Statistikken siger, at FCK og FCM kan glemme alt om guld. Men hvem vinder så?

Superliga-guldet er aldrig endt i en klub, der lå uden for top seks efter ti spillerunder.

AaB's Jeppe Curth jubler over guldet i 2014. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix Denmark)

På trods af en skidt start for Superligaens to mastodonter, FC København og FC Midtjylland, går snakken stadig på, om guldet havner på heden eller Østerbro.

Men tager man et dyk ned i Superligastatistikkerne, er der altså grund til at slå bak i gulddrømmene og tage et lidt mere nervøst blik på sæsonmålene, hvis man har hang til ulvehyl eller badedyr.

For i Superligaens historie, der starter i 1991, er det på intet tidspunkt lykkedes et hold at blive mester, efter at have ligget uden for top-seks efter ti runder.

Med det in mente, skal pokalen altså næste år enten til Randers, Farum, Viborg, Silkeborg, Aarhus eller Horsens.

DR Sporten har ringet rundt til de seks klubber i toppen af Superligaen for at spørge, hvem der bliver danske mestre i 22/23-sæsonen.

Randers FC

Thomas Thomasberg har fået Randers til tops. (Foto: © Claus Fisker, Ritzau Scanpix)

Meget passende, starter vi hos Superligaens kæledægger fra Randers FC. Her er cheftræner Thomas Thomasberg dog ikke helt sikker på, at vi allerede kan halvere guldfeltet efter ti runder.

- Statistiskker er jo til for at blive brudt, siger Thomasberg.

Ifølge Superligaens førerhold har vi aldrig for alvor set alle favoritterne være ude i tovene fra sæsonstart, og dermed ved vi heller ikke, om de kan komme fra baghjul.

Med ni point ned til FC Midtjylland på syvendepladsen har Randers FC allerede et solidt forspring til de to forhåndsfavoritter. Men det kan altså vise sig ikke at være nok.

- Det er klart, at der er større sandsynlighed for, at det bliver en overraskende mester i år. Og så drømmer vi da lige så meget som nogle af de andre om, at det kunne blive os. Men jeg regner stadig FC København og FC Midtjylland med i den ligning.

Heller ikke de øvrige tophold skal afskrives, i en Superligasæson, der er umådelig tæt.

- Vi har trods alt flest point, så jeg synes da, at vi står med fine kort på hånden. Også lidt bedre end andre. Men vi har altså ikke været meget bedre end de andre.

På bundlinjen står, at favoritterne langt fra er afskrevet. Men det er langt fra lige så sikkert, som før sæsonstart.

- Jeg tror ikke, at vi har haft så mange potentielle mesterskabsapiranter som i år. I de første fem runder sagde jeg, at der kun er to, der kan vinde guld. Der er jeg da heldigvis begyndt at tvivle, slutter Thomasberg.

Viborg FF

Er Viborg en guldby? (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

Heller ikke i Viborg lader Superligastillingen til at få de grønblusede til at drømme om pokalløft og guldfest.

- Vi er rigtig glade for at ligge, hvor vi gør, men vi begynder ikke at ændre på målsætninger midt i et hovedstød, siger cheftræner Jacob Friis.

Holdet indtager trejdepladsen i Superligaen, med tre point op til Randers i toppen. "Og det er da dejligt nok", som Friis udtrykker det, men i en tæt Superliga, er det vigtigt at holde sig til planen.

- Vi kan ikke rende rundt med armene over hovedet under en landskampspause, fordi vi ligger som vi gør. Det ville være helt galimatias. Det kan godt være, man som fan gør det, og det er fair, for det er følelser, siger Jacob Friis.

Selvom Viborgtræneren maner til besindighed, kan han dog ikke lade være med at bemærke, at denne sæsons udfald ikke nødvendigvis bliver det sædvanlige.

- Det ville være ulogisk at placere favoritværdigheden andre steder end hos FC Midtjylland og FC København. Men skal jeg vælge, så synes jeg at Randers og FC Nordsjælland godt kan være en outsider, siger Friis.

- De er utrolig stabile. Nogle vil sige, at de overpræsterer i forhold til hvor mange chancer de skaber, men det er altså også en kunst.

Silkeborg IF

Silkeborgs direktør Kent Madsen sammen med Nicolai Vallys, der blev solgt til Brøndby i sommer. (Foto: © Bo Amstrup / Ritzau Scanpix, Ritzau Scanpix)

Sidste sæsons helt store overraskelse fra Silkeborg, har fortsat de fine takter og indtager Superligaens fjerdeplads i skrivende stund.

Og selvom klubben fra Søhøjlandet nok drømmer om at holde sig i toppen, føler den administrerende direktør Kent Madsen sig overbevist om, at Silkeborg nok bliver overhalet indenom.

- Nu er det sådan med statistikker, at de kun gælder, indtil de bliver brudt. Og jeg mener ikke, at man kan udelukke nogle af storklubberne på nuværende tidspunkt, siger Kent Madsen.

Den skråsikre vurdering har en ganske simpel forklaring, mener den administrerende direktør.

- Når man kigger på de penge, der bliver brugt, så er det jo naturstridigt at konkurrere med FC København og FC Midtjylland. Det svarer til, at de selv skulle konkurrere med Manchester United eller Real Madrid, og det ville de nok få vanskeligheder over en hel sæson.

Til gengæld har Kent Madsen forklaringen - og måske også løsningen - på at det indtil videre er lykkedes at holde storholdene stangen.

- Når man skal konkurrere med større klubber, rent budgetmæssigt, er man nødt til at finde sin egen vej. Hvis vi forsøgte at spille som de store klubber, ville vi, over den lange bane, helt sikkert tabe. Og vi spiller jo lidt anderledes, ligesom blandt andet FC Nordsjælland, og det har lige nu skabt en konkurrencemæssig fordel, mener Kent Madsen.

AC Horsens

Ender guldet i Horsens kan klubben meget passende skifte kælenavn fra 'Den gule fare' til 'Den gyldne fare'. (Foto: © Bo Amstrup, Ritzau Scanpix)

I fjordbyen kan de også skimte top seks efter en flot indledning på sæsonen, hvor 'Den Gule Fare' har spillet sig helt op sjettepladsen efter de første ti kampe.

Men hvem vinder Superligaen i år? Det er umuligt at svare på, siger sportschef Niels Erik Søndergaard.

- Altså lige nu ligger Randers nummer et, men de kan også blive FC Nordsjælland, hvis vi kigger på den her statistik.

- Men vi skal ikke skrive hverken FCK eller FC Midtjylland ud af ligningen. Når de begynder at få momentum, så kommer de også med i kampen, siger han.

Du nævner ikke AC Horsens på et eneste tidspunkt?

- Haha, nej. Jeg så da gerne, at vi var i feltet. Men skal vi være lidt realistiske, så er vi nok ikke med helt i toppen, når vi kigger over en hel sæson. Der er trods alt nogle klubber, som har investeret så markant i deres spillertrup, at de vil være med fremme, når vi kigger hen i slutningen af sæsonen.

AGF og FC Nordsjælland har ikke ønsket at medvirke i artiklen om guldfavoritter i Superligaen.