Derfor kan man ikke se Ronaldo, Messi og Suarez i dansk tv

Spansk fodbold kan lige nu ikke ses i dansk fjernsyn og det skyldes, at tv-rettigheder til sportsbegivenheder er en dyr og speget affære.

Tryllerierne fra Cristiano Ronaldo, Lionel Messi og Luis Suarez i La LIga kan lige nu ikke ses på dansk tv. (Foto: © Gerard Julien, Scanpix)

I den forgangne weekend sparkede fodboldspillerne fra FC Barcelona, Real Madrid og de øvrige klubber i den bedste spanske række gang i en ny sæson.

Det var der ikke så meget odiøst i.

Mere opsigtsvækkende var det, at kampene som vanligt ikke kunne følges i stuerne herhjemme, da ingen dansk kanal endnu har sikret sig rettighederne til at vise fodbold fra La Liga i denne sæson.

Et scenarie der også gør sig gældende for den italienske Serie A.

Bremses af Premier League

- Situationen omkring de spanske og italienske tv-rettigheder er lidt speciel. Det skyldes, at de er blevet sat til salg på et tidspunkt, hvor man på markedet venter på, at den engelske Premier League skal sælges, lyder det fra Jan Rosendal, der er ansvarlig for indkøb af sportsrettigheder i DR.

Meget tyder derfor på, at disse rettigheder ikke sælges til en dansk tv-station lige foreløbig.

- Det vil ikke overraske mig, hvis den spanske og den italienske liga først bliver solgt, når Premier League er solgt. I Premier League er man et år længere fremme i salgsprocessen i forhold til La Liga og Serie A, så det er de engelske rettigheder fra næste sæson og frem, der er ved at blive solgt, fortsætter Jan Rosendal.

De kommende sæsoners uafklarede rettigheder til at vise Sergio Aguero og de øvrige Premier Leaue-stjerner forhaler salget af spansk ligafodbold i Danmark. (Foto: © Carl Recine, Scanpix)

Hos rettighedsforhandler Anders Antonsen fra Discovery Networks Denmark - der bl.a. omfatter Kanal 5, 6’eren og Canal 9 – er der heller ingen tvivl om prioriteringen mellem de europæiske fodboldligaer.

- Hvis man har rettighederne til Premier League, så kan man godt undvære La Liga.

Astronomiske summer

Prisen på ligaerne er selvfølgelig det altoverskyggende parameter, når det skal vurderes, om en rettighed er interessant for en tv-station eller ej.

Det er også en afgrundene til, at danskerne må zappe forgæves på fjernbetjeningen, hvis de vil fange en ligakamp med Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Paul Pogba eller nogle af de mange andre verdensstjerner i den spanske og italienske liga.

- Den spanske og den italienske liga er gode eksempler på, at fodboldrettigheder på det seneste er steget voldsomt i pris, uden at der er noget, der helt retfærdiggør det, lyder vurderingen fra Anders Antonsen.

Nu er La Liga og Serie A langt fra ene om at stige i pris. Rettighederne til Premier League er også steget eksplosivt over en årrække, og den bedste engelske fodboldrække er suveræn topscorer, når det kommer til prisen for ligafodbold.

I modsætning til i Danmark, så er tv-rettighederne fra Premier League fra 2016-2019 allerede solgt i England. Dem sikrede Sky og BT Sport sig for den svimlende sum af 51 milliarder kr,. i februar.

Aftalen gælder for 168 tv-transmitterede kampe pr. sæson, hvilket giver en pris på 101 millioner kr. i snit pr. kamp. Astronomiske summer, som vi aldrig vil komme i nærheden af herhjemme.

Fra public service til kommercielle kanaler

Op til en gang i slutningen af 1990’erne blev engelsk fodbold i Danmark vist på DR, men i takt med det større udbud af kommercielle tv-kanaler - både herhjemme og i udlandet – og dermed stigende priser, har udviklingen været, at de største fodboldligaer er gået fra at blive vist på nationale public service-kanaler til at ende på betalingskanaler.

- De fortløbende rettigheder som de nationale ligaer og Champions League i fodbold er meget attraktive for kommercielle stationer, for de giver mulighed for at lave forretning. Blandt andet ved at komme ind i kabelpakker. Det er sværere at lave forretning på enkeltstående begivenheder som OL, EM- og VM-slutrunder.

Da DR blændende op for engelsk fodbold i slutningen af 1960'erne kunne seerne blandt andet lade sig henrykke af Manchester United-legenden George Best.

- Der er rigtig mange danskere, der gerne vil se Premier League året rundt. Men for DR er det vigtigere at kunne vise enkeltstående begivenheder som slutrunder med håndbold- og fodboldlandsholdene. Det har større national interesse og er dermed i højere grad en public service-opgave.

- Herhjemme har DR og TV2 derfor i nyere tid i fællesskab været i stand til at sikre sig de store internationale begivenheder som OL, EM og VM i fodbold, lyder det fra Jan Rosendal fra DR.

Sådan foretages køb/salg af sportsrettigheder

Køb og salg af tv-rettigheder til de største sportsbegivenheder er et speget spil, som oftest indbefatter en mellemmand i form af en agent eller et købmandsfirma.

- Rettigheder sælges som regel i bestemte vinduer. Det er cirka hver tredje år, at rettigheder sættes til salg i forbindelse med at eksisterende aftaler udløber. Det kan dog i nogle tilfælde også være hvert andet eller hvert fjerde år.

- Discovery Networks Denmark er en del af en større koncern, og vi undersøger for eksempel først om det vil give mening at byde sammen med primært vores skandinaviske søsterkanaler. Et salg starter med at sælgerne af rettighederne sender en skrivelse ud om, hvad der er til salg, hvilke rettigheder der følger med, og hvilket tidsrum de er gældende for.

- Enkelte forbund sælger rettighederne direkte. Eksempelvis sælger Premier League selv deres rettigheder. DBU sælger også selv rettighederne til det danske fodboldlandsholds testkampe. Ellers fungerer det normalt sådan, at ligaen sælger til en agent, fortæller Discoverys Anders Antonsen om et typisk forløb omkring et rettighedssalg.

OL nu også på kommercielle kanaler

I slutningen af juni blev det offentliggjort, at Discovery Networks har købt OL-rettighederne fra 2018 og frem til 2024. Det kan derfor ende med at legene for første gang i dansk tv-historie ikke bliver vist på en national public service-kanal.

- Det virker som et internationalt sats, at Discovery har sikret sig OL-rettighederne. Vi håber, at folk også kan se OL på public service-kanaler i fremtiden, slutter DR's sportsrettighedsforhandler Jan Rosendal.

Danske OL-guldvindere som Lasse Norman Hansen kan i fremtiden muligvis kun opleves på kommercielle kanaler.

Hos Discovery Networks danske kanaler har man hidtil satset på fodbold, men købet af OL-rettighederne kan vise sig kun at være første skridt i retning mod nye territorier.

- Vi kigger også efter andet end fodboldrettigheder. Formel 1 er godt et eksempel på, at man godt kan dyrke noget andet op i Danmark. I Sverige er ishockey ligeså stort som fodbold, og i Norge er vintersport endnu større. Hvis der er noget som man kan dyrke op, så vil vi gøre det.

- Men Danmark er fodboldland, når det kommer til interesse for løbende begivenheder, slutter Anders Antonsen fra Discovery Networks Danmark.

Så længe der ikke er nogen afklaring omkring tv-rettighederne til kampene fra den spanske liga, kan folk med abstinenser søge hjælp hos blandt andet Danske Spil, der streamer en række kampe fra La Liga.