Afgørelsens time i Superligaen: Hvad er der på spil?

En historisk guldduel i 3F Superligaen skal finde sin endelige vinder. Og der er meget mere end guldmedaljer på spil.

Brøndby-spillerne jubler efter sejren over FC Midtjylland den 9. maj 2021. Senere i dag kan de sparke mesterskabet til Brøndby for første gang siden 2005. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

En pokal med dertilhørende guldmedaljer og tre hold, der stadig kan snuppe det hele inden sidste spillerunde.

Det er opskriften på det sportslige drama, der udspiller sig i den bedste danske fodboldrække her til eftermiddag. Og første gang i den moderne Superliga, at hele tre hold stadig har muligheden for at blive danske mestre inden sidste kamp.

DR Sportens kommentator Andreas Kraul glæder sig til den historiske afslutning.

- Det er historisk. Vi skal tilbage til 80’erne for at finde nogle lige så tætte afgørelser, hvor der har været flere hold, der har kunne vinde mesterskabet på sidste spillerunde.

- Den her situation er speciel og ikke noget, der sker hvert år. Så os fodboldelskere skal nyde det, selvom det nok bliver svært for de involverede klubber og for deres fans.

Herunder er der et overblik over de vigtigste ingredienser til Superliga-dramaet.

Guldduellen

FCK's mesterskabsfejring i 2003. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Brøndby er Superliga-dukse inden den sidste spillerunde. Derfor tager vi udgangspunkt i deres kamp, da de selv har mulighed for at afgøre det.

Brøndby vinder. Så er de sikret mesterskabet uanset, hvordan de andre kampe ender.

Brøndby spiller uafgjort De bliver stadig mestre, så længe FC Midtjylland ikke vinder. Vinder FCM, ryger guldet til Herning.

Brøndby taber Snubler holdet fra Vestegnen på stregen, ryger guldet til den jyske hede og FCM, hvis de vinder eller spiller uafgjort. For sidste sæsons mestre har en bedre måldifference end Brøndby.

Taber FCM også, så kan FCK blive mestre, hvis de går i total målrus. Det kræver nemlig i så fald en bedre måldifference end Brøndby.

Lige nu hedder Brøndbys måldifference +18, mens FCK kun har en måldifference på +9.

- Vi har fået spænding for alle pengene i den her sæson. Især i mesterskabsslutspillet, hvor strukturen virkelig har levet op til det, den var tiltænkt. Nemlig med en opadgående dramaturisk kurve, der kulminerer i dag, siger Andreas Kraul om de mulige scenarier.

- Det har ikke været den bedste sæson rent fodboldmæssigt. Men rent spændings- og underholdningsmæssigt har den her sæson været et pejlemærke.

Guldrandet økonomi

Superligaens afgørelse er historisk i år med tre klubber, der stadig kan ende som mestre. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Vinderen får ikke kun guldmedaljer om halsen og lov til at løfte mesterskabspokalen i triumf. Bankbogen bliver med sikkerhed også guldbelagt, fordi de er sikret et europæisk gruppespil i næste sæson.

I og med Chelsea kvalificerede sig direkte til Champions League i aftes, indtræder det danske mesterhold først i sidste runde af kvalifikationen - den såkaldte play-off runde.

Vinder de den duel, er holdet med i den fineste klubturnering. Taber de danske mestre, er de sikret en plads i Europa League gruppespillet.

Selvom det skulle ende med den næstbedste turnering, er mestrene stadig sikret op mod 90 millioner kroner fra diverse pengepuljer. Hedder det Champions League i næste sæson, er beløbet omkring det dobbelte.

- Det betyder enormt meget for klubbens planlægning frem mod næste sæson. Så er der ikke den her usikkerhed med, om der nu kommer et europæisk gruppespil eller ej, der som minimum giver i underkanten af 100 millioner kroner i klubkassen, siger Andreas Kraul.

- Så jeg kan godt forstå, hvis nogle af dem på ledelsesgangene i Superligaen sad og holdte lidt med Chelsea i går aftes. For det var godt for dansk fodbold.

De mange millioner, der til næste sæson triller ind på bankbogen hos aftenens mestre, kan også være godt for Superligaen. For det vil gøre det mere tillokkende for profilerne at blive i klubben, hvis der venter europæiske kampe rundt om hjørnet.

- Det der med planlægning er enormt vigtigt, og det gælder også for spillerne. De kommer til at sidde med dilemmaet, om de skal tage imod et tilbud fra udlandet, hvor de kan gå et nøk op lønmæssigt, eller om de skal blive her en sæson mere og spille europæisk fodbold, siger Andreas Kraul.

Duel om Europa-mulighed

SønderjyskEs Mads Albæk mod AaB's Magnus Christensen i nærkamp tidligere på sæsonen. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Før vi alle sammen retter øjnene mod guldduellen, kan vi med rette følge spændingen i nedrykningsgruppen, hvor AaB og Sønderjyske er i direkte duel om at vinde gruppen, og dermed spille mod AGF om at komme ud i Europa i næste sæson.

En lækker forret inden det går løs i medaljekampen, fortæller Andreas Kraul.

- Det er nærmest en regulær semifinale. De spiller om retten til at komme til at møde AGF på udebane i den her Europa play-off kamp. Så der er stadig et stykke vej for at komme i Europa, men meget fedt, at den ligger som en del af den her store superliga-dag.

Følg det hele i Liga på P3

AaB blev mestre i 2014 efter vild Superliga-afslutning. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Du kan følge alle kampene live i Liga på P3 - også selvom du skal se en af kampene i tv eller på stadion.

Det er i hvert fald ikke første gang det er sket, fortæller Andreas Kraul.

- Jeg har i hvert fald set det en del gange efterhånden, hvor man kan fornemme at tilskuerne hører radio, imens de ser kampen på stadion.

Og han husker specielt tilbage på mesterskabets afgørelse i 2014, hvor guldet røg til Aalborg. Her var det AaB-tilskuerne, der hørte radio, der først begyndte at juble på udebaneafsnittet i Slagelse.

Den vilde afslutning kan du høre i artiklen herunder:

FacebookTwitter