Rapport afslører systematisk misbrug af kvindelige fodboldspillere i USA

En ny, stor rapport fortæller om forholdene i USA’s bedste fodboldrække for kvinder.

Det er blandt andet en tidligere træner i klubben Racing Louisville, der står nævnt mange gange i rapporten. (Foto: © Meg Oliphant, Ritzau Scanpix)

En stor rapport om kulturen i USA’ bedste fodboldrække for kvinder afslører, at der er foregået omfattende overgreb i ligaen gennem flere år.

Rapporten bygger på udsagn fra mere end 200 spillere og fortæller blandt andet, hvordan træneren Christy Holly kaldte en spiller ind på kontoret for at gennemgå en kamp på video.

I stedet satte han en pornofilm på og begyndte at onanere foran hende.

Ifølge rapporten skulle Christy Holly også have stukket hænderne ned i bukserne på en spiller og rørt hende på kønsorganerne og brysterne, mens de gennemgik en kamp på video.

Christy Holly er nævnt mere end 300 gange i rapporten. Han har tidligere været træner for danske Nadia Nadim i både Sky Blue FC og Racing Louisville.

I sidstnævnte klub var Holly kun cheftræner få måneder, efter Nadia Nadim kom til klubben, mens han var assistent for Sky Blue FC, da den danske stjerneangriber spillede i klubben i 2014-2015.

DR Sporten forsøger i øjeblikket at få en kommentar fra dem begge.

Ifølge rapporten har Nadia Nadim ikke været involveret i episoderne.

Systematisk misbrug

Rapporten fortæller derudover, hvordan træneren Paul Riley skulle have sendt en sms til spilleren Mana Shim, hvor han fortalte, at han var liderlig.

Samme træner skulle ifølge en række kilder i rapporten have haft sex med flere spillere mod deres vilje.

I alt er Paul Riley nævnt 549 gange i rapporten.

Den engelske træner blev senere fyret i North Carolina Courage, men klubben nævnte ikke noget om episoderne, da han blev ansat i en rivaliserende klub. I stedet ønskede de ham held og lykke.

En lykønskning, der er meget sigende for, hvordan tingene er foregået i fodbolden, siger forskningslederen. Sally Q. Yates.

- Vores undersøgelser har afsløret en liga, hvor der er foregået misbrug og fortielse. Verbalt, følelsesmæssigt og seksuelt misbrug er foregået systematisk, og det er sket på flere hold, med flere trænere og flere ofre.

Utilgiveligt, siger forbund

Det amerikanske fodboldforbund har naturligvis også læst rapporten.

- Undersøgelsens resultater er hjerteskærende og dybt bekymrende.

- Det beskrevne misbrug er utilgiveligt, og det hører ikke hjemme på en fodboldbane, i noget omklædningsrum eller på nogen arbejdsplads, siger hun blandt andet, inden hun understreger, at det amerikanske fodboldforbund vil skride til øjeblik handling ved at indkalde fodboldledere over hele landet til et orienteringsmøde omkring, hvordan kulturen skal ændres i amerikansk kvindefodbold.

Allerede sidste år fortalte flere medier om kulturen i amerikansk kvindefodbold. Det fik dengang Portland Thorns' fans til at protestere. (Foto: © Steve Dipaola, Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.)

Rapporten kommer på bagkant af, at både The Athletic og Washington Post kunne berette om lignende sager i amerikansk kvindefodbold. Det førte dengang til protester, og flere kampe måtte udskydes.

Derfor hævder rapporten også, at ligaens ledelse, det amerikanske fodboldforbund, de amerikanske sportsmyndigheder, klubejere, ledere og trænere på alle niveauer har svigtet deres ansvar, fordi de ikke har formået at gøre noget ved mange års overgreb mod spillerne.

Rapportens tilblivelse begyndte sidste efterår.