Skandalelisten: Fifa-folkene der stemte VM til Rusland og Qatar

DR Sporten giver dig her et overblik over de Fifa-folk, der både stemte på Rusland og Qatar som VM-værter.

Vladimir Putin kan snart komme endnu tættere på VM-trofæet.

Hverken Rusland eller Qatar hører til blandt verdens største fodboldnationer, og derfor var det måske en smule overraskende for nogle, at landede blev udpeget til at være VM-værter i henholdsvis 2018 og 2022.

DR Sporten giver dig her et overblik over de personer, der både satte deres kryds ved Rusland og Qatar, da der skulle stemmes om værtskabet.

De er der stadig

Issa Hayatou, Cameroun. Fifas nye, midlertidige præsident. Også præsident for det afrikanske fodboldforbund. Er anklaget for at have stukket penge i lommen, men påstår, at pengene er blevet brugt retmæssigt til at holde en fødselsdagsfest for det afrikanske fodboldforbund.

(Foto: Michael Regan - FIFA © 2009 FIFA)

Angel María Villa Llona, Spanien. Uefas midlertidige præsident efter Platinis suspension. Undersøges i øjeblikket af Fifas etiske komité for at have byttet stemmer med Qatar, så Spanien og Portugals bud kunne slå Rusland i kampen om VM 2018. Missionen lykkedes som bekendt ikke.

(Foto: Tom Shaw © 2012 Getty Images)

Michel D’Hooghe, Belgien. Frikendt af Fifa’s etiske komité, selvom han angiveligt har modtaget et dyrt maleri for at stemme på Rusland som VM vært i 2018.

(Foto: Jamie McDonald - FIFA © 2012 FIFA)

Hany Abo Rida, Egypten. Var angiveligt med på det fly, der fløj til Caribien for at købe stemmer fra de caribiske nationer til Qatars bud på verdensmesterskaberne i 2022. Indtil videre er intet dog bevist.

(Foto: Shaun Botterill - FIFA © 2009 FIFA)

Senes Erzik, Tyrkiet. Lovede med stor sandsynlighed England sin stemme i kampen for at blive VM-vært i 2018. Ikke anklaget for noget yderligere.

(Foto: Anadolu Agency © 2014 Anadolu Agency)

Vitaly Mutko, Rusland. Vladimir Putins gode ven, der derudover er sportsminister i Rusland og chef for det russiske fodboldforbund. Spillede en nøglerolle, da Rusland sikrede sig VM værtskabet i 2018.

(Foto: Laurence Griffiths - FIFA © 2015 FIFA)

De er væk

Sepp Blatter, Schweiz. Fifa-præsidenten, der er blevet ramt af en suspension på 90 dage med mulighed for en forlængelse på 45 dage. Forlader posten som Fifa-præsident, når der vælges ny mand til posten den 26. februar næste år.

(Foto: Philipp Schmidli © 2015 Getty Images)

Michel Platini, Frankrig. Har indrømmet at have modtaget mere end ti millioner kroner fra Fifa efter sit konsulentarbejde for Sepp Blatter i perioden 1999-2002. Har dog problemer med at forklare, hvorfor han først fik pengene ni år senere. Også suspenderet i 90 dage, men nåede forinden at stemme for Qatar som VM vært i 2022.

(Foto: Anadolu Agency © 2015 Anadolu Agency)

Jack Warner, Trinidad. Tidligere vicepræsident i Fifa. Nu udelukket fra al fodbold på livstid. Er nu anholdt og anklaget for massiv korruption.

(Foto: Shaun Botterill - FIFA © 2009 FIFA)

Mohamed Bin Hammam, Qatar. Også udelukket fra al fodbold på livstid. Kendt skyldig i at have købt sig til stemmer under præsidentvalget i Fifa tilbage i 2011.

(Foto: Julian Finney - FIFA © 2010 FIFA)

Chuck Blazer, USA. Står til flere år i fængsel for hvidvask af penge, korruption og skattesnyd. Har indrømmet at have taget imod penge før VM i 1998 og 2010.

(Foto: Clive Mason - FIFA © 2011 FIFA)

Franz Beckenbauer, Tyskland. Undersøges i øjeblikket af Fifa’s etiske komité. Har muligvis modtaget et pænt beløb for at have givet Qatar sin stemme i kampen om VM værtskabet i 2022.

(Foto: Clive Mason - FIFA © 2011 FIFA)

Julio Grondona, Argentina. Nu afdøde Grondona var angiveligt manden der godkendte, at Jack Warner og Chuck Blazer kunne stikke 50 millioner kroner i lommen. Var tidligere finanschef i Fifa og formand i Argentinas fodboldforbund.

(Foto: Alexander Hassenstein - FIFA © 2012 FIFA)

Nicolás Leoz, Paraguay. Stemte for England som VM-vært i 2018, men modtog til gengæld næsten 5 millioner kroner direkte ned i lommen i følge BBC.

(Foto: Luis Vera © 2010 LatinContent)

Ricardo Teixeira, Brasilien. Står overfor anklager om hvidvask og skattesnyd i hjemlandet Brasilien, mens Fifa’s etiske komité har afsløret, at han har stukket mindst 80 millioner kroner direkte ned i lommen.

(Foto: Lars Baron - FIFA © 2011 FIFA)

Chung Mong-joon, Sydkorea. Var præsidentkandidat i Fifa, men er nu suspenderet i seks år af Fifa’s etiske komité. Nægter stadig at have gjort noget forkert.

(Foto: Chung Sung-Jun © 2015 Getty Images)

Worawi Makudi, Thailand. Undersøges i øjeblikket af Fifa’s etiske komité, da han sandsynligvis modtog en pæn portion penge for at stemme på Qatar som VM vært i 2022.

(Foto: alex Grimm © 2009 Getty Images)

Marios Lefkaritis, Cypern. Har indrømmet at have tætte forretningsmæssige bånd til Qatar tilbage i 2013, men er fortsat vice-præsident i det europæiske fodboldforbund, Uefa.

(Foto: Dean Mouhtaropoulos © 2011 Getty Images)

Amos Adamu, Nigeria. Udelukket i tre år, da han forsøgte at sælge sin stemme til en journalist, der var gået undercover. Udelukket fra afstemningen i 2010, da Qatar vandt VM værtskabet i 2022.

(Foto: Joern Pollex - FIFA © 2009 FIFA)

Reynald Temarii, Tahiti. Også afsløret i et forsøg på at sælge sin stemme. Udelukket et år og samtidig nægtet at stemme til afstemningen i 2010.

(Foto: Jamie Squire - FIFA © 2010 FIFA)

Jacques Anouma, Elfenbenskysten. Har indrømmet at have modtaget penge fra Qatar før afstemningen i 2010, men senere frifundet for anklagerne af Fifa.

(Foto: Shaun Botterill - FIFA © 2012 FIFA)

Rafael Salguero, Guatemala. Anhodlt i Zürich tidligere på året efter mistanke om, at han skulle have modtaget penge før afstemningerne om VM værtskabet i 2018 og 2022.

(Foto: Jasper Juinen - FIFA © 2011 FIFA)

Junji Ogura, Japan. Anklaget for at have betalt penge til nationer, som stemte på Japan og Sydkorea som VM vært i 2002. Er senere blevet tvunget til at forlade posten som præsident i Japans fodboldforbund.

(Foto: Ian Walton - FIFA © 2012 FIFA)

Geoff Thompson, England. Anklaget for at have byttet stemmer med Sydkorea. Japan og Sydkorea endte som VM værter i 2002, England tabte værtskabet i 2018 til Rusland, efter Sydkorea angiveligt løb fra aftalen.

(Foto: Matthias Hangst - FIFA © 2015 FIFA)

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter