OVERBLIK Disse regler bremser spanske storklubber

Tre forhold kan gøre det lovligt at skrive kontrakt med spillere under 18 år.

Tre forhold kan gøre det lovligt at skrive kontrakter med spillere fra et andet land, hvis de er mellem 16 og 18 år. (Foto: JAVIER LIZON © Scanpix)

FC Barcelona. Real Madrid. Atlético Madrid.

Sådan ser toppen ud i den spanske liga. Og præcis sådan ser listen ud over klubber, der har overtrådt reglerne i forbindelse med ungdomskontrakter.

Ifølge de spanske radiostationer Cadena SER og Cadena COPE bliver både Real og Atlético Madrid nemlig straffet på lige fod med Barcelona, fordi de også har indgået ureglementerede kontrakter.

Det er endnu ikke kendt, præcist hvilke spillere og kontrakter det drejer sig om, ligesom det internationale fodboldforbund FIFA heller ikke har meldt straffen ud.

Skal være fyldt 18

Her er de regler, der gælder angående kontrakter med "mindreårige spillere". For ifølge FIFAs regulativer over "Status og transfer af spillere" er det grundlæggende kun tilladt at skrive kontrakt med spillere fra et andet land, hvis de er over 18 år.

Dog kan tre undtagelser gøre det muligt for klubberne at skrive kontrakt med udenlandske spillere mellem 16 og 18 år.

1: Spillerens forældre skal flytte med

Hvis spillerens forældre flytter til Spanien, og flytningen vel at mærke ikke kan linkes til fodbold, så kan spanske klubber skrive kontrakter med udenlandske spillere.

2: Klubberne skal ligge i EU

Hvis de købende klubber ligger i EU eller inden for det europæiske økonomiske område, så kan en spiller skifte til eksempelvis en spansk klub.

Det forudsætter dog, at den nye klub lever op til en række krav, der blandt andet sikrer en vis træningsstandard, uddannelse, levestandard i en værtsfamilie eller i klubben og registrering af spilleren.

3: Der er 50 km til grænsen

Hvis spilleren bor maksimalt 50 kilometer fra grænsen til det nye land, og den nye klub ligeledes ligger maksimalt 50 kilometer fra samme grænse, så kan et skifte også gå igennem.

Den maksimale afstand mellem spilleren og klubben må altså være på 100 kilometer, og i sådan et tilfælde "skal spilleren fortsætte med at bo derhjemme", ligesom de to nationale fodboldforbund skal godkende klubskiftet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk