Gravesen prøvede det med Real Madrid: ’Braithwaite er allerede en succes’

Den tidligere landsholdsprofil Thomas Gravesen hylder Martin Braithwaites skifte til FC Barcelona og giver gode råd fra sin egen tid i Real Madrid.

Thomas Gravesen kan godt sætte sig i Martin Braithwaites sted. (© (c) Ritzau Scanpix)

Der var ikke noget at sige til, at Martin Braithwaite stod med det helt store, stolte smil på læberne torsdag aften. Her blev den danske fodboldspiller nemlig præsenteret som ny FC Barcelona-spiller med en kontrakt gældende frem til sommeren 2024.

Et fantastisk skifte for Braitwaite, men også et skifte, der har sat gang i en diskussion hos fodboldfolk i Danmark og i udlandet, om danskeren reelt er god nok til FC Barcelona.

Og hvordan er det egentlig?

Hvordan har man det, når man skifter til en af de allerstørste klubber i verden – får opfyldt sin store drengedrøm – men samtidig også må skele og lytte til medierne, fansene og eksperterne, der sætter spørgsmålstegn ved, om man overhovedet har niveau til at spille for sin drømmeklub?

Den situation kan Thomas Gravesen sætte sig ind.

Thomas Gravesen nåede at spille med nogle af de største stjerner - blandt andre David Beckham. (Foto: Lucy Nicholson © Scanpix)

Den tidligere landsholdsprofil blev i 2005 pludseligt sat i forbindelse med et skifte fra Premier League til den spanske storklub Real Madrid. Selvom Gravesen på daværende tidspunkt var en forrygende fodboldspiller for sin klub Everton og det danske landshold, så måbede de fleste, da handlen kom på plads.

Flere stillede spørgsmålstegn ved, om danskeren havde de nødvendige kvaliteter og stjernestøv omkring sig for at spille med stjerner som Raul, David Beckham, Zinedine Zidane, Ronaldo og de andre ’Galaticos’.

Og især da Gravesen, der øjensynligt havde fremragende offensive kvaliteter, nu var købt ind som en defensiv midtbanespiller som afløser for franske Claude Makelélé.

Jo, Gravesen kan sagtens sætte sig i Braithwaites sted. Og rådet fra den tidligere landsholdsspiller er klart og tydeligt: Tag dig ikke at al snakken, men vær stolt af, hvor du er endt.

- Martin Braithwaite er allerede en succes, efter han underskrev kontrakten med FC Barcelona. Uanset hvordan man kigger på det, er det her kæmpe stort for ham og dansk fodbold. Jeg tror ikke, der er en facitliste på, hvilke spillere der er bestemt for FC Barcelona, Real Madrid, Liverpool og så videre.

- På et givent tidspunkt spiller man sin bedste fodbold, og hvis det falder i øjnene hos en storklub og dens træner, så bliver man købt. Og det er sket med Braithwaite, siger han.

Martin Braithwaite trænede med for første gang med Lionel Messi og company fredag formiddag. (Foto: ENRIC FONTCUBERTA © Scanpix)

Den nyslåede FC Barcelona-spiller var ydmyg, men også selvsikker ved sin præsentation torsdag aften, hvor Braithwaite fortalte de mange journalister, at han havde forestillet sig dette øjeblik i lang tid. Og at han troede på, at han kunne hjælpe Barcelona med at vinde titler.

Og det er den helt rette indstilling, ifølge Gravesen.

- Der er ikke nogen fodboldspillere, der tager til en klub og siger: ’Ej, jeg tror ikke, jeg kan det her.’ Alle os, der er professionelle, vi stræber efter at komme til tops i fodbold. Han viser, at han er en spiller med selvtillid, der tror på sine egne evner.

- Det er en positiv indstilling, når man kommer til en klub som Barcelona eller Real Madrid. Det hjælper ikke at gemme sig og spørge: ’Må jeg det her?’. Det er langt bedre at være på lige vilkår og sige højt, at man gerne vil spille og gøre en forskel, siger den tidligere Real Madridspiller.

En af de mange ting, Braithwaite skal vænne sig til i en af verdens største klubber, er hele mediemøllen og den gigantiske interesse, der er omkring holdet. Det var en omvæltning, som Thomas Gravesen også skulle bruge tid på at tilvænne sig.

Og selvom Gravesen - ligesom Braithwaite i dag - ikke var den spiller, som tiltrak sig den største opmærksomhed i den stjernespækkede trup, så er det stadig en ny situation, som Braithwaite skal lære at håndtere.

Men medierne kan også være en hjælp til at få snakket ud om det, man oplever, fortæller Gravesen.

- Jeg var så fascineret af det hele, da jeg kom til Real Madrid, at jeg brugte medierne til at komme af med mine tanker og det, jeg oplevede. På den måde kunne jeg dele det med andre og ikke kun gå med det selv.

- Jeg tror, Braithwaite også er meget velovervejet, og han virker som en fornuftigt fyr, så jeg er sikker på, at medierne vil være gode for ham, når det hele for alvor går i gang, siger han.

Og det hele går for alvor i gang lørdag eftermiddag, hvor Martin Braithwaite kan få debut for FC Barcelona. Danskeren er nemlig en del af den trup, som cheftræner Quique Setien har udtaget til La Liga-hjemmekampen mod Eibar.