Stjernespiller skaber voldsom vaccinedebat og får skældud for 'falske oplysninger'

Joshua Kimmich har misforstået vaccinedebatten, mener eksperter.

Ifølge Tyskland Etiske Råd er Joshua Kimmich blevet vejledt forkert, når det kommer til vaccination. (Foto: Thilo Schmuelgen © Ritzau Scanpix)

På banen høster Joshua Kimmich ros for sit komplette arbejde med en fodbold, men en af tyskerens beslutninger udenfor banen har nået regeringsniveau.

I wekenden bekræftede Bayern München-spilleren rygter om, at han indtil videre har valgt at takke nej til en coronavaccine.

Joshua Kimmich er bekymret for manglen på langsigtede studier, forklarede han til Sky Sports.

- Jeg er selvfølgelig klar over mit ansvar. Jeg følger alle henvisninger om hygiejne og bliver testet hver anden eller tredje dag.

- Der er en god chance for, at jeg bliver vaccineret. Det handler blot om, at jeg stadig har nogle forbehold, sagde midtbanespilleren.

Joshua Kimmich er ambassadør for velgørenhedsorganisationen We kick Corona, der blandt andet donerer penge til vaccinationskampagner. Bayern-spilleren mener dog ikke, at han prædiker et falskt budskab.

- Vi har doneret penge til Unicef, så de kan gøre stille vacciner til rådighed i lande, som ellers ikke har adgang til dem. Hvis folk beslutter sig for, at de vil vaccineres, bør vi gøre alt for, at det kan lade sig gøre.

Der er intet krav om, at spillerne i Bundesligaen skal vaccineres. Ligaen meddelte i mandags, at op mod 90 procent af medarbejderne på og udenfor banen er vaccineret, men beslutningen har mødt kritik fra den tyske regering samt sundhedseksperter.

Joshua Kimmich fortalte om sit fravalg efter Bayern Münchens sejr på 4-0 over Robert Skov og Hoffenheim i lørdags. (Foto: Christof Stache © Ritzau Scanpix)

En skuffende rollemodel

Joshua Kimmichs valg har siden lørdagens kamp nået regeringsniveau. Steffen Seibert, der er talsmand for den tyske regering, kalder midtbanespillerens kommentar for overraskende.

- Der er klare beviser på vaccinernes effekt fra nationale og internationale eksperter. Jeg håber, at Kimmich vil se på dem igen og måske lade sig overtale til at blive vaccineret. Millioner af mennesker ser op til ham, så han er en rollemodel, siger Steffen Seibert ifølge den tyske avis Frankfurter Allgemeine.

Han bakkes op af Dr. Alexa Buyx, forkvinde for Tysklands etiske råd, som vejleder regeringen. Hun siger, at det er Bayern-spillerens egen beslutning, men mener, at han har været offer for forkert information.

- Jeg synes, det er en skam. Joshua Kimmich er en rollemodel, som folk ser op til og lytter til. Han har fået falske oplysninger og er blevet dårligt rådgivet. Han har et særligt ansvar, siger hun i et interview med Sky Sports.

Smittetrykket er stigende i Tyskland, og forskere frygter, at Joshua Kimmichs kommentare kan anspore andre til at fravælge en vaccine.

Der har endnu ikke været tid til at teste langtidseffekten af de forskellige vaccinationer, men det betyder ikke, at de er usikre. Det mener Carsten Watzl, professor i immunology påTechnical University Dortmund.

- Det fungerer ikke sådan, at du mærker alvorlige bivirkninger, et år efter du er blevet vaccineret. De kommer altid direkte efter en vaccination eller et par uger efter, forklarede han.

Joshua Kimmichs kommentar kommer i slipstrømmen af, at Bayern Münchens cheftræner Julian Nagelsmann testede positiv for en uge siden.

De forsvarende mestre opfordrer sine spillere til at blive stukket, men det er ikke obligatorisk. Det siger Oliver Kahn, der er administrerende direktør i den tyske storklub.

- Det er vigtigt at sige, at vi kun kan råde spillerne til at blive vaccineret. Det har vi fremhævet ved flere lejligheder, men i sidste ende må man respektere, at nogen kan have andre meninger, siger den tidligere tyske målmand.

Thomas Müller (tv.) støtter Joshua Kimmichs beslutning på et 'venskabeligt plan', men som holdkammerat håber han, at midtbanespilleren snart bliver vaccineret. (Foto: ANDREAS GEBERT © Ritzau Scanpix)

Heller ingen tvang i Superligaen

Hjemme i Superligaen forholder det sig på samme måde. Her er der heller ingen tvang om vaccination, fordi procenten for spillere, der har takket ja, er meget høj.

Det siger Rune Lind, der er chef for forskning og udvikling i Divisionsforeningen.

- Vores fælles testprocedure lukkede i midten af oktober. Der var så få, som ikke var vaccineret, at det ikke var nødvendigt med et testkrav. Det er op til klubberne selv at håndtere uvaccinerede spillere, forklarer Rune Lind.

Trods et stigende smittetryk i Danmark ser Divisionsforeningen ingen grund til at diskutere et krav om vaccination.

- Slet ikke på nuværende tidspunkt. Vi har ingen smitte i nogen klubber. Lige netop befolkningsgruppen, som spiller fodbold, har en meget høj vaccinationsprocent, så det er få, der ikke er vaccineret, fortæller Divisionsforeningens chef for forskning og udvikling.

FacebookTwitter