'Alt, hvad de gør, oser af mindreværd': Nyd de ti bedste stikpiller inden søndagens brag i Parken

FC København og FC Midtjylland kæmper om at være Superligaens storebror. På og uden for banen.

Jonas Wind og Erik Sviatchenko mødes søndag i en direkte duel om førstepladsen i Superligaen. (Foto: Claus Fisker og Liselotte Sabroe © Scanpix)

32.000 tilskuere.

Så mange har indløst billet til braget i Parken mellem FC København og FC Midtjylland søndag aften, når to af de største i dansk fodbold banker hovederne sammen i Superligaens niende spillerunde.

En nyere rivalisering i dansk fodbold, siden ulvene fra Midtjylland vandt det første mesterskab i 2015. 16 år efter klubbens stiftelse.

I samme periode havde FC København med ni danske mesterskaber og europæiske gruppespil monopoliseret sig i toppen som landets største fodboldklub.

Men siden 2015 har magtbalancen balanceret sig med tre mesterskaber til hver FC-klub og det seneste til Brøndby.

Det har ført til en regulær hanekamp, hvor det ikke kun handler om tre point og topplacering. Det handler også om at sende de bedste stikpiller fra Herning til hovedstaden og retur.

Spoiler alert: Den tidligere FC København-træner Ståle Solbakken optræder en del.

1

Don Ø ankommer i traktor til Ikast

Flemming Østergaard ankommer til Ikast Stadion i en traktor med FCK-flag. (Foto: Palle hedemann © Scanpix Danmark)

I en tid uden klimabekymringer havde værterne FC Midtjylland i 2003 lovet gratis adgang til de fans, der ankom til kampen i traktor.

Som en del af et PR-stunt ankom FC Københavns daværende bestyrelsesformand Flemming 'Don Ø' Østergaard i en knaldrød traktor til Ikast Stadion.

- Jeg er blevet bedt om at gøre det og få lidt gang i Midtjylland. De kan jo ikke finde ud af at få tilskuere. De lider jo af lidt mindreværdskomplekser herovre, sagde Don Ø til en TV 2-reporter inden køreturen.

2

'Hvad fanden skal jeg i FCK?'

Pione Sisto scorede i FC Midtjyllands 4-1-sejr over FC København i sidste sæson. (Foto: Bo Amstrup © Ritzau Scanpix)

I sommerens transfervindue i 2020 havde diverse medier for længst sendt Pione Sisto i retning af hovedstadsklubben, men transferen strandede og i stedet underskrev den rapfodede kantspiller med sin tidligere arbejdsgiver. FC Midtjylland.

Få uger senere, da midtjyderne sikrede klubbens første Champions League-gruppespil, sendte Sisto en stikpille afsted til FC København, da han blev hyldet af FCM-fansene.

- Det er for jer, jeg er her. Hvad fanden skal jeg i FCK?, sagde Sisto ifølge Ekstra Bladet på parkeringspladsen udenfor MCH Arena.

3

'FC MidtAfrika'

I 2008 kaldte FCK-direktør Jørgen Glistrup FC Midtjylland for FC Midtafrika i et interview til Onside med tanke på de mange afrikanske spillere på midtjydernes hold.

- Det var sagt med et glimt i øjet. En lille joke. Vi joker altid med hinanden, og jeg har sagt det før. Jeg er fuldstændig chokeret over, hvis nogen tager det nært og drejer det i en anden sammenhæng. Det viser bare, at vi går i en retning, hvor man ikke tør at sige noget som helst på tv længere.

- Det er rigtig ærgerligt, at sådan en lille sjov bemærkning kan opfattes negativt hos nogen, og jeg synes egentlig ikke, det er en historie værd, sagde Jørgen Glistrup efterfølgende til B.T.

4

Midtjylland åbner ambassade i København

Herning-klubben åbnede i oktober 2015, få måneder efter klubbens første mesterskab, en afdeling i København for at komme tættere på mulige samarbejdspartnere. I den forbindelse placerede de et stort banner uden for klubbens kommende lokaler på Nørrebro, hvorpå der stod:

København har igen et mesterhold

FC Midtjyllands kommercielle direktør, Jacob Jørgensen, understregede til Ekstra Bladet, at der ikke var tale om forsøg på provokation.

- Hvis man gerne vil provokeres, så kan man blive det. Men vi har meget respekt for de klubber, der er her, og vi skriver jo netop også, at byen igen får et mesterhold. Så vi anerkender også de andre hold, sagde Jacob Jørgensen.

5

'834 computere kan ikke redde FCM'

Engelske Matthew Benham købte i 2014 60 procent af aktierne i FC Midtjylland. (Foto: Henning Bagger © Scanpix Denmark)

Da det var tæt på vist og sikkert, at FC Midtjylland havde sikret klubbens første mesterskab i 2015, kunne Ståle Solbakken ikke lade vær med at sende en lille hilsen Midtjyllands vej.

- Næste sæson skal Midtjylland ud og spille europæisk. Det bliver en helt ny hverdag for dem. Der er de helt grønne. Der bliver pres på tre gange om ugen. Der kan Benhams computer gå rundt og rundt. Det spiller ingen rolle. Der kan de sidde rundt om Benhams 834 computere. Men de kan ikke redde alt, sagde Ståle Solbakken ifølge Ekstra Bladet.

Midtjylland-ejeren Matthew Benham har tjent sin formue gennem kalkuleret sportsbetting.

6

'FCK er bange for os'

Bestyrelsesformand Rasmus Ankersen sammenlignede i februar 2019 de to klubber med rivaliseringen mellem Björn Borg og John McEnroe.

- Det er altid godt at have en dygtig konkurrent til at presse og inspirere dig. John McEnroe blev vel også bedre af at konkurrere mod Björn Borg, ligesom IBM satte overliggeren højt for Microsoft.

- FC København har fået FC Midtjylland på hjernen, og de er bange for os. Det skal man ikke være Einstein for at gennemskue.

- De bruger halvdelen af deres pressemøder i Europa League på at tale om os, og når vi spiller i Parken, flytter de banderne så tæt banen, så vi ikke kan kaste lange indkast. Og på en måde forstår man det vel godt, sagde Rasmus Ankersen til Politiken.

7

'Alt, hvad de gør, oser af mindreværdskomplekser'

Solbakken og FCK vandt mesterskabet i den pågældende sæson med et point ned til FC Midtjylland. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Til det svarede Ståle Solbakken igen med særligt ét ord, som Don Ø tidligere havde brugt om FC Midtjylland.

- Jeg er fuldstændig ligeglad med dem. Alt, hvad de gør og siger, oser af mindreværdskomplekser. Ikke direkte i forhold til os. Også i forhold til andre klubber, sagde nordmanden til Tipsbladet.

8

Ståle siger 'gummiben'. Riddersholm siger nej

Glen Riddersholm og Ståle Solbakken har haft flere diskussioner gennem årene. (Foto: Henning Bagger © Scanpix Denmark)

TV 3+ fangede de to klubbers daværende trænere Ståle Solbakken og Glen Riddersholm efter FCK's 3-0 sejr over midtjyderne i Parken.

Her blev Ståle Solbakken spurgt ind til deres muligheder for at vinde mesterskabet.

- Vi må først tænke på os selv, og så må vi se om Glen får de gummiben, han altid får, sagde Solbakken og henviste til den forgangne sæson, hvor FCM tabte de sidste tre kampe.

- Nej, der er ikke tale om gummiben. Det har der ikke været på noget tidspunkt, og det bliver der heller ikke igen, svarede Glen Riddersholm.

- Hvis du taber de sidste fire kampe, så kan du ikke kalde det andet end gummiben, svarede Ståle Solbakken igen.

9

'Et hold-kæft-bolsje til dem ovre på øen'

FC Midtjylland lukkede munden på nogle af de københavnske kritikere, da de i seneste sæson kvalificerede sig til Champions League-gruppespillet.

Dét fik klubbens bestyrelsesformand til at forholde sig til magtforholdet i dansk fodbold, inden den første gruppekamp mod den italienske klub Atalanta.

- Jeg ved ikke, om det er en 'gamechanger'. Vi har manglet vores gennembrud i Europa, og nu er det kommet, så på den måde er det måske lidt et hold-kæft-bolsje til dem ovre på øen, sagde Rasmus Ankersen.

10

'Havde FCM haft vores program, havde vi allerede vundet'

Rasmus Ankersen og Ståle Solbakken har bidraget flittigt til den hårde tone klubberne imellem. (Foto: Henning Bagger&LiselotteSabroe/Ritzau Scanpix))

I efteråret 2019 indtog FC Midtjylland Superligaens førsteplads. Selvfølgelig gjorde de det, spørger man FCK-træner Ståle Solbakken. Midtjyderne spillede jo hverken pokalturnering eller europæisk gruppespil.

- Havde FC Midtjylland haft vores program, så havde ligaen været afgjort nu, for så havde vi allerede vundet. FC Midtjyllands pointgennemsnit er imponerende. Men vi har lige så mange point som i sidste sæson på dette tidspunkt.

- Med vores kampprogram og alle de skader, vi har haft, så er det en større præstation, vi leverer nu. Vi skal bare blive ved, sagde Solbakken.

Til det svarede FCM's bestyrelsesformand, Rasmus Ankersen, følgende på Twitter:

Er der nogen, der lige tjekker, om vi skal regne med at spille 11 mod 11 på søndag med den skadesepidemi, der har ramt Kbh? Og når vi er igang, så tjek lige med busselskabet om det overhovedet er muligt at nå til Herning til kampstart med tanke på det tætte kampprogram?

FacebookTwitter