Sort efterår fik Troelsgaard til at overveje karrieren: 'Det var tre uger i helvede'

Tre store nedture i efteråret sendte fodboldspiller Sanne Troelsgaard ned i et dybt hul.

- Jeg rystede, når jeg stod op om morgenen, og så gik jeg bare rundt i min egen boble.

Så langt kan en ellers velfungerende og hårdtarbejdende fodboldspiller komme ud, når resultaterne ikke lever op til drømme og mål. Det skete ikke bare én, men hele tre gange inden for en måned for landsholdsprofil Sanne Troelsgaard sidste efterår.

Først var det deltagelse i VM 2019 med Danmark, der fejlede. Kort efter røg hun sammen med sin svenske klub FC Rosengård ud af Champions League, og lige for at toppe det så glippede det svenske mesterskab også.

Tre missere i oktober sidste år satte sine spor hos Troelsgaard, der på kort tid mødte flere nye sider af sig selv.

- Jeg kan huske, at jeg gik nogle lange ture, hvor jeg tænkte; ”Hvad skal jeg nu? Skal jeg stoppe med at spille fodbold?” siger den 30-årige fodboldspiller.

Efter nederlaget til Holland 9. oktober 2018. VM-drømmen er brast, og Sanne Troelsgaard bliver trøstet af Theresa Nielsen. (Foto: Anders Kjærbye - dbufoto.dk © Anders Kjærbye)

Det var både dansk og svensk utur

Efterårssæsonen startede ellers med oprejst pande og forhåbninger om flere store oplevelser på fodboldbanen. Men 9. oktober startede nedtursmåneden for Sanne Troelsgaard. Drømmen om VM i Frankrig i 2019 blev slukket, da kvindelandsholdet tabte to kampe til Holland. Grædefærdig forlod hun og flere andre spillere landsholdslejren med viden om, at næste mål først ligger med EM i 2021.

Herefter gik turen tilbage til Sverige og klubben FC Rosengård, hvor Sanne Troelsgaard både jagtede videre avancement i Champions League og et svensk mesterskab. Begge dele glippede på værste vis.

- Vi taber alt. Da der er to minutter tilbage af den sidste ligakamp, og jeg indser, at guldet er tabt, går det for alvor op for mig, at der er en bagside af sportens verden, siger hun.

I de efterfølgende uger gennemlevede den ellers så bomstærke fodboldspiller en tid, hvor hun nærmest ikke kunne kende sig selv, og der skulle graves dybt efter mening.

- Det var tre uger i helvede. Jeg følte mig fysisk dårlig. Jeg kunne ikke falde i søvn, og jeg sov ikke om natten. Jeg kunne ikke trække vejret og havde ikke lyst til at træne, forklarer Sanne Troelsgaard.

Følte tomhed, skuffelse og var psykisk ustabil

Den jyske fodboldmaskine lever et liv med mange rutiner og vaner. Hård træning både på fodboldbanen og i styrketræningslokalet. Sanne Troelsgaard går op i sin kost og er i gang med at lære svensk. Derudover sætter hun kurs mod familien i Vejen, så ofte hun kan. Alt sammen noget der giver hende indhold i livet.

Men da det svenske mesterskab glippede, og den tredje nedtur på kort tid blev en realitet, faldt alt fra hinanden.

- Jeg vidste ikke, hvor jeg skulle gøre af mig selv. Der var ingen, der kunne sige til mig, hvad der var rigtigt eller forkert, og jeg kunne heller ikke selv mærke det. Der gik jeg rundt med en kæmpe tomhed, skuffelse og var helt psykisk ustabil i to uger, siger Sanne Troelsgaard.

Al den sparring hun ellers plejede at have med sin familie, veninder, medspillere og trænere blev ligegyldig, og hun lukkede sig inde i sig selv.

- Det er lang tid siden, jeg har haft så stor skuffelse på fodboldbanen. Jeg var helt nede og vende psykisk, siger hun.

Taknemmeligheden slår alt

Langt nede i et sort hul kæmpede Sanne Troelsgaard det meste af november for at finde en vej op. Træneren i FC Rosengård indkaldte spillerne til det, som Troelsgaard kalder, to ugers straf-træning. Men som den spiller, hun nu er, passede det hende fint.

- Jeg er en spiller, som gerne vil arbejde hårdt og lære af de skuffelser og svære perioder, man har gennem en hel karriere. Jeg er ikke en spiller, der lærer af at være den bedste og vinde altid.

Derfor tog hun arbejdshandskerne på og forsøgte at lægge oktober måneds skuffelser bag sig. Langsomt begyndte fodboldgnisten at vise sig i små glimt, og hun kom ud med sine frustrationer. Al det negative blev skubbet væk af positive stunder på fodboldbanen, og under flere træninger blev Sanne Troelsgaard ramt af små åbenbaringer.

- Jeg har muligheden for at stå ude på træningsbanen hver evig eneste dag. Jeg laver ikke andet end at spille fodbold. Det gav mig motivation og taknemmelighed at have fået den her mulighed, forklarer hun.

Et populært ordsprog siger, at der ikke er noget, der er så skidt, at det ikke er godt for noget. Det kan Sanne Troelsgaard den dag i dag sætte sig ind i. Hun er på sin vis videre og mest af alt glad for, at hun i efteråret lod sig grave så dybt, for det har hun lært af.

Sanne Troelsgaard jubler efter scoring for sin klub FC Rosengård. En jubel der udeblev senere på efteråret. (Foto: (privatfoto) © (Privatfoto))

- Tankerne om at stoppe med at spille fodbold er langt væk nu. Men jeg tror, det er meget sundt en gang imellem at tænke ”Hvad skal jeg nu?”. Jeg føler, at jeg står meget stærkere nu, end jeg gjorde i efteråret,” siger Sanne Troelsgaard.

Hvor stærk Sanne Troelsgaard er kommet tilbage, finder vi måske ud af på mandag. Her møder hun og resten af det danske kvindelandshold Finland i en træningskamp. Holdet er lige nu samlet med landstræner, Lars Søndergaard, i en uge på Cypern.

Facebook
Twitter