ANALYSE Tre grunde til at FCK blev suveræn dansk mester

FC København vandt i aftes det danske mesterskab i en sæson, hvor holdet endnu ikke har tabt i Superligaen.

FC København fejrer mesterskabet i Farum. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2017) (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Suveræn. Det må være det mest rammende ord på FC Københavns sæson. Ståle Solbakkens mandskab vandt i går det danske mesterskab, da holdet i aftes endnu engang formåede at styre uden om at nederlag og fik 1-1 i Farum mod FC Nordsjælland.

FC København har fortsat ikke tabt i denne sæson i Superligaen, og går nu altså ind til fire gratis kampe, der resterer i Superliga-sæsonen. Man skal dog ikke forvente, at klubben kommer til at tage let op opgaven, vurderer DR Sportens fodboldkommentator Andreas Kraul:

- Det specielle er jo, de stadig har muligheden for at gå ubesejret igennem som det første danske hold nogensinde – i hvert fald i nyere tid – og det vil sige, at resten af sæsonen bliver også interessant, selvom de har vundet mesterskabet.

- De har vundet med mange point før, de har været suveræne før, de har vundet x-antal runder før afslutningen tidligere. Det her det handler om, om de er det første danske hold – dem, der vil blive huske for at være HOLDET, der gik igennem uden nederlag en hel sæson.

- Derfor tror jeg også, at Ståle Solbakken er meget opsat på at køre igennem og ikke lave så mange udskiftninger og begynde at spare spillere osv. Det her det vil på en eller anden måde være et mesterværk, som han godt vil have sat på sit træner CV.

Men hvordan har FC København formået at gå igennem sæsonen uden at tabe? Andreas Kraul peger på tre grunde:

Bedste defensiv i FCK’s historie

- En helt fantastisk defensiv akse. Og hvis man kigger på de stærke hold, FCK har haft igennem alle årene, så er det faktisk næsten min påstand, at det her er den bedste defensiv med Mathias Zanka og Erik Johansson og så målmand Robin Olsen.

- Man kan også se, at de i den her sæson allerede har 19 clean sheets i Superligaen, og det er rekord. Det har været ekstremt svært for modstanderne at score. Og det er, som alle ved, der følger med i sport: ”defense wins championships, offense sells tickets”. Og de har vundet en stor del af det her mesterskab på at være så fantastisk stabile defensivt.

Magtfaktoren Cornelius

Andreas Cornelius forlader FC København efter sæsonen. Han fortsætter karrieren i italienske Atalanta. (Foto: Anders KjæRbye © Scanpix)

- Man er nødt til at fremhæve Andreas Cornelius, der har været en magtfaktor i den her sæson. Han er jo ikke Superliga-topscorer, han er ikke engang tæt på. Men hans tilstedeværelse i FC Københavns kampe har været unik. Han skaber så meget plads.

- Han er blevet bedre i det spil, som ikke handler om afslutningerne – men til at være en opspilsstation, og skaber så meget plads omkring sig, at det har hjulpet hele FC København-mandskabet, og han er god også til at dække op på defensive dødbolde. Andreas Cornelius har bare været en fantastisk spiller for dem i den her sæson

Ståles forudseenhed

- En meget vigtig grund er det, man kan kalde Ståles forudseenhed. Forstået på den måde, at han har været god til efter dansk niveau at lægge en strategi, der siger: ”Jamen, vi er nødt til at have afløserne klar, når vi sælger spillere.”

- Som det for eksempel ikke har været afgørende, at FC København har mistet Thomas Delaney, som var Superligaens bedste spiller i efteråret. Han er ikke blevet erstattet 100%, men der har hele tiden været en plan for, hvad der skulle ske, når Thomas Delaney skiftede – det kom ikke som nogen overraskelse.

- Og på samme måde kan man sige, at der har hele tiden været en back up på alle positioner, hvis der skulle komme et uheld. Og det er jo den store forskel. Man kan både sige, det er forudseenhed, og så er det jo også der, hvor FC København spiller med de økonomiske muskler, og der hvor de har en fordel frem for de andre i form af økonomien. Og den har de så også været gode til at udnytte.

- De har bare en bredere bænk, hvis der opstår karantæner og er skader, osv. Og den er blevet meget tydelig i den her sæson, at de nærmeste forfølgere, der kan man stadig godt se, hvis det ikke er start elleveren, og man kan også godt se det tydeligt, hvis det ikke er de bedste, der spiller. Det er lidt sværere at se ved FC København. De har spillere fra bænken, der kan komme ind og stadigvæk være afgørende spillere, så det er selvfølgelig også en grund, slutter Andreas Kraul

Facebook
Twitter