundt med mærkelige briller, gulgrønne Neymar-parykker og enkelte har også en kopi af VM-poklaen monteret på hovedet - skørt.

Eneste minus har været lydniveauet og de manglende sange. Taget i betragtning af, hvordan brasilianerne er repræsenteret på stadion, så har lydniveauet været forbavsende lavt. Her kunne de livsglade brasilianere godt tage ved lære af deres sydamerikanske naboer.

Problemet er måske, at det ikke er die-hard-fans, der har plads på lægterne som følge af de opskruede billetpriser, men selv på de gigantiske storskærmsarrangementer rundt om i Brasilien er lydniveauet heller ikke frygtindgydende. Alt i alt en lille smule skuffende.

5. Uruguay: 9 point (Lydniveau: 3. Tilstedeværelse: 2. Kreativitet: 4.)

Der har ikke været helt så fans fra Uruguay her i Brasilien, som jeg havde forventet. Nu bor der selvfølgelig også kun 3,3 millioner mennesket i Uruguay, men de himmelblå fans var i gigantisk undertal i eksempelvis 1/8-finalen mod Colombia.

Der skal dog lyde en stor ros for deres kreativitet, da en stor del af de fremmødte var iklædt Luis Suarez-masker - god lir.

6. Ecuador: 8 point (Lydniveau: 1. Tilstedeværelse: 4. Kreativitet: 3.)

Jeg sad på stadion til Ecuadors sidste gruppekamp mod Frankrig og her var der gulklædte ecuadorianere stort set over alt. Kun et lille hjørne var besat af blåklædte franske fans. Alligevel var det de 3-4000 franskmænd, der sang højest igennem hele 0-0-kampen.

Hvordan har din oplevelse af fansene under VM været foran tv-skærmen? Har jeg skudt helt ved siden af skiven, og ser det anderledes ud hjemme fra sofaen? Kom med dit bud på VM's bedste fans i kommentarfeltet herunder.

Facebook
Twitter