'En vanvittig historie': Han var uønsket i England, nu skal han spille med Messi

Andreas Kraul sammenligner Martin Braithwaites skifte til FC Barcelona med en overhaling i inderbanen.

- Der er nok ikke ret mange andre end Braithwaite selv og hans agent, der med sandhed og ærlighed i stemmen kan sige, at de havde set det ske, siger Andreas Kraul om danskerens skifte. (Foto: David Klein © Scanpix)

"Som et lyn fra en klar himmel."

En af de mest velkendte metaforer, men ikke desto mindre også en af de mest rammende, når det kommer til Martin Braitwaites skifte til FC Barcelona.

Danskeren, der i efteråret med sin lange tå sendte Danmark til sommerens EM-slutrunde med sin scoring i kvalifikationskampen mod Irland i Dublin, har det seneste års tid været så godt som fast mand i La Liga-klubben Leganés.

Transfervinduet lukkede for mere end to uger siden, men en regel i spansk fodbold, der giver klubber ramt af en længerevarende skade mulighed for at hente en erstatning ind udenfor transfervinduets åbning, har i samspil med en skade til FC Barcelonas Ousmane Dembélé nu har sendt Martin Braitwaite til den spanske storklub.

Et skifte, der formentlig kommer bag på mange, inklusiv DR Sportens fodboldkommentator Andreas Kraul.

- Det er en fuldstændig vild udvikling, og der er nok ikke ret mange andre end Braithwaite selv og hans agent, der med sandhed og ærlighed i stemmen kan sige, at de havde set det ske, siger Andreas Kraul om danskerens skifte.

Hos ham har det ikke været den hurtige angriber, der har ligget forrest på tungen, når snakken er faldet på den første mandlige dansker i FC Barcelona siden 1996.

- Tænker vi tilbage på de seneste år, var der først tale om et Daniel Agger-skifte til Barcelona. Sidenhen var der i nogle år tale om, at Christian Eriksen var på vej til Barcelona. Altså to af landsholdet allermest profilerede spillere og største stjerner i deres tid, som ikke kom til Barcelona.

- Barcelona har en ikonisk status både generelt i verden og i Danmark på grund af Allan Simonsen og Michael Laudrup. Det er aristokratiet i dansk fodbold, der har spillet der.

- Og nu kommer der indenom i inderbanen susende en Martin Braithwaite og overhaler alle. Det er en fuldstændig vild og på en eller anden måde vidunderlig historie om, hvor psykopat-stærkt det kan gå i fodboldens verden, siger Andreas Kraul.

’Fra uønsket i regnvejret til Lionel Messi og solskin’

Hurtigt er det gået for Martin Braithwaite, der startede fodboldkarrieren i Esbjerg, og som over Toulouse, Middlesbrough og Bordeaux endte i spansk fodbold hos Leganés for et godt års tid siden.

Tiden i Middlesbrough sluttede for Martin Braithwaite helt ude i kulden. (Foto: Craig Brough © Scanpix)

Et skifte, der i første omgang var en lejeaftale, men som om ikke andet gav Braithwaite mulighed for at slå til sit navn fast i spansk fodbold.

- Går vi lidt over et år tilbage i tiden, så var han ude i kulden i Middlesbrough. Og nu er han i Barcelona.

- Man kan næsten ikke komme længere væk, end fra at være en uønsket spiller i regnvejret i Middlesbrough til en oftest solbeskinnet træningsbane med Lionel Messi i Barcelona. Det er simpelthen tæt på at være en vanvittig historie, siger Andreas Kraul.

Tre mulige scenarier

Martin Braithwaite kan lave mål i den spanske liga. Det har han allerede bevist i Leganés, hvor det blev til 13 mål i 48 kampe.

Men selvom angriberen aktivt er hentet til FC Barcelona, er der naturligvis ingen garantier for, at succesen hos de spanske mestre bliver lige så stor.

Andreas Kraul er dog ikke i tvivl om, at FC Barcelona ikke løber den store risiko ved at hente danskeren.

- Man må bare sige, at Martin Braithwaite – siden han kom til Spanien – har leveret mål. Og dét ikke bare til 4-0 mod hold som Granada, men også mod de store hold. Han har vist, at han kan være med på det niveau.

- Så selvfølgelig er det dybt overraskende, men kigger man på Barcelonas muligheder, er det ikke fuldstændig sindssygt, at de sætter deres lid til en spiller, der rent faktisk har præsteret i La Liga.

Martin Braithwaite står noteret for 13 mål i 46 kampe for Leganés. Her på Camp Nou mod netop FC Barcelona. (Foto: ALBERT GEA © Scanpix)

- Jeg tror ikke, de får problemer med Martin Braithwaite i Barcelona, hvis han ikke kommer til at spille hver eneste gang. Han kommer ikke til at råbe op og kræve spilletid. Så på den måde kan han godt få en rolle som en skattet 17. mand i truppen, som har sine kompetencer til helt specifikke modstandere og kampe, siger Andreas Kraul, der forudser tre potentielle scenarier for angriberen i FC Barcelona.

- Et andet scenarie kunne være, at han ikke slår til. At man finder ud af, at niveauet er for højt. Men så er det jo ikke værre, end at klubben nok skal kunne komme af med ham igen. Måske ikke til indkøbssummen, men om ikke andet for en fornuftig sum penge.

- Og så er der den tredje mulighed, at han rent faktisk får succes i foråret. At han laver nogle mål, og at han så enten kan ride videre på det i Barcelona eller bruge det til at skifte til en klub, der måske har et lavere niveau end Barcelona, men et højere end Leganés, siger Andreas Kraul.

75 procent af Åges hjerne tænker ’wauw’

Et helt andet aspekt, der gør Martin Braithwaites skifte til FC Barcelona interessant er det forestående EM.

For når kalenderen siger juni, åbner det danske fodboldlandshold sin slutrunde med tre gruppekampe i Parken i København. Og derfor er der heller ingen tvivl om, at landstræner Åge Hareide har et øje på transferen, vurderer Andreas Kraul, der ikke umiddelbart ser nogen grund til bekymring.

- Selvfølgelig kan det blive et problem, hvis han slet ikke spiller. Men det vil overraske mig, hvis han havner helt ude i kulden. For Braithwaite er en type, der bider sig fast.

- Han får sandsynligvis ikke lige så mange kampe, som i Leganés, hvor han ville have spillet det hele. Men alene niveauet i træningen og kampene, som han med skiftet kommer ind til, vil sammen med selvtilliden have gode muligheder for at løfte Braithwaite frem mod EM-slutrunden.

Martin Braithwaites 1-0-scoing Aviva Stadium i Dublin var stærkt medvirkende til, at Danmark kvalificerede sig til sommerens EM. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

- Jeg ser skiftet som en positiv betydning. Hvis man sætter sig ind i hovedet på Åge Hareide, er det formentlig 25 procent af hjernen, der havde ønsket, at han var blevet i Leganes og havde spillet fast.

- Og så tror jeg, at der er 75 procent af hjernen, der tænker ’wauw’, og at det kan flytte ham endnu i forhold til virkelig at kunne præstere til EM, siger Andreas Kraul.

Martin Braithwaite kan potentielt få sin officielle debut for FC Barcelona, når holdet på hjemmebane møder Eibar lørdag klokken 16.