Ronaldo sætter nye standarder: Her er hemmeligheden bag de gamle stjerners suverænitet

I dag har topatleter som Ronaldo, Messi og Serena Williams lige så meget fokus på friskhed som fysisk styrke. Det er kilden til at undgå skader og holde karrieren i gang.

30 er det nye 20. Sådan kan det i hvert fald se ud, hvis man ser sig om i elitesport. I verdenstoppen i flere sportsgrene befinder ældre sportsudøvere sig lige nu i en guldalder. To af dem er verdens største fodboldstjerner Cristiano Ronaldo, 34 år, og Lionel Messi, 31 år.

I mange år er de blevet betragtet som verdens to absolut bedste fodboldspillere. Og selvom de begge for længst har passeret midt- og slut-tyverne, der normalt anses som den optimale fodboldalder, betragtes de stadig som de ubestridt bedste i fodboldfaget.

Ifølge Morten Glinvad, der er fodboldkommentator for Strive Sport, skyldes det, at de har været dygtige til at omstille deres spil til kroppens aldersbegrænsninger.

Verdensstjernerne i generationerne før dem såsom Kaká, Ronaldinho og Ronaldo Nazário peakede i 20’erne og brændte ud i 30’erne, fordi de ikke formåede at holde sig skadesfri og i topform. Men med sine præstationer i dag er Cristiano Ronaldo ved at skrive en helt ny lærebog for, hvordan de allerbedste spillere også kan forblive de bedste i deres karrieres efterår.

- Cristiano Ronaldos rolle på banen er med årene blevet en mere klassisk stationær centerforward, sammenlignet med da han var yngre, hvor han var en kantspiller, der tog lange raids og brugte sin fart og accelerationer til at afdrible sine modstandere. Der har han forstået, at hvis han skulle holde flere år på den absolutte top, skulle han omdefinere sig selv, siger Morten Glinvad.

- Nu er han spidsangriber, der ikke bevæger sig lige så meget rundt på banen, men som så er ekstremt farlig inde i feltet. Han har opfundet en ny, mindre fysisk krævende rolle til sig selv, og det har forlænget hans tid på toppen med nogle år. Var han blevet ved med at spille på venstrekanten, ville man tydeligere have set effekterne af hans aldring, siger Morten Glinvad.

Karriereforlængelse på cv’et

Cristiano Ronaldos har formået at holde sig fysisk frisk og undgå store skader i 30’erne, og det har gjort det muligt for ham at forblive blandt de bedste i verden som 34-årig.

Og en ny fysiologisk forståelse af friskhed er en af hovedårsagerne til, at ældre atleter i dag bliver længere tid på verdenstoppen end hidtil set, mener Mackie Shilstone. Han er kendt i amerikansk elitesport som ’karriereforlængeren’.

Da han i 2010 var fysisk træner for bokseren Bernard Hopkins, vandt Hopkins i en alder af 46 år et VM-bælte som den ældste bokser nogensinde. Og da han i 2015 var fysisk træner for Peyton Manning, blev han den ældste quaterback til nogensinde at vinde en Super Bowl. Men hvordan bærer han sig ad med at gøre de sidste kapitler i sportsudøvernes karrierer til deres mest succesrige?

- Det første, jeg gør med en ny klient, er at scanne hans krop, lave test af lungefunktion, muskler, knogler, stofskifte og biomekanik. Jeg skal finde ud af, hvordan jeg kan bringe deres helbredsalder ned under deres kronologiske alder. Ældre atleters største frygt er akkumuleret træthed. Mit job er at udvide deres udholdenhed, siger Mackie Shilstone.

Når han arbejder med topatleter, blander han sig ikke i, hvordan de teknisk udfører deres sport. Peyton Manning ved godt, hvordan han skal kaste en football, og Bernard Hopkins ved godt, hvordan han skal slå sine bokseslag.

Mackie Shilstones opgave er derimod at holde dem friske nok til at kunne gøre netop det, uden at de bliver overmandet af træthed. Han opsummerer sit arbejde med et citat fra den amerikanske genereal George Patton, der under 2. verdenskrig skrev et brev til sine tropper: 'fatigue makes cowards of us all.’ (”træthed gør alle til kujoner”, red.)

Tærsklen for træthed

Lige nu træner Mackie Shilstone Serena Williams, som han har været fysisk træner for siden 2008. Dengang kæmpede hun med skader og dårlige resultater, og hun var som 27-årig ved at passere den alder, hvor de fleste kvindelige tennisspillere topper. Men samarbejdet med Mackie Shilstone bragte hende tilbage som verdens bedste, og i 2017 vandt hun Australien Open som 35-årig, hvilket gjorde hende til den ældste kvindelige Grand Slam-vinder nogensinde.

- Når Serena går på banen, ved hun og hendes muskelhukommelse, hvad hun skal gøre. Men hvis hun ikke er frisk, ryger det ud ad vinduet. Derfor er mit arbejde at hæve deres tærskel for træthed. Hvis de altid er friske, kan de unge ikke slå dem. Jeg går ikke op i, om Serena kan serve med 180 kilometer i timen på hendes førsteserv. Jeg går op i, om hun kan gøre det i slutningen af en tretimerskamp, når modstanderen på den anden side af nettet er træt, siger Mackie Shilstone.

Han staver ikke fitness, som retskrivningsordbogen foreskriver. Han staver det med dobbelt t. FITTness. FITT står for frekvens, intensitet, tid og type. Altså træning målt i fire parametre: Hvor ofte, hvor hårdt, hvor lang tid, og hvilken slags.

Da han blandt andet arbejdede sammen med den danske NFL-kicker Morten Andersen, forbød han ham tung styrketræning og fik ham i stedet til at træne på balancebom. Andersen spillede på topniveau, til han blev 47 år, og hans sidste sæson var den, hvor han ramte målet med størst præcision overhovedet.

- Lige nu ser vi den første store bølge af ældre atleter, der forlænger deres holdbarhedsdato. Men tendensen er først lige begyndt. I takt med at sportsvidenskaben og den fysiologiske forståelse udvikler sig, vil vi se flere og flere af verdens allerbedste sportsudøvere bevæge sig længere hen i den ældre ende af aldersspektret, siger Mackie Shilstone.

Messi og Ronaldo er to klare eksempler på tendensen. De har sat nye standarder for, hvor gamle verdens bedste fodboldspillere kan være. Men hele svaret ligger heller ikke kun i moderne træning, der er også en lidt mere simpel forklaring på, at de holder sig friske. De spiller mindre.

- Tidligere hadede de begge at blive skiftet ud. Men de senere år har de indset, at det er for deres eget bedste, at de får nogle hvil undervejs i sæsonen. Villigheden til at sidde på bænken har været med til at gøre dem langtidsholdbare, siger Morten Glinvad.

I sæsonen 2018-2019 har Lionel Messi fået fuld spilletid i 84 procent af de kampe, han har spillet for FC Barcelona. Det har dermed været sæsonen med flest ind- og udskiftninger for argentineren siden 2008-2009. Det skyldes ikke skader, men derimod forsøget på at holde friskheden høj og skaderne væk. Og den strategi har betalt sig, vurderer Morten Glinvad. Lionel Messi har ikke bare formået at holde sit niveau i 30’erne. Han er blevet endnu bedre, end han var i 20’erne.

- Messi er lige så god, som han nogensinde har været. Det fysiske forfald har ikke ramt ham endnu. Hvis jeg skulle vælge mellem Messi i dag og for fem år siden, ville jeg vælge Messi i den nuværende udgave. Han har endnu ikke mistet noget på trods af sin alder.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk