Skammede sig over at være blevet seksuelt misbrugt. Nu står han frem og opfordrer andre til at gøre det samme

Den tidligere professionelle fodboldspiller Patrice Evra fortæller i en ny bog, at han som 13-årig blev seksuelt misbrugt.

Patrice Evra fortæller i et interview med The Times, at han blev seksuelt misbrugt som barn. (Foto: PHILIPPE LAURENSON © Scanpix Denmark)

Glædesdans, jokes og et smil på læben er ting, man normalt forbinder med den tidligere professionelle fodboldspiller, Patrice Evra.

Men franskmandens liv har ikke altid været en dans på roser. Langt fra faktisk.

I et interview forud for lanceringen af sin nye selvbiografi, 'I love this game', fortæller den nu pensionerede fodboldspiller nemlig, at han som 13-årig blev seksuelt misbrugt af sin lærer.

Den nu 40-årige franskmand vil bruge sin platform til at fortælle, at det okay at stå frem med sådanne oplevelser, og at han derfor deler sin egen i selvbiografien.

- Jeg skammede mig over at indrømme, at jeg blev seksuelt misbrugt. Men jeg vil ikke have, at andre børn skal have det på samme måde.

- At leve med det var en af de største fejltagelser i mit liv, fordi jeg kunne have hjulpet så mange mennesker. Jeg har fået nok af giftig maskulinitet. For min far var gråd et tegn på svaghed, men at man græder betyder ikke, at man er svag, siger Patrice Evra til The Times.

Hemmeligheden om det seksuelle misbrug har han dog holdt i en del år. I forbindelsen med udarbejdelsen af bogen blev han nødt til at tage bladet fra munden og fortælle det til sin mor.

- Jeg vil ikke have, at folk skal føle medlidenhed. En mor forventer selvfølgelig ikke at høre sådan noget fra sit eget barn.

- Selvfølgelig var hun ødelagt. Det var svært for mig. Jeg mangler stadig at fortælle det til nogle brødre og søstre og nære venner, siger han.

'Vigtigt at rollemodel står frem'

Målet med at stå frem er blandt andet at opfordre andre til at gøre det samme, så ingen skal føle samme skam, som franskmanden har følt. At den tidligere fodboldspiller har følt denne skam er dog ganske naturligt, idet seksuelle overgreb er et meget tabubelagt samtaleemne.

Det fortæller Camilla Darre, der er sexolog, medstifter og faglig leder hos Institut for Seksuelle Overgreb.

- Jeg kan nærmest ikke forestille mig noget, der er mere tabubelagt og befængt med skam, end at være blevet udsat for et seksuelt overgreb.

- Det er noget, der fylder for alle, der har været udsat for seksulle overgreb gennem hele livet, siger Camilla Darre.

Dét, at Patrice Evra står frem og fortæller åbent om sine oplevelser om at være blevet udsat for seksuelle overgreb, ser sexologen derfor som et vigtigt skridt på vejen til at nedbryde dette tabu.

- Det er super vigtigt, fordi det er noget af det, der kan være med til at nedbryde den skam, som andre ofre for overgreb føler. At han står frem kan betyde, at andre begynder at finde modet til at dele, at de også har været udsat for noget.

- Jo mere han fortæller, jo nemmere er det for andre at tage de snakke og begynde at finde ud af, at det ikke er deres egen skyld. Så det at en rollemodel står frem, skaber kæmpe muligheder for andre.

I sin aktive karriere spillede Patrice Evra 81 kampe for det franske landshold. (Foto: PATRIK STOLLARZ © Ritzau Scanpix)

Og en rollemodel må Patrice Evra i dén grad siges at være. Med flere store trofæer og over 80 landskampe på CV'et, har han opnået mange triumfer, som de fleste andre kun tør drømme om.

Derfor kommer nyheden om, at den tidligere fodboldspiller fortæller om sine oplevelser også glædeligt hos sexologen.

- Jeg glæder mig rigtig meget over, at han står frem, siger Camilla Darre.

FacebookTwitter