Professionelle fodboldspillere i opråb: Giv os vores data tilbage eller betal

Hundredvis af fodboldspillere truer med sagsanlæg mod dataindsamlingsindustrien.

Pawel Kopczynski © Scanpix. Grafik: Maria Eriksen Volthers

'Tillad alle, tillad udvalgte eller kun nødvendige' er muligheder, som de fleste danskere efterhånden er blevet bekendt med, når de færdes på internettet.

Databeskyttelse er blevet noget, nærmest alle skal tage stilling til. Også i sportens verden.

Ledt an af den tidligere toptræner, Russell Slade, vil 850 fodboldspillere fra forskellige steder i verden nu have kompensation for, at data omhandlende deres præstationer gennem de seneste seks år er blevet samlet og handlet uden spillernes accept. Det fortæller den tidligere Cardiff City-træner til BBC.

- Der er virksomheder, der tager den her data og bruger den uden spillernes accept.

- Det er vildt, hvordan det bliver brugt. På én individuel spiller - og det er ikke en fra Premier League eller Championship - havde de indsamlet over 7.000 forskellige typer information i en lavere rangerende fodboldklub, siger Russell Slade.

Dataene, der indsamles omkring de forskellige spillere, omhandler alt fra højde og vægt til, hvor mange mål spilleren i gennemsnit bidrager til per kamp. Ifølge den tidligere toptræner strider det imod GDPR-lovgivningen, at spillerne aldrig er blevet betalt for anvendelsen af deres data.

Derfor oprettede han i 2018 virksomheden The Glopbal Sports Data and Techology Firm, der nu har advaret 150 forskellige virksomheder om, at der potentielt lægges sag an. Ud af de 150 virksomheder, der skulle have handlet med spillernes data, skulle 17 af dem være store bettingselskaber.

Den tidligere Cardiff-træner Russell Slade står i spidsen for anklagerne mod virksomhederne. (Foto: Richard Sellers © EMPICS Sport)

Spørger man Kenneth Cortsen, der er forsker i sportsøkonomi hos professionshøjskolen UCN, bliver det særligt et problem, hvis dataene bliver brugt i et kommercielt henseende som for eksempel af et bettingfirma.

- Hvis din eller min data (eller en spillers) bliver brugt i kommerciel henseende af tredjepartsaktører, så kan du sagtens argumentere for, at jeg burde kompenseres.

- Det er jo det, der er tale om her. Hvis det ryger over til bettingfirmaer og så videre, er det et problem, hvis det er meget personlig information, man bruger i kommerciel henseende for tredjepartsaktører som bettingfirmaer, siger Kenneth Cortsen

Forskeren ser dog også positive ting ved, at man i sportens verden er begyndt at anvende data. Data kan blandt andet ’være med til at beskytte spillerne’ lyder det blandt andet fra forskeren.

- Omvendt synes jeg også, at den her sag har flere sider. Præstationsdata har vundet ind, og teknologi og data er blevet en stor del af professionaliseringsprocessen i fodbold og andre sportsgrene. Jo mere data vi har, desto bedre mulighed har vi for eksempel for at beskytte spillere imod skader.

Hvem har ret?

Om fodboldspillerne og den tidligere toptræner kan ende med at få ret i deres sag, afhænger særligt af deres individuelle aftaler. Det fortæller Henning Mortensen, der er formand for rådet for Digital Sikkerhed.

- Man må jo formode, at spillerne er ansat på en kontrakt af klubberne, og vi ved ikke, hvad der står om databehandling i de kontrakter.

Problemstillingen er derfor ikke bare sådan lige at løse.

I GDPR-lovgivningen står desuden intet om, hvem der må eje data, men derimod hvem, der må behandle data, lyder det blandt andet fra formanden. Derfor kan det være indviklet at komme til bunds i det potentielle sagsanlæg mod bettingselskaberne.

- Offentliggørelse af data skal forstås som behandling af data, og det skal man have en hjemmel til. Der er forskellige måder at behandle data på, og bettingselskaberne skal jo så vælge en af måderne at behandle dem på.

Behandlingen af data skal derfor ske via spillernes accept, en kontrakt eller en såkaldt interesseafvejning, der er en afvejning af interesser hos den dataansvarlige og den 'registrerede' - i dette tilfælde spillerne, der vil undgå at have behandlet deres data.

- Men vi skal nok ud i, at det skal være en form for kontrakt, siger formanden om virksomhedernes behandling af spillernes data.

Hvad der reelt står i spillernes individuelle kontrakter, fortæller træneren intet om. Men skal formanden vurdere sagen på stående fod, tipper balancen alligevel i spillerne og trænerens retning.

- Jeg vil nok hælde til, at spillerne godt kunne have en sag, siger Henning Mortensen.

Facebook
Twitter