Drømmekarrieren i Barcelona holder pause, men Martin Braithwaite 'kommer tilbage med et brag'

Danskeren skulle have udlevet drengedrømmen som fodboldspiller i FC Barcelona i disse dage.

Sådan så det ud, da Martin Braithwaite blev præsenteret som FC Barcelona-spiller den 20. februar. (Foto: Nacho Doce © Scanpix)

I tre kampe leverede han underholdning for fyldte tribuner sammen med holdkammerater som Lionel Messi og Antoine Griezmann.

Men drømmekarrieren i FC Barcelona er aktuelt sat på pause af coronakrisen, der holder dansk Martin Braithwaite spærret inde i hjemmet i Madrid, mens de spanske tribuner nu er lige så tomme som gaderne i et af pandemiens epicentre.

Der skal dog mere til at fjerne den positive indstilling hos den vestjyske offensivspiller.

- Jeg er sammen med min familie og dem, jeg elsker. De har det godt, og helbredet er, som det skal være, siger han til DR Sporten.

I februar skiftede han klubben Leganés ud med selveste FC Barcelona, men der gik ikke mange uger, før ikke bare fodbolden, men hele landet lukkede ned.

Martin Braithwaite havde endnu ikke fundet sig en ny bolig i den catalanske hovedstad, og da hotellet, han boede på, lukkede som følge af det spanske udgangsforbud, måtte Braithwaite vende snuden retur mod Madrid og familien.

- Vi fik at vide, at vi skulle tage hjem. Vi kunne se, at det var seriøst på den måde, de havde håndteret det i Italien.

- Det virkede uvirkeligt, og det er stadig specielt. Men samtidig tænkte jeg, at det kunne betyde, at jeg kunne være med til min søns fødsel. Og det var jeg heldigvis, siger Martin Braithwaite.

'Det er ikke engang begyndt'

Den 20. februar blev det opsigtsvækkende skifte offentliggjort, og blot 16 dage senere, den 7. marts, spillede Martin Braithwaite sin tredje og indtil videre seneste kamp i Barcelona-trøjen, da holdet slog Real Sociedad med 1-0 på Camp Nou.

Med andre ord nåede Barcelona-karrieren knap nok i gang, før coronakrisen trykkede på pauseknappen. En karriere, der blev en realitet, fordi et par af klubbens profiler på daværende tidspunkt sad ude med længerevarende skader – og klubben derfor måtte handle udenfor det normale transfervindue.

Man kunne derfor fristes til at tro, at de dengang mange muligheder i Barcelona nu bliver færre, når profilerne kommer retur fra skader, og når klubben til sommer samtidig får mulighed for igen at investere i spillere.

Det bekymrer dog langt fra danskeren.

- Nu er der pause, og det ser jeg som en fordel. Jeg ved, at der ikke er nogen, der træner og arbejder, som jeg gør. Når jeg kommer tilbage, er jeg fysisk og mentalt forberedt.

- At spillerne, der har været ude med skader, kommer tilbage, eller at der hentes nye spillere til, er bare fantastisk. Jeg har en ambition om at spille med nogle af de bedste, og hvis jeg spiller på et af de bedste hold i verden med nogle af de bedste spillere, får det også mig til at se god ud. Jeg vil gerne have al den konkurrence, jeg kan få, siger Martin Braithwaite.

Selvom det indtil nu kun er blevet til tre kampe i Barcelona-trøjen, har Braithwaite allerede spillet sit første El Clásico mod rivalerne fra Real Madrid. (Foto: Sergio perez © Scanpix)

- Det er ikke engang begyndt endnu, og jeg har endnu ikke fået bevist, hvad jeg kan. Jeg føler, at jeg har gjort det godt i starten, men ved også, at jeg kan gøre det endnu bedre.

- Jeg glæder mig til, at vi begynder at spille igen, og jeg ved, at jeg kommer tilbage med et brag. Jeg er sindssygt rolig og tror på mine egne evner, siger han.

Klubbens træningsprogram udgør kun en tredjedel

Mens FC Barcelona-spillerne er hjemsendt, har de fået udleveret et træningsprogram af klubben, så formen kan holdes ved lige.

For Martin Braitwaite er det dog langt fra nok.

- Det udgør kun en tredjedel af min træning, fordi jeg selv har lagt så meget mere på.

- Jeg træner min hurtighed og min udholdenhed. Og lige nu kan jeg træne meget mere detaljeret end til daglig, så jeg kommer tilbage i en meget bedre fysisk form.

- Jeg har et fitnessrum i kælderen, og så har jeg et fint græsareal, hvor jeg kan løbe og lave øvelser med en fodbold, siger Martin Braithwaite.

Det er dog ikke kun det fysikken, der bliver arbejdet på. Også de mentale øvelser er der plads til.

- Jeg bruger også en masse tid på at visualisere, hvordan jeg gerne vil have tingene til at gå. I sidste ende har jeg set i mit liv, at tingene går, som jeg visualiserer dem i mit hoved.

Martin Braithwaite i aktion med blandt andre Lionel Messi på Barcelonas træningsanlæg tilbage i februar. (Foto: ALBERT GEA © Scanpix)

- Så jeg er sindssygt spændt og glæder mig til at komme tilbage, for det bliver fantastisk, det der kommer til at ske, siger Martin Braithwaite, der dog ikke vil afsløre fremtiden.

- Nogle gange vil man gerne fortælle det – og andre gange vil man gerne vise det. Jeg vil egentlig gerne bare arbejde hårdt og så vise det, når jeg kommer tilbage, siger han.

Fast slår han dog, at han ikke er i FC Barcelona for at kigge på holdkammeraternes succes.

- Jeg skal være en fast starter på holdet og en målscorer. Når man spiller for Barcelona, får man så mange chancer. Så der er ingen tvivl om, at jeg ser mig selv score en masse mål og være en af de førende målscorere på holdet og i ligaen. Det er det, jeg er her for.

- Jeg skal arbejde hårdt og tro på mig selv. Jeg har indtil nu i min karriere set, at når man lægger en masse arbejde i det, bliver man altid belønnet for det. Nu arbejder jeg hårdere end nogensinde, så jeg kommer til at få en kæmpe belønning, siger han.

Et hårdt ramt Spanien

Før succesen på de spanske fodboldbaner kan blive en realitet, skal landet dog først tilbage på ret køl. Flere end 200.000 personer på verdensplan har mistet livet. Heraf hedder dødstallet i Spanien flere end 23.000 døde af coronavirus, hvilket placerer landet på en tredjeplads på listen over lande med flest dødsfald kun overgået af Italien og USA.

For Martin Braithwaite er det da også tydeligt, at han er bosat midt i sundhedskrisen. Selv har han siden nedlukningen af landet ikke set andre mennesker end sundhedspersonalet, der har hjulpet ham og hustruen i forbindelse med graviditeten og fødslen – og så lige de folk, der leverer familiens dagligvarer til døren.

Martin Braithwaite var sammen med FC Barcelona senest i aktion den 7. marts, hvor holdet slog Real Sociedad. (Foto: ALBERT GEA © Scanpix)

En barsk virkelighed, der dog ikke tager hårdt på ham og familien, forklarer han.

- Jeg bruger ikke så meget tid på de negative ting og alt det dårlige, der kan komme ud af det. Jeg bruger kun en masse energi på det positive.

- Som forælder har man et ansvar for, at ens børn oplever situationen som noget fantastisk og ikke som noget, der sætter dårlige blokeringer i kroppen.

- Så når mine børn begynder i skole igen, har de måske bare følelsen af, at de har haft en lang ferie i stedet for at have haft nogle forældre, der har talt om, hvor forfærdeligt det hele er. Det er mit ansvar at passe på dem både mentalt og fysisk, siger Martin Braithwaite.

Hvornår Martin Braithwaite igen er at finde på banen i sin Barcelona-trøje er endnu uvist. La Liga er udsat på ubestemt tid, mens de seneste meldinger går på, at klubberne genoptager træningen om to til tre uger.

Facebook
Twitter