Skal eliteatleter vejes?
Det spørgsmål er blevet højaktuelt efter DR søndag udkom med dokumentaren ’Fodboldens usynlige syge’.
DR har gennem det seneste år talt med 35 nuværende og tidligere A- og U-landsholdsspillere fra de danske kvindelandshold, som har eller har haft symptomer på en psykisk lidelse. Tvangsmotion, anoreksi, bulimi og angst er blandt gengangerne.
I dokumentaren kommer det frem, at særligt optakten til EM i 2013 påvirkede flere spillere negativt. Og at det for flere spillere blev startskuddet til symptomer på spiseforstyrrelse.
Her blev de kvindelige landsholdsspillere vejet hver morgen, og det kunne foregå under kollegaernes opsyn. Den enkeltes vægt blev noteret på et papir og hængt op på væggen til offentlig skue.
Fodbolddirektør i Dansk Boldspil-Union, Peter Møller, fortæller i dokumentaren, at det er dybt beklageligt, at de offentlige vejninger har påvirket spillerne i negativ retning, og at man fra DBU’s side tager sagen meget alvorligt.
Spillervejninger har i DBU været helt afskaffet i landsholdssammenhæng siden 2016, forklarer Peter Møller. Men han vil gerne diskutere, hvorvidt det kunne være en god idé at genindføre vejninger. Ikke offentlige vejninger, men i en anden form.
- Vi vejer ikke længere spillerne på kvindernes A-landshold, men jeg vil faktisk gerne have den diskussion, om vi ikke skal gøre det, siger Peter Møller i P1 Morgen.
- Jeg tror bare, at det er vigtigt, hvordan det bliver gjort, og hvordan det bliver kommunikeret til spillerne. Hvis spillernes skal vejes, skal det være i et lukket rum sammen med en læge, hvor kun spiller og læge har den viden omkring vægten.
Peter Møller understreger, at vejningerne aldrig skal fokusere på vægten alene, men at det er for spillernes eget bedste at vide, hvor de står rent fysiologisk, og her er vægten et vigtigt parameter, mener han.
Ikke alle ser det på samme måde
Klinisk diætist Inger Bols er dybt uenig med Peter Møller i, at der findes relevante årsager til, at man bør veje elitespillere. Der eksisterer simpelthen for mange potentielle negative følgevirkninger ved at gøre det.
- Jeg kan ikke se, at man kan bruge det til noget som helst. Fordi den enkeltes kropsvægt vil variere utrolig meget fra dag til dag. Og for kvinder vil den også variere i forhold til deres hormonelle system og deres menstruationscyklus. Så man vedligeholder en maskinetænkning af kroppen, der lyder, at hvis vi evaluerer den på vægt, så kan vi se, hvor godt den har det, siger hun.
Netop fordi den enkeltes kropsvægt kan variere fra dag til dag, kan den ikke bruges som et redskab, mener Inger Bols.
- Den enkelte atlet er med en sund adfærd ikke selv i kontrol over, hvad vægten siger. Der er en masse andre parametre, man kan måle på, hvor en atlet med sund adfærd er i kontrol. Men ikke vægten.
Michael Sahl Hansen, som er direktør i Spillerforeningen, er heller ikke på samme hold som Peter Møller, hvad angår spillervejninger.
- Vi mener ikke, at vejninger bør være en del af hverdagen, fordi man kan måle på så mange andre attributter i forhold til at tjekke op på, om atleterne er i den forfatning, de skal være i.
- Og det er ud fra, at slagsiden ved at bruge det her tal (vægten, red.) er for alvorlig og for stor. Det er svært at tale om en gevinst ved vejninger, hvilket atleterne også selv siger, fortæller Michael Sahl Hansen, der henviser til en beretning fra DR-dokumentaren.
Selvom fodbolddirektør i DBU, Peter Møller, understreger i P1 Morgen, at kommunikationen omkring vejningerne samt fokusset på de mentale aspekter skal være i højsædet, hvis vejninger skal genindføres på kvindernes A-landshold, mener Inger Bols stadig, at det er forbundet med alt for stor risiko.
- Vi har et samfund, hvor vores fokus på kroppen har fået en skævvridning, som gør, at der ikke findes en vejning, der ikke er sårbar i dagens Danmark, siger Inger Bols.
Vægt må ikke blive et tabu
Men kan vægttallet virkelig ikke bruges til noget som helst? I en verden, hvor alt bliver monitoreret. Hvor højt kan du hoppe? Hvor langt kan du løbe? Hvor høj er din puls? Hvordan er dine lunger? Hvor stærk er du?
Kan det så ikke også være relevant at vide, hvad en eliteatlet vejer?
Jo, mener de i Team Danmark.
Team Danmarks sportsdirektør, Lars Balle Christensen, kalder Spillerforeningens forslag om helt at afskaffe vejninger for "et dårligt forslag, som i yderste konsekvens kan være farligt for atleterne."
- Vores klare anbefaling er, at man ikke har stor fokus på vægt på ungdomslandsholdsniveau, men vi er ikke enige i, at man bør forbyde det for voksne atleter, siger Lars Balle Christensen til B.T.
Majke Jørgensen, som er enæringsfysiolog hos Team Danmark, forklarer, at det især kan være relevant at veje eliteatleter, når der er tale om lange samlinger for spillerne. Det kan eksempelvis være slutrunder, der løber over flere uger.
- Man kan bruge vejning på den måde, at det er selvvejning, hvor spillerne bliver opfordret til at observere, om deres vægt falder over flere dage. På den måde kan de henvende sig til det faglige personale for at få noget vejledning omkring, hvad der kan ændres i kosten, eller om spilleren får nok at drikke.
- Hvis man hen over en slutrunde oplever, at spillerne går kolde, eller at præstationsniveauet falder, synes jeg faktisk, at vejning kan være med til at passe på spillerne. Men det er bare sindssygt vigtigt, at det bliver gjort på en ordentlig måde, og de forstår hvorfor, siger Majke Jørgensen.
For Majke Jørgensen handler det i høj grad også om uddannelse af spillerne. De skal være bevidste om, hvad en sund krop vil sige, og hvilke parametre, som er relevante. Og hun ser en slagsside ved slet ikke at veje.
- Jeg kan være lidt nervøs for, at vægt skal være fuldstændig no-go. Hvis det bliver meget tabubelagt at snakke om vægt, så efterlader man også en atlet helt alene.
- De ved godt, at vægt er et præstationsparameter, og så står de pludselig alene med de her ting, og går måske i gang med en målsætning, som slet ikke er relevant for dem. Så det skal gøres på en ordentlig måde, men jeg ser også nogle faldggruber i at gøre det fuldstændig forbudt og tabubelagt at snakke om vægt, siger Majke Jørgensen.
Efter sine udtalelser om vejninger i P1 Morgen den 6. februar har DBU takket nej til DR Sportens forespørgsel om et uddybende interview med Peter Møller.
Anfører på Danmarks A-landshold, Pernille Harder, har i forbindelse med dokumentaren 'Fodboldens usynlige syge' sendt en klar appel til både fodboldklubber- og forbund, når det kommer til fokus på krop og vægt.
- Det er virkelig et følsomt emne, og man skal virkelig passe på med det. Jeg tror, det er et område, hvor mange trænere og ledere i forbund ikke helt har forstået, hvordan vi piger tænker om vægt, især hvis det bliver sammenlignet med andre.
- Man burde slet ikke have fokus på det (vægt og vejninger, red.). Slet ikke på ungdomslandsholdet. Altså hav nu fokus på fodbolden. Hvad der gør dig bedre på fodboldbanen. Det er det fokus, man skal have som leder og træner, siger Pernille Harder
- At man allerede på ungdomslandsholdet begynder at fokusere på, hvordan ens krop skal se ud. Jeg kan ikke se det vigtige i det. Det vigtige for mig er, hvordan man præsterer som fodboldspiller på banen. Det er det, man skal fokusere på. Ingen fodboldspillere er overvægtige på eliteniveau. Man bør slet ikke have så meget fokus på det.
Du kan se dokumentaren 'Fodboldens usynlige syge' lige her