Slut med slåskamp i muren: Her er regelændringerne i fodboldloven

Ved kvindernes VM bliver de nye regler bliver taget i brug. Her er de fem mest markante ændringer.

Dommerne har henover sommeren fået et revideret regelsæt, der blandt andet præciserer, hvornår der skal dømmes frispark for hånd på bolden. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Fodboldloven har fået en rystetur, hvor flere regler er blevet præciseret eller ændret. Blandt andet er der blevet gjort et forsøg på at præcisere reglerne for, hvornår der skal dømmes hånd på bolden. Et emne, der ofte har været omdrejningspunktet for heftige diskussioner om kampafgørende situationer.

Reglerne for målspark, dommerkast, udskiftningsspilleres rute ud af banen og reglerne for muren ved frispark har også fået en tur.

Der er også flere andre regelændringer, men nogle så små, at de næppe får indflydelse på fodboldspillet, som vi kender det, men der er også ændringer, der kan betyde, at spillets karakter bliver anderledes.

The International Football Association Board (IFAB), som er det lovgivende organ inden for fodbold, vedtog tilbage i marts en række regelændringer for fodboldspillet. De nye regler træder i kraft 1. juni 2019.

VM i kvindefodbold er derfor den første store turnering, hvor de reviderede regler kommer i brug. Her er de fem vigtigste regelændringer illustreret og forklaret.

Målspark

Ved målspark betyder regelændringen, at bolden allerede er i spil, når målmanden har sparket til bolden. Det betyder, at nu må en spiller altså gerne røre bolden, inden den har forladt feltet.

Mur ved frispark

Hvis det forsvarende hold har valgt at stille en mur op med tre eller flere spillere, er det ikke længere tilladt for modstanderholdets spillere at være inden for en meter af muren. Hvis en spiller fra modstanderholdet er inden for en meter af muren, vil det blive straffet, og der dømmes indirekte frispark til det forsvarende hold.

Det betyder, at det er slut med spillere fra modstanderholdet, der står og skubber til muren for at forstyrre murens forsøg på at blokere frisparket.

Udskiftninger

En spiller, der udskiftes, skal ikke længere forlade banen ved midterlinjen. I stedet skal spilleren forlade banen ad den korteste rute og derfor eventuelt traske hele vejen rundt om banen på vej over til bænken. Derfor er det slut med unødvendig tidsudtrækning ved udskiftninger.

Der er dog den undtagelse, at spilleren kan få lov af dommeren til at forlade banen ved et andet punkt end det nærmeste, hvis det vurderes af dommeren, at der er behov for det. Dette kan være i tilfælde af sikkerhed, en skade til spilleren eller andet.

Andet kunne eksempelvis henvise til et forsøg på at undgå en situation, som den hvor Manchester United-legenden Eric Cantona tilbage i 1995 endte med at karatesparke en Crystal Palace-supporter i brystet på vej ud efter en udvisning.

Dommerkast

Reglerne ved dommerkast får også en revision. Der er tre ændringer:

- Hvis spillet stoppes inde i straffesparksfeltet, vil bolden altid blive kastet til målmanden fra dommerkastet.

- Hvis spillet stoppes uden for straffesparksfeltet, vil bolden blive kastet til én spiller fra det hold, der sidst rørte bolden. Dommerkastet vil ske der, hvor den sidste berøring fandt sted.

- Hvis bolden rammer en dommer og går i mål, boldbesiddelsen skifter hold eller et lovende angreb starter som resultat af dommerens berøring, vil der dømmes dommerkast. Dette gør altså op med den gamle talemåde, at dommeren er en knold på banen.

I alle tilfælde skal alle andre spillere (fra begge hold) end modtageren af dommerkastet være mindst fire meter væk.

Hånd på bolden

Langt de fleste ændringer af reglerne om hånd på bolden er præciseringer. Der er dog også visse ændringer. Ændringerne kan inddeles i to kategorier: De situationer, hvor der skal dømmes frispark, og de situationer, hvor der ikke skal dømmes frispark, til trods for at bolden har ramt en spillers hånd eller arm.

I de følgende fire situationer skal der altid dømmes frispark, uanset om der er tale om en forsætlig eller uforsætlig berøring med armen eller hånden.

- Hvis bolden går i mål efter at have ramt en spillers hånd eller arm.

- Hvis en spiller opnår kontrol med bolden eller boldbesiddelse, efter bolden har ramt spillerens hånd eller arm, og derefter scorer eller skaber en scoringschance.

- Hvis en spiller bliver unaturligt større ved hjælp af hånden eller armen.

- Hvis en spiller har en hånd eller arm over hovedet, og bolden rammer hånden eller armen. Undtaget er situationer, hvor spilleren bevidst har spillet bolden, der sidenhen rammer armen eller hånden.

Dernæst følger tre situationer, hvor der ikke skal dømmes frispark, til trods for at bolden har ramt hånden eller armen. Undtagelsen er, hvis det er en af de fire ovenstående situationer.

- Hvis en spiller rammes af bolden på hånden eller armen direkte fra deres egen hoved, fod eller krop. Eller hvis det er direkte fra en anden spillers hoved, fod eller krop, der er tæt på.

- Hvis en spiller ikke bliver større ved hjælp af hånden eller armen, der samtidig er tæt på spillerens egen krop, og bolden rammer hånden eller armen.

- Hvis en faldende spiller rammes på hånden eller armen, når hånden eller armen er mellem spillerens krop og jorden for at tage fra i faldet. Dette gælder dog ikke i situationer, hvor spillerens arme er udstrakte for at gøre kroppen større.

Kilde: IFAB

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk