Mulig racisme fik dansk landsholdsspiller til at udvandre med holdet: ’Det, der skete i dag, burde aldrig ske igen’

To danske landsholdsspillere oplevede søndag en spiller-udvandring i kampen mellem spanske Valencia og Cadiz.

Valencia med den danske landsholdsspiller Daniel Wass på holdet forlod banen i søndagens kamp mod Cadiz, da forsvarsspilleren Mouctar Diakhaby (til højre) angiveligt blev udsat for racisme af en modspiller. (Foto: Roman Rios © Scanpix)

De to danske landsholdsspillere Daniel Wass og Jens Jønsson havnede søndag aften i en højdramatisk affære i den spanske La Liga.

Ikke på grund af spillet på banen. Men fordi Valencia-spillerne ved stillingen 1-1 midt i første halvleg udvandrede og nægtede at spille videre.

Grunden til det uventede spilstop var, at Valencias franske forsvarsspiller Mouctar Diakhaby angiveligt blev udsat for racisme af Cadiz-spilleren Juan Cala.

Det fik Daniel Wass og de øvrige Valencia-spillere til at forlade banen, fordi de ikke mente, at kampen burde fortsætte.

Det forklarede Daniel Wass sent søndag aften på Instagram.

- Vi har i dag (søndag, red.) oplevet en meget alvorlig episode. Min kammerat og ven Diakhaby er blevet udsat for racisme af en modstander. Vi forlod banen, fordi kampen ikke kunne fortsætte efter sådan en handling, skriver Daniel Wass.

DR Sporten har mandag talt med Daniel Wass, men han henviser til en samlet udtalelse fra truppen og klubben.

Danske Daniel Wass (i de røde støvler) forlader sammen med sine holdkammerater banen i midten af første halvleg. (Foto: Roman Rios © Scanpix)

På trods af protestaktionen og Valencia-spillernes modvilje mod at spille videre, blev kampen alligevel genoptaget efter en afbrydelse på over tyve minutter.

Daniel Wass antyder i sit Instagram-opslag, at det blandt andet skyldtes pres fra kampens officials.

- Diakhaby bad os om at gå ud og spille, fordi vi blev fortalt, at vi ville blive straffet med pointtab fra kampen i dag og måske mere, hvis vi ikke spillede videre. Det er en skam, at disse ting stadig finder sted. Der er meget at gøre. Vi er ved din side, Diaka (Diakhaby, red.).

Samme udlægning af sagen har Valencia udsendt i en officiel pressemeddelelse.

Klubben bad angiveligt ikke spillerne om at genoptage kampen. Men Valencia-spillerne gik alligevel på banen igen, fordi Diakhaby bad sine holdkammerater om det, da dommeren – ifølge Valencia – informerede om, at klubben ellers risikerede at blive sanktioneret.

Et forløb, som Valencia kraftigt kritiserer.

- Spillerne blev tvunget til at spille videre efter en racistisk fornærmelse under truslen om straf, skriver Valencia i pressemeddelelsen.

La Liga har ifølge nyhedsbureauet Reuters endnu ikke svaret på Valencias kritik.

Diakhaby blev selv skiftet ud, inden Wass og de øvrige Valencia-spillere gik tilbage på banen. Opgøret endte 2-1 til Cadiz, der scorede sejrsmålet to minutter før tid.

- I dag (søndag, red.) er en trist dag for vores sport. Det, der skete i dag, burde aldrig ske igen i fodbold. Vi tabte ikke bare en kamp i dag, vi tabte fodboldens respekt og ånd, skriver Valencia i pressemeddelelsen.

  • Mouctar Diakhaby forklarer dommeren, at han mener, at han ha været udsat for racisme på banen. (Foto: Roman Rios © Scanpix)
  • Cadiz-spillerne kigger langt efter deres modstandere. Valencia-spillerne er gået i omklædningsrummet midt i første halvleg. (Foto: Roman Rios © Scanpix)
1 / 2

Præcis hvad Juan Cala sagde til Mouctar Diakhaby, som fik Valencia til at afbryde kampen, er endnu ikke blevet gengivet.

Efter kampen udtalte Valencias anfører José Gayá ifølge Reuters, at ’ det var en meget grim fornærmelse’, som han ikke ønskede at gentage.

Cadiz' træner, Álvaro Cervera, siger dog til den spanske sportsavis Marca, at Juan Cala har forsikret ham om, at han ikke sagde noget upassende til Mouctar Diakhaby.

- Jeg så det samme, som I så. En spiller sagde, at Cala havde fornærmet ham. Cala siger, at han på intet tidspunkt har fornærmet spilleren. Jeg tror på Cala, siger Cadiz-træneren.

Ligesom Valencia har Cadiz også udsendt en pressemeddelelse om episoden. Her lyder det, at klubben ’er imod enhver form for racisme’, og at ’vi ikke tvivler på nogen af vores spilleres ærlighed.’

Jens Jønsson fik debut på A-landsholdet i 2020. Til daglig spiller han i den spanske La Liga-klub Cadiz. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Mens Daniel Wass oplevede episoden som holdkammerat til Diakhaby, oplevede den danske Cadiz-spiller Jens Jønsson det fra den anden side.

- Det er absurd, at det (racisme, red.) stadig er et tema i det 21. århundrede. Men det er det desværre. Vi gik jo rundt i uvished og vidste ikke, om vi skulle spille. Der er nogle ting, der er større end fodbold, og det er det her, siger Jønsson til TV2 Sport.

Selvom scenerne i søndagens kamp var usædvanlige, var de ikke de første af sin slags i fodboldverden.

Tidligere i denne sæson skete noget lignende i en Champions League-kamp mellem PSG og Istanbul Basaksehir.

Her udvandrede begge holds spillere efter en episode, hvor Istanbul-assistenttræner Pierre Webó blev udvist på sidelinjen, og kampens fjerdedommer angiveligt ytrede racistiske bemærkninger.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk