FC Barcelona, den absurde sekspointkamp og en presset præsident

Den catalanske kamp for løsrivelse kan blive katalysatoren for FC Barcelona-præsidenten Josep Maria Bartomeus exit fra klubben.

(Foto: jose jordan © Scanpix)

Fodbold og politik hænger uløseligt sammen i Barcelona, hvor byens største klub FC Barcelona for mange cataloniere er et symbol på catalansk kultur og kampen for uafhængighed.

’Més que un club’ – mere end en klub – lyder klubbens motto, hvilket søndag blev meget aktuelt, da FC Barcelona på klubbens hjemmebane skulle tage imod Las Palmas på samme dag som Cataloniens afstemning om løsrivelse fra Spanien.

Afstemningen anses for ulovlig af de spanske myndigheder, der havde sendt politistyrker til Catalonien for at forhindre folk i at komme til valgstederne.

Det udviklede sig i løbet af dagen til uroligheder mellem de catalanske vælgere og de kampklædte politifolk, der brugte knipler og affyrede gummikugler i forsøget på at kontrollere menneskemængderne i gader og stræder og på valgstederne.

Skuffede fans forlader Camp Nou, hvor der ikke var adgang til kampen mellem FC Barcelona og Las Palmas. (Foto: Cesar Manso © Scanpix)

Flere hundrede mennesker blev såret i urolighederne.

Det kunne derfor virke absurd, at FC Barcelona samme dag klokken kvart over fire skulle lægge græs til en fodboldkamp i landets bedste række. Klubben ønskede da heller ikke at afvikle kampen, men den spanske divisionsforening afviste at finde et andet tidspunkt at afvikle kampe på. Kampen skulle spilles.

Nægtede FC Barcelona, ville klubben blive taberdømt og desuden frataget tre point, ifølge klubbens præsident Josep Maria Bartomeu.

Det skabte splittelse i FC Barcelonas bestyrelse, der dog endte med at give efter for presset og sende holdet på banen. Tilskuere var der ingen af, da FC Barcelona besluttede at spille for tomme tribuner som en art protest.

- FC Barcelona fordømmer dagens hændelser, som er fundet sted mange steder i Catalonien og som har forhindret mange af Cataloniens borgere i at udøve deres demokratiske ret. På baggrund af de særdeles usædvanlige episoder har bestyrelsen besluttet, at FC Barcelonas førsteholdskamp vil blive spillet for lukkede døre, efter divisionsforeningens afvisning af at udskyde kampen, lød det i en pressemeddelelse fra FC Barcelona.

Den beslutning fik vicepræsident i FC Barcelona Carles Villarrubi til at forlade sin plads i bestyrelsen i protest. Senere fulgte et andet bestyrelsesmedlem, Jordi Mones, trop. Det endda midt under kampen mod Las Palmas.

Men på banen kom de altså, spillerne fra FC Barcelona, men også her var der angiveligt splittelse, ifølge flere spanske medier. Forsvarsspilleren Gerard Piqué var blandt de, der ønskede at udsætte kampen, og var også en af de mest berørte efter de 90 minutters fodbold for tomme tribuner.

Sergio Busquets, catalonier og verdensmester med Spanien, var blandt målscorerne i FC Barcelonas sejr over Las Palmas. (Foto: ALEJANDRO GARCIA © Scanpix)

Med tårer i øjnene mødte den stærke stopper pressen efter sejren over Las Palmas, hvor der blev snakket mere politik end sport.

- Det var en meget svær kamp at spille, den værste oplevelse i min professionelle karriere. Jeg er og føler mig catalansk og i dag er jeg meget stolt af det catalanske folk. Vi er ikke en minoritet, der var millioner af os (der stemte, red.). Vi er ikke skurkene, vi vil bare gerne stemme.

Tro mod klubbens idealer?

I FC Barcelona vil man spørge sig selv, om man levede op til klubmottoet ’Mere end en klub’. Burde man have sendt et større politisk signal ved at boykotte kampen? Var det i virkeligheden anti-catalansk at bøje af for presset fra den spanske divisionsforening?

Den catalanske midtbanestyrmand og verdensmester med Spanien, Sergio Busquets, forsvarede efter kampen beslutningen om at spille.

- Vi er ikke glade for det, men vi blev nødt til at gøre det sådan her. Rent sportsligt ville vi blive ramt, hvis vi ikke havde spillet.

FC Barcelonas mest passionerede fangruppering havde inden kampen klart tilkendegivet, at de ikke ønskede kampen spillet. Ville det alligevel blive tilfældet, så ville de storme banen og forsøge at afbryde kampen.

Måske det også var en del af forklaringen på, at FC Barcelona-ledelsen valgte at spille kampen uden tilskuere.

FC Barcelona-spillerne var under opvarmningen iført deres tredjetrøje, der er designet som det catalanske flag, Senyera, mens der på stadionets resultattavle i dele af kampen blot stod ’Demokrati’, inden der til sidst stod 3-0 til hjemmeholdet.

Gerard Piqué varmer op i FC Barcelonas tredjetrøje, hvis design er kraftigt inspireret af det catalanske flag. (Foto: jose jordan © Scanpix)

Dermed sikrede sig FC Barcelona sig sin syvende sejr ud af syv mulige i ligaen og topper La Liga, men kampen mod Las Palmas får formentlig et fodboldpolitisk efterspil.

FC Barcelona-præsident Josep Maria Bartomeu, der i forvejen er en upopulær herre blandt mange af FC Barcelonas fans, vil komme under yderligere kritik, mens der i spanske medier også spekuleres i, at flere medlemmer af FC Barcelonas bestyrelse kan være på vej til at forlade klubben i protest mod beslutningen om at afvikle kampen mod Las Palmas.

Det catalanske valg om løsrivelse har allerede splittet den spanske nation, nu truer den også den øverste ledelse i FC Barcelona.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk