30.000 tilskuere til fodbold? Superligaen vil lave stort corona-forsøg

Divisionsforeningen håber, at det allerede i marts er muligt at gennemføre et forsøg i Superligaen med 30.000 tilskuere.

Superligaen har tidligere under corona-krisen udviklet en større protokol og afviklet kampe med begrænset tilskuerantal. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Der blæser tomme pølsebakker på tribunerne i Superligaen. Fansene tørster efter live-sport og klubberne har efterhånden spændt den økonomiske livrem helt ind.

Der kan dog være gode nyheder på vej, siger Claus Thomsen, direktør i Divisionsforeningen.

Her har man nemlig fremlagt muligheden for et videnskabeligt forsøg til de danske sundhedsmyndigheder, hvor 30.000 mennesker skal til Superliga-fodbold.

De indbudte tilskuere skal have foretaget en kviktest og en PCR-test på dagen for begivenheden, og så skal de seks dage senere igen coronatestes.

- Det er et forsøg på vegne af de samlede oplevelseserhverv i Danmark. Det er ikke bare fodbold, siger Claus Thomsen til DR Sporten.

Sundhedsmyndighederne har kigget forslaget igennem og responderet med en række afklarende spørgsmål, man nu er ved at besvare. Herefter er håbet, at det allerede i næste måned kan føres ud i livet.

Når Divisionsforeningen har svaret på spørgsmålene om forsøget, vil det derefter være en vurdering fra sundhedsmyndighederne om og hvornår projektet eventuelt kan sættes i gang, siger Claus Thomsen til DR Sporten. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

- Vi håber meget, at det er realistisk, og det gør vi, fordi det ikke at have besøgende for oplevelseserhvervene i Danmark er ved at være meget, meget alvorligt. Vi skal bringe alle de redskaber i brug, vi kan, siger Claus Thomsen til DR Sporten.

Prisen for forsøget bliver i omegnen af 20-25 millioner kroner, og finansieringen er endnu ikke på plads.

- Det at man kan få afklaret, om quicktest er et redskab, der kan bruges i den forbindelse, står der rigtig mange arbejdspladser på spil for, siger han og kalder det 'helt afgørende', at Superligaen kan få tilskuere tilbage snart.

- Skadevirkningerne begynder at blive meget voldsomme. Klubberne har ikke noget at tilbyde hverken deres sæsonkortholdere eller deres partnere og har nu ikke haft det i meget lang tid, siger Claus Thomsen.

Hvis det ikke lykkes at få gennemført forsøget, begynder den professionelle fodbold at kigge ind i nogle store strukturelle skadesvirkninger i fremtiden, lyder det.

Tilskuerforsøget skal, udover test-regimet, derudover gennemføres med sundhedsmyndighedernes gældende retningslinjer og afstandskrav.