Spanske stjerner 'trues til at spille for landsholdet'

Den spanske fodboldforbund har udtaget en række spillere, selvom de ikke ønsker at være en del af landsholdet.

Jennifer Hermoso er ude med hård kritik af det spanske fodboldforbund. (Foto: © LUIS CORTES, Ritzau Scanpix)

Da den spanske landstræner mandag satte navne på den trup, som skal sparke det spanske kvindelandshold til sejr i de kommende to kampe mod Sverige og Schweiz, dukkede der flere velkendte navne op.

Problemet er bare, at mange af spillerne slet ikke ønsker at spille på landsholdet.

Hele 20 af de spillere, landstræner Montse Tome har udtaget, har nemlig skrevet under på en fælles udtalelse om, at de ikke vil spille for landsholdet, før flere krav om strukturelle ændringer i det spanske fodboldforbund (RFEF) er blevet opfyldt.

Og nu er den spanske fodboldspiller Jennifer Hermoso så ude med en hård kritik af det spanske fodboldforbund, som hun beskylder for at tvinge de spanske spillere i kamp for landsholdet.

- Jeg vil endnu en gang vise min fulde støtte til mine kolleger, der er blevet overrasket og tvunget til at reagere på endnu en uheldig situation skabt af folk, der bliver ved med at træffe beslutningerne i RFEF, skriver hun.

Forholdet mellem de spanske landsholdsspillere og det spanske fodboldforbund har længe været plaget af kontroverser, og under det netop overståede VM, hvor Spanien vandt guld, tog det betændte forhold for alvor fart, da den nu tidligere præsident for det spanske fodboldforbund, Luis Rubiales, under medaljeceremonien kyssede Jennifer Hermoso på munden.

Jennifer Hermosos udtalelse på det sociale medie X. (Foto: © Morten Mølby DR)

I fredags udsendte 39 spanske fodboldspillere så en pressemeddelelse, hvor de nægter at repræsentere landsholdet, før forbundet foretager en række ændringer.

Alligevel er en stribe af spillerne blevet udtaget, og det kan i følge både den spanske avis Marca og nyhedsbureauet Reuters komme til at koste spillerne både bøder og karantæner, hvis de nægter at stille op.

Det spanske fodboldforbund sagde i forbindelse med landsholdsudtagelsen, at "de garanterer et sikkert miljø for spillerne", og at de "er forpligtet til et miljø med gensidig tillid, så de kan arbejde sammen og sikre, at kvindefodbold fortsætter med at udvikle sig meget stærkere."

Men den udtalelse giver Jennifer Hermoso ikke meget for. Udtagelsen af spillerne fra erklæringen viser i følge hende, at det spanske fodboldforbund ikke har rykket sig i den rigtige retning.

- Spillerne er overbeviste om, at dette er endnu et forsøg på at splitte os ad og manipulere med os.

- De truer os med juridiske og økonomiske sanktioner. Det beviser, at intet er ændret, skriver Jennifer Hermoso i udtalelsen på det sociale medie X.

Jennifer Hermoso var ikke blandt de udtagne spillere. Ifølge landstræneren sker det for at beskytte Hermoso, som har været midtpunkt for konflikten mellem forbundet og spillerne siden kysset ved medaljeceremonien ved VM. Men den beskyttelse sætter hun også spørgsmålstegn ved.

Det spanske kvindelandshold skal efter planen møde Sverige på fredag i Nations League, mens Schweiz venter i næste uge.