Reportage: De afskærmede brasserstjerner på bjerget

DR Sportens udsendte har været på udflugt til bjergbyen Teresopolis, hvor den stod på træning og pressemøde med de brasilianske VM-favoritter.

En cyklende Neymar på vej fra sin bolig på en bjergtop i Teresopolis til det underliggende træningsanlæg.

Jeg står og venter på et fortov på Copacobana i Rio de Janeiro, hvor en chauffør skulle have hentet mig for en halv time siden. Efter et par telefonopkald og ti minutters yderligere venten dukker Alex endelig op i sin lille Hyundai.

Turen går mod den lille by Teresopolis, der ligger i bjergene halvanden times kørsel udenfor Rio. Det går hurtigt op for mig, at Alex hverken har særlig god stedsans eller er nogen Emerson Fittipaldi bag et rat. Efter 90 minutters hakkende transport afbrudt af flere stop og spørgsmål om vej til lokale er jeg endelig fremme ved min ønskede destination.

Det brasilianske stjerners hovedsæde ved VM ligner nærmest en lille landsby i byen. Flere gigantiske hvide telte er omdannet til et større medieområde med massevis af skrivebordsarbejdspladser, loungeområder, pressekonferencerum og et kommercielt centrum, hvor man kan få forsyninger af alskens art, få vasket tøj og blive barberet.

I den sponserede barbersalon sidder en mand og skal til at få studset håret. To andre mænd sidder og venter på, at det bliver deres tur til en gratis omgang i stolen.

Gud og psykologi

Der er ikke lang tid til, at det annoncerede pressemøde skal til at gå i gang. Fotografer og journalister er stimlet sammen i pressesalen, hvor der for enden troner et aflangt bord, med navnene Ramires og Victor på. Det er altså ikke de store kanoner, som pressen får lov til at udspørge denne dag, men Chelsea-spilleren, der hidtil mest har været brugt som indskifter, og reservemålmanden, der til daglig vogter buret for Atletico Minerio her i Brasilien.

Kø hos barberen i pressecentret i Teresopolis. (Foto: Casper Helweg Christiansen © DR Sporten)

Tættere på de helt store stjerner kommer vi åbenbart ikke i første omgang, men der er stadig en efterfølgende træningskamp, hvor man kan komme helt tæt på Neymar, Thiago Silva & co., tænker jeg.

Spørgsmålene fra salen under pressekonferencen kommer stort set kun til at dreje sig om tro, overtro og psykologi - en smule overraskende for mig.

- Lige inden straffesparkskonkurrencen mod med Chile gav jeg min lykkeamulet til førstemålmand Julio Cesar. Han tog den med sig ned i målet, men jeg ved ikke hvad han gjorde af den. Den hjalp os heldigvis, og Cesar sagde tak og gav den tilbage til mig bagefter.

- Gud gør sit, og vi gør vores del på banen. Og vores tro hjælper os, fortæller reservemålmand Victor fra sin plads ved bordet i pressesalen.

Efter straffesparkssejren mod Chile har landstræner Luiz Felipe Scolari genindkaldt psykolog Regina Brandao, som arbejdede en del med det brasilianske mandskab op til VM-slutrunden. At hun nu igen er blevet hidkaldt, har skabt en del rygter her i Brasilien. Man spekulerer blandt andet i, at det er sket fordi at både anfører Thiago Silva og målmand Julio Cesar brød ud i tårer allerede inden straffesparkene mod Chile skulle eksekveres.

- Alle snakker om psykologi. Oplevelsen mod Chile var anderledes, end vi er vant til, men jeg har prøvet det flere gange i Champions League. Det vi gik igennem i kampen mod Chile gør os kun stærkere, lyder Ramires' svar på polemikken om Regina Brandaos tilstedeværelse i den brasilianske trup.

Pressemødet er overstået og senere står den på en lille træningskamp mod Rio de Janeiro-klubben Fluminenses talentfulde U20-mandskab.

Jeg bevæger mig ud mod den velplejede træningsbane, der ligger for foden af en lille bjergtop, hvor det brasilianske fodboldforbund har deres hovedkvarter. I bygningerne oppe på toppen bor de brasilianske stjerner i en lang flad bygning. Mellem spillernes boliger og træningsbanen er der et stort bed, hvor beplantningen er foretaget således, at forbundets logo og initialerne CBF tydeligt kan ses fra lang afstand.

Udsigten fra toppen hvor spillerne bor, byder på kig til flere bjergtoppe, søen Lago Comary og Teresopolis by. En æstetisk unik og helt afsondret placering af det store lands største helte på afstand fra de brasilianske millionbyer.

Puta, puta, puta

- Puta, puta, puta, lyder det pludselig. En del brasilianske kamerafolk og journalister står og følger Argentinas 1/8-finale mod Schweizpå den til pressen opbyggede endetribune. Årsagen til de mindre pæne gloser er, at Angel di Maria kort før den forlængede spilletids ophør har bragt argentinerne foran 1-0 i 1/8-opgøret mod Schweiz. Der er ikke så megen tvivl om, hvem der er arvefjenden her i Brasilien.

Inde på træningsbanen er elleve af de brasilianske landsholdsspillere ved at gøre klar til at møde de unge spillere fra Fluminense. Det er dog ikke et brasiliansk hold, der ligner det vi er vant til at se.

Fraværende er nemlig de elleve startere mod Chile, der ikke er at se på selve træningsanlægget. Scolari har åbenbart valgt at skåne sine normale udvalgte denne tirsdag eftermiddag.

Kø hos barberen i pressecentret i Teresopolis. (Foto: Casper Helweg Christianen © DR Sporten)

Solen er begyndt at kigge frem over Granja Comary, som området hvor anlægget ligger kaldes. De brasilianske reserver, der er klædt i neongult, har bolden i mål efter blot få minutters spil. Tottenham-spilleren Paulinhos scoring bliver dog efterfølgende underkendt.

- Jeg tror, at det er godt, at Scolari har indkaldt psykologen Regina Brandao inden kvartfinaleopgøret mod Colombia, for vi har brug for at optimere holdet på alle tænkelige måder. Spillerne virkede nemlig en smule nervøse mod Chile. Jeg ser det kun som en god ting, fortæller Fernando Caetano, der er reporter hos Fox Sports i Brasilien.

Oppe i en bygning bag banen kan jeg nu skimte en håndfuld mænd på kondicykler bag en stor glasfacade i et træningslokale. Det er nogle af manglende brasilianske startere, der laver en omgang let træning på afstand fra pressen. Det slår mig, at det måske er alt vi får at se til de bedste spillere i dag.

Inde på grønsværen har de to mandskaber spillet 30 minutter uden scoringer og dommeren har fløjtet til pause.

Stjerneglimt

Der lyder nu en masse hyl og skrig fra de fremmødte fans. Årsagen er, at Neymar, David Luiz, Marcelo og et par af de andre spillere fra startopstillingen er på vej fra træningslokalet og ned mod banen. Der vinkes ud mod fansene, der svarer igen ved at skrige endnu højere.

-Jeg tror, at vi kommer til at lide lige så meget, som vi gjorde mod Chile i vores fremtidige kampe. Vi har et udmærket hold, men ikke noget exceptionelt mandskab.

Størstedelen af vores spillere deltager i deres første VM-slutrunde. Kun seks mand har prøvet det før, så jeg synes, at det er helt fint, at Scolari har indkaldt psykologen igen, fortæller Bruno Innocencio Cortes, der er live-reporter for den nationale brasilianske tv-station Globo.

Fem for en

Inde på grønsværen har de brasilianske reserver fået tilkendt et straffespark midt i anden halvleg. Atletico Mineiro-angriberen Jo sparker forbi målet, men bolden havner alligevel i netmaskerne bag Fluminense-målmanden hele fire gange i forbindelse med straffesparks-situationen.

Efter det missede forsøg fra Jo får fire andre brasilianere nemlig også mulighed for at forsøge sig fra ellevemeterpletten og alle fire omsætter deres spark. Scolari vil åbenbart se, hvem han kan regne med i en eventuel kommende duel fra pletten.

Mørket er ved at sænke sig over det smukke træningsanlæg i Teresopolis, og dommeren fløjter for sidste gang. De brasilianske landsholdsreserver slår morgendagens Fluminense-stjerner med 4-0. At det så havde sluttet 0-0, hvis det havde været en rigtig kamp gør mindre - det er jo kun træning.

Jeg må konstatere, at de knap 70 meter, der er over til banens modsatte sidelinje, er det tætteste jeg kommer på de største brasilianske stjerner denne tirsdag. Man gør virkelig en dyd ud af at afskærme stjernerne fra befolkningen og pressen nu. Ved starten af VM var det Neymar, der mødte op til pressemøderne, nu er det indskiftningsspillere. Måske er det første synlige tegn på psykolog Brandaos genkomst - hvem ved?

Sammen med de hundredvis af andre fremmødte pressefolk går jeg tilbage mod teltbyen og udgangen. Jeg finder chaufføren Alex, der forhåbentlig i løbet af halvanden times anderledes kørsel vil bringe mig tilbage til fortovet i Rio de Janeiro.

Facebook
Twitter