Real Madrid og Barcelona tager smadret super-satsning til EU-domstol: 'En livsvigtig kamp for Uefa'

Mandag begyndte den høring, der skal klargøre, om UEFA-sanktioner mod European Super League er konkurrenceforvridende.

(Foto: © HENRY NICHOLLS, Ritzau Scanpix)

Det er, godt og vel et år siden fodboldverden for alvor blev rystet i sin grundvold.

De fleste fodboldromantikere vil forsat gyse, skulle man formaste sig til at hviske "European Super League" i øret på dem.

Buddet på en privat udbryderliga sendte dengang fans, eksperter, politikere og fodboldforbund på gaden med høtyve og endte som et kuldsejlet projekt på under 72 timer sidste forår.

Men faktisk er projektet stadig i live takket være de spanske storklubber Real Madrid og FC Barcelona samt italienske Juventus, der som de eneste af de 12 oprindelige klubber ikke har trukket sig fra European Super League.

Mandag trådte firmaet bag projektet for en stund ud af asken og direkte ind til høring i EU-domstolen med de europæiske og internationale fodboldforbund, UEFA og FIFA, som modpart.

Ifølge chefredaktør på Tipsbladet, Troels Bager Thøgersen, med ét for øje.

- De forsøger at få kendt UEFA's sanktioner og indsats mod European Super League i strid med EU-lovgivning. De tre grundlæggere vil gøre op med det, de kalder UEFA's monopol på fodbold, hvor de både er lovgivende, udøvende og dømmende magt i fodbold, siger Troels Bager Thøgersen.

Konkurrenceforvridende sanktioner?

Overalt blev de medstiftende klubber mødt af heftig kritik. Fans følte sig forrådt af grådige klubejere. (Foto: © Carl Recine, Ritzau Scanpix)

Mens European Super League endnu så ud til at blive virkelighed, brugte UEFA og FIFA hele værktøjskassen for at undgå netop det udfald.

Kort efter præsentationen af projektet bebudede præsidenten for UEFA, Aleksander Ceferin, at spillere fra de 12 medstiftende klubber ville blive udelukket fra landsholdene og ikke have mulighed for at deltage ved EM og VM.

En sanktion, som European Super League kalder konkurrenceforvridende.

I sagens natur blev sanktionerne aldrig udført, men ikke desto mindre er truslerne om dem nok til, at grundlæggerne bag European Super League nu søger støtte ved EU-domstolen.

- Man kan få den mistanke, at den her retssag er hele formålet med at skabe Super League. Storklubberne forsøger at rokke ved UEFA´s position og magt, hvor de for eksempel selv arrangerer Champions League, der bliver beskyttet mod konkurrence fra turneringer som European Super League, siger Troels Bager Thøgersen.

Livsvigtig kamp for UEFA

Selvom UEFA og præsident Aleksander Ceferin fortsat føler sig sikker, er dagens høring ikke uden betydning for UEFA's fremtidig form. (Foto: © Franck FIfe, Ritzau Scanpix)

Inden høringens begyndelse var UEFA fortsat af den overbevisning, at forbundet ikke har gjort noget forkert. Og ifølge Troels Bager Thøgersen vil både UEFA og FIFA sandsynligvis komme ud med skindet på næsen.

Ikke desto mindre er risikoen for, at Super League vil få ret i deres anklage fortsat til stede. Tidligere har blandt andet har den tyske sportsadvokat Mark Orth kaldt det sandsynligt, da sportens monopoler er "kilde til adskillige skadelige udviklinger i sportsverden".

Og skulle det være udfaldet, er det sidste i sagen om European Super League langt fra skrevet.

- Hvis dommerne køber klubbernes argumenter, er det ekstremt alvorligt for fodboldens organisationer. Det vil som minimum kræve et omfattende reformarbejde og måske en opsplitning af nogle af funktionerne i UEFA, siger Troels Bager Thøgersen.

Ifølge chefredaktøren på Tipsbladet vil en sejr til Super League og de tre klubber på ny åbne muligheden for nye ligaer, som det ses i sportsgrene som boksning, cricket og golf.

Så selvom UEFA og FIFA fortsat føler sig sikker i sin sag, er høringen ikke ubetydelig for sportens største forbund.

- Det her er en livsvigtig kamp for UEFA, der vil forfølge sagens udfald på alle tænkelige måder, hvis de taber sagen, siger Troels Bager Thøgersen.