Signe skal stå i spidsen for Færøernes kvinder: 'Det er nok ikke sejrene, der kommer flest af'

Danske Signe Pries Andersen overtager til sommer landstrænerjobbet for Færøernes fodboldkvinder.

Signe Pries Andersen blev i weekenden præsenteret som ny landstræner for Færøerne. Foto: FSF

Danske fodboldtrænere har efterhånden stolte traditioner, når det gælder landstrænerjobbet hos vores rigsfæller fra Færøerne.

På herresiden har folk som Lars Olsen, Henrik "Store" Larsen og Allan Simonsen alle sat sig i det småkolde og vindbruste trænersæde, mens den tidligere kvindelige landsholdsanfører Lene Terp i 2021 overtog de færøske kvinder.

Og i weekenden kunne det færøske fodboldforbund så præsentere en ny dansk landstræner for kvindelandsholdet. Valget er faldet på danske Signe Pries Andersen.

- Jeg glæder mig. Det arbejde, jeg har beskæftiget mig med i mange år, er også det, som de gerne vil have, siger den 36-årige nykårede landstræner.

Naturligvis, fristes man til at sige om den tidligere Brøndby- og Kolding-spillers postulat. Men ordene giver mere mening, når man samtidig kan konstatere, at landstrænerjobbet samtidig bliver Pries Andersens første arbejde som cheftræner for et seniorhold.

Indtil nu har Pries Andersens arbejde primært ligget i at udvikle den danske talentmasse, senest som U15-talenttræner hos DBU. Derfor er jobbeskrivelsen på Færøerne mere eller mindre skræddersyet til den tidligere forsvarsspiller.

- En del af stillingen er naturligvis at være landstræner, men der er også den del, hvor jeg skal være med til at udvikle kvindefodbolden deroppe. Så på den måde har jeg en stor indsigt i de ting, som kan gøres for at skabe det, de gerne vil have, siger Signe Pries Andersen.

Siden karrierestoppet i 2015 har Signe Pries Andersen blandt andet arbejdet som fodboldtræner på efterskolen BGI samt med diverse U-landshold i DBU-regi. Foto: BGI.

Målet er at skabe drømme

Ligesom på herresiden er færøsk kvindefodbold ikke ligefrem en magtfaktor i fodboldlandskabet. På verdensranglisten figurer holdet lige nu som nummer 102 lige foran Nepal, Puerto Rico og Salomonøerne.

I den seneste kvalifikation til VM blev det da også til nul point og en målscore på 2-56.

Derfor har forbundet sandsynligvis også søgt en træner, der ikke er bange for at få en resultatmæssig lussing i ny og næ.

- Det er klart, det er nok ikke sejrene, der kommer til at være flest af. Men de har jo lige indført Nations League, som forhåbentligt gør, at vi møder nogle lidt mere ligeværdige modstandere, end vi har været vant til før, siger Signe Pries Andersen.

I den seneste VM-kvalifikation blev det blandt andet til et nederlag på 22-0 over to kampe til Spanien. Men i virkeligheden er det i sidste ende ikke resultaterne, der er målet for den nykårede landstræner.

- Målet er at skabe nogle drømme om, at det kan lade sig gøre at skabe en karriere som kvindelig fodboldspiller i verden. At få de her kvinder til at se deres egen værdi, og at det er okay at være en pige eller kvinde, der brænder for fodbolden, siger Signe Pries Andersen.

De små glæder

I øjeblikket er Signe Pries Andersen stadig i gang med at opnå Uefas Pro Licens, der giver adgang til det højeste seniorniveau som træner.

Om det i fremtiden er Færøerne eller FC Barcelona, der er danskerens arbejdsgiver må tiden vise. I virkeligheden er de to adresser ikke så forskellige, når det gælder Pries Andersens grundlæggende passion.

- Lige meget hvilket niveau man vil overtage, så handler det om udvikling og om at skabe nogle fælles visioner. Min passion er at skabe glæde og udvikling, så hvis man holder sig til de små glæder, så tror jeg også, at der er noget at hente på den front her, siger Signe Pries Andersen.

Signe Pries Andersen får debut som landstræner i april, når Færøerne møder Luxembourg i to testkampe. (Foto: © Gabor Sas/Shutterstock/Ritzau Scanpix)

Når alt kommer til alt, er det dog ikke, fordi Færøerne skal regne med at få en træner, der er fuldstændig i zen, når først der er fløjtet op.

- Jeg er her jo, fordi fodbold er det fedeste spil i verden, og fordi det får nogle følelser frem i mig. Der håber jeg også, det gør i dem, jeg skal arbejde med. Ellers kommer jeg i hvert fald til at være det forkerte sted, lyder det med et grin fra den nye færøske landstræner.