OVERBLIK Skattesagen der kan sende Messi i fængsel

Lionel Messi risikerer op til næsten to års fængsel i sag om skatteunddragelse. Retssagen begynder tirsdag.

Lionel Messi er sammen med sin far Jorge Horacio Messi under anklage for skatteunddragelse. (Foto: Jose Granata © Scanpix)

Tirsdag begynder retssagen om skatteunddragelse mod den argentinske fodboldstjerne Lionel Messi og hans far, Jorge Horacio Messi.

Her er sagen i hovedtræk:

* 12. juni 2013: BBC skriver som det første medie, at Lionel Messi og hans far bliver undersøgt for skattesvindel. De skulle angiveligt have snydt den spanske stat for godt 30 millioner kroner (fire millioner euro) gennem firmaer i udenlandsk skattely i en periode fra 2007 til 2009.

Senere samme dag siger Lionel Messi, at de intet har gjort forkert.

* 20. juni 2013: Lionel Messi bliver indkaldt til at afgive forklaring over for en spansk domstol.

* 4. september 2013: Lionel Messi er klar til betale skyldigt beløb tilbage, i tilfælde af han har begået skatteunddragelse. Sammen med sin far vælger han forud for retsmøde at indbetale et depositum på fem millioner euro svarende til 37 millioner kroner.

* 27. september 2013: Lionel Messi afhøres i retten. Han og faren erklærer sig villige til at samarbejde og bedyrer, at de ikke har forsøgt at snyde.

* 28. juli 2014: En spansk domstol beslutter at gå videre med den proces, der kan ende med en tiltale mod FC Barcelona-spilleren.

* 6. oktober 2015: Den offentlige anklager i Barcelona anbefaler, at alle anklager om skattesnyd mod Lionel Messi bliver droppet. Kun hans far har ansvaret, lyder det.

* 8. oktober 2015: Lionel Messi skal i fængsel i 22 måneder, hvis det står til den offentlige statsanklager i Madrid, fordi Messi menes at have haft kendskab til, at faderen har begået skattesvindel. Anklageren kræver samme straf til faderen.

* 4. april 2016: Messis navn dukker op i forbindelse med de såkaldte Panama-papirer. Ifølge den tyske avis Süddeutsche Zeitung har Messi sammen med sin far oprettet firmaet Mega Star Enterprises i skattely i Panama. Messi benægter enhver anklage.

* 31. maj 2016: Skattesagen begynder 31. maj i retten i Barcelona og fortsætter til 2. juni. Da strafferammen er på under to års fængsel, er Lionel Messi ikke forpligtet til at være til stede under hele retssagen. Han kan nøjes med at møde op som vidne torsdag.

/ritzau/

FacebookTwitter