Super League-korthuset vælter: Manchester City trækker sig fra den udskældte piratliga

Manchester City bliver det første af 12 hold til at trække sig fra piratligaen, Super League.

Chelsea-fans demonstrerede tirsdag aften. (Foto: Neil hall © Scanpix)

Tirsdag aften bekræfter Manchester City, en af klubberne i den tidligere planlagte Super League, at holdet officielt forbereder sig på at trække sig fra piratligaen kun to døgn efter, at planerne om ligaen blev annonceret.

- Manchester City Football Club kan bekræfte, at den formelt har påbegyndt processen med at trække sig fra gruppen, som er i gang med at stifte European Super League, skriver klubben.

Og det skulle vel komme på et tidspunkt, at et af de 12 medstiftende hold skulle trække sig fra den udskældte liga. I hvert fald med tanke på det pres, som klubberne er blevet mødt med de seneste dage.

De 12 klubber annoncerede natten til mandag, at man ville stifte den eksklusive liga for at bryde med Det Europæiske Fodboldforbund, Uefas, velkendte klubturneringer Champions League og Europa League.

Beslutningen har siden mødt stor kritik fra politikere, spillere og især fans, og det har nu vist sig at have hjulpet, hvis man befinder sig i den gruppe, som er imod den nye liga.

Dermed bliver den engelske klub den første til at bryde med ligaen.

Det vækker glæde hos Uefa-præsidenten, Aleksander Ceferin, der i sin fremtrædende rolle i forbundet i den grad har været på arbejde de seneste to dage.

- Jeg er glad for at byde Manchester City velkommen tilbage til den europæiske fodboldfamilie. De har vist stor intelligens. City er et aktiv for fodbolden, og jeg er meget glad for at arbejde sammen med dem for en bedre fremtid, udtaler Ceferin.

I løbet af tirsdag aften så det ellers ud til, at det var en af de andre seks engelske klubber i ligaen, Chelsea, der ville bryde med ligaen.

Både BBC, Sky og The Guardian berettede, at Chelsea allerede først på dagen tirsdag var begyndt at forberede sig på at trække sig fra den europæiske superliga, fordi klubben havde fortrudt.

Allerede inden Manchester City's officielle meddelelse tilkendegav Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, sin støtte til Chelsea og City. Mandag udtalte han, at han ville gøre alt for at stoppe planerne om Super League.

- Afgørelsen truffet af Chelsea og Manchester City er - hvis bekræftet - absolut den rigtige beslutning, og jeg roser dem for det. Jeg håber, at de andre klubber, der er involveret i European Super League, vil følge dem, skrev han.

Også hos Manchester United har der tirsdag aften været uro på klubgangene, efter at det officielt blev bekræftet, at klubbens næstformand og direktør, Ed Woodward, træder tilbage ved udgangen af 2021.

Om fratrædelsen har noget med et kommende brud med Super League vides ikke, for i den officielle pressemeddelelse bliver det ikke angivet, hvorfor Woodward trækker sig.

De regerende Premier League-mestre, Liverpool, er også en del af de seks hold, som havde planlagt at skulle spille Super League fra næste sæson. Men da de første meldinger fra Chelsea og Manchester City rullede ind, kom Liverpool-spillerne med en fælles udmelding på foranledning af Liverpool-anfører Jordan Henderson.

- Vi kan ikke lide det, og vi vil ikke have, at det skal ske. Dette er vores kollektive position. Vores forpligtelse over for denne fodboldklub og dens tilhængere er absolut og ubetinget.

I en officiel udmelding rettede det engelske fodboldforbund, FA, sin glæde mod de klubber, som har tænkt sig at vende ryggen til piratligaen.

- Vi glæder os over nyheden om, at nogle klubber har besluttet at opgive planerne for European Super League. Det var et forslag, som ved ligastrukturen kunne have delt vores spil, men i stedet har det forenet os alle, skriver forbundet.

- Vi vil især takke fansene for deres indflydelsesrige og utvetydige stemme i løbet af denne tid, der holder fast ved de ledende principper for fodbold.

Dansk Boldspil-Unions formand, Jesper Møller, der også sidder i Uefas eksekutivkomité, fortalte mandag til DR Sporten, at han forventede, at de 12 klubber allerede fredag kunne udelukkes fra de europæiske turneringer.

Efter den kongres, som Uefa afholdt tirsdag, fortalte Jesper Møller til DR Sporten, at der fra nu ligger et stort arbejde hos forbundets jurister for at analysere fordele, ulemper og konsekvenser.

- Det er klart, at de 12 klubber - og især de seks engelske, som Ceferin adresserede i sin tale - er under et hårdt pres fra især fans og regeringer. Der kan nå at ske meget frem til på fredag.

Og det fik han så sandelig ret i.

Manchester City fik senere tirsdag aften følgeskab af Tottenham, Manchester United, Arsenal og Liverpool, der også officielt trak sig fra ligaen.

Der er ingen meldinger om, hvor nemt det er for de engelske klubber at trække sig fra Super League, samt hvor bindende kontrakten er.