Braithwaite rykker fra storebror til lillebror i Barcelona

Martin Braithwaite har skrevet under på en kontrakt med den spanske klub Espanyol.

Martin Braithwaite har med skiftet væk fra FC Barcelona til RCD Espanyol forbedret sine VM-chancer, mener Andreas Kraul. (Foto: ALBERT GEA © Ritzau Scanpix)

I februar 2020 sendte Martin Braithwaite og FC Barcelona chokbølger igennem fodboldverdenen, da storklubben noget overraskende hentede den danske angriber.

Men to og et halvt år efter eventyret startede, er det slut.

Lige inden transfervinduets lukketid fik den danske angriber først ophævet sin kontrakt med den spanske storklub, og få timer senere skrev en anden La Liga-klub i Barcelona, RCD Espanyol, kontrakt med danskeren.

Derfor kan den 31-årige dansker med al sandsynlighed se frem til at få en del mere spilletid, end han var udset til at få i FC Barcelona, hvor han ikke var en del af cheftræner Xavis planer.

Og det kan komme til at kickstarte den danske landsholdsspillers karriere, fortæller DR Sportens fodboldkommentator, Andreas Kraul.

- Han er en spiller, mange trænere godt kan lide. Han er flittig, ihærdig og en hårdtarbejdende angriber, og det vil de fleste mindre hold, som Espanyol, nyde godt af, siger Andreas Kraul.

Selvom det karrieremæssigt lyder som et skridt ned, kan skiftet dog godt komme til at gavne danskeren, fortæller fodboldkommentatoren.

Om et par måneder begynder VM i fodbold i Qatar nemlig, og selvom Braithwaite har spillet 60 A-landskampe, havde han ikke haft lige så gode chancer for en VM-udtagelse, hvis han var blevet i FC Barcelona.

- Men det har han nu. Han har nogle kompetencer, som Hjulmand godt kunne bruge én af de 26 pladser på, siger han.

Martin Braithwaite nåede at spille 58 kampe for FC Barcelona. Her blev det til ti mål. (Foto: VALENTYN OGIRENKO © Ritzau Scanpix)

Til VM i fodbold må landsholdene udtage 26 spillere.

Spillere som Pierre-Emile Højberg og Christian Eriksen er nok forholdsvis sikre på Kasper Hjulmands holdkort, men angriberpladsen er én af de positioner, der ikke er en oplagt kandidat til på det danske landshold.

Derfor håber Andreas Kraul også, at den 31-årige angriber får succes i sin nye klub.

- Vi vælter os ikke i angribere med tur i den. Lad os håbe på, at nogle af dem får et boost her i efteråret, så de kommer til VM dopet med selvtillid. Og det kan godt være Braithwaite, der bliver det helt hotte navn i Espanyol, siger fodboldkommentatoren.

Delte vandene i Barcelona-tiden

Den helt store flyttebil behøver Martin Braithwaite dog ikke bestille.

Espanyol hører nemlig også hjemme i Barcelona, og derfor kan han nu se frem til et par ophedede lokalopgør, når han en dag vender tilbage til Barcelonas hjemmebane for sin nye klub.

Om danskeren får den pæneste modtagelse, er ikke til at sige, men forholdet mellem FC Barcelonas fans og Martin Braithwaite har udviklet sig gevaldigt, siden han kom til klubben i februar 2020.

Det fortæller journalisten Martin Tønner, der er bosat i Barcelona og har fulgt danskerens situation i storklubben.

I starten delte Martin Braithwaite vandene i Barcelona, hvor fansene på den ene side mente, at han ikke havde niveau til mere end Leganes, hvor han kom fra. På den anden side kunne folk godt lide danskerens ydmyge tilgang til opgaven.

- Den er så tippet i løbet af anden halvdel af den forgangne sæson, hvor mange fans har haft den fornemmelse, at Martin Braithwaite har bidt sig fast i bordkanten og hævet sin fede hyre, siger Martin Tønner.

Det skabte stor virak, da Martin Braithwaite skiftede til FC Barcelona i 2020. (Foto: Nacho Doce © Ritzau Scanpix)

Derfor ville den danske landsholdsspiller, uanset hvilken spansk klub han end måtte have skrevet under med, kunne se frem til et par buhråb fra lægterne på Barcelonas hjemmebane Camp Nou.

For selvom Espanyol og FC Barcelona er lokalrivaler, så er det ikke normalen, at spillere, der rykker fra den ene klub til den anden, bliver jagtet med høtyve og fakler gennem byen.

Forskellen i styrke, de to klubber imellem, er simpelthen for stor til den slags ballade.

- Barcelona-fansenes horn i siden på Braithwaite har ikke så meget at gøre med Espanyol. Det er mere fordi, de synes, at han er en grådig person. På de sociale medier har folk været rasende over, at han ingen ambitioner havde, og at han bare ville hæve sin løn.

- Så nu er de bare glade for, at der er nogen, der tager ham, siger Martin Tønner.

Fra officielt hold er FC Barcelonas meddelelse om danskerens skifte lidt mindre farverig.

- FC Barcelona vil gerne udtrykke sin taknemmelighed over for Braithwaite for hans engagement og dedikation og ønsker ham held og lykke i fremtiden, lyder det på klubbens hjemmeside.

Den 31. december får Martin Braithwaite muligheden for at vende retur til Camp Nou, når Espanyol, som han har skrevet en treårig kontrakt med, gæster bysbørnene fra Barcelona.