Bankmanden fra Odense genrejste den slagne kæmpe

Niels Frederiksen har ført Brøndby til klubbens første guldmedaljer i Superligaen siden 2005.

Mandag gjorde Niels Frederiksen det, som ingen har gjort siden Michael Laudrup gjorde det i 2005.

Han førte Brøndby til det danske mesterskab.

Endda i en tid, hvor FC Midtjylland og FC København ellers økonomisk er stukket af fra forfølgerne i 3F Superliga. Derfor var Niels Frederiksen den rette mand på det rette tidspunkt ifølge DR Sportens fodboldekspert Francis Dickoh.

Han peger på, at Niels Frederiksen har gjort stort set samtlige spillere i Brøndby bedre.

- Han har været dygtig til at få det maksimale ud af sine spillere. Han har stolet på de samme spillere. Det er ikke særlig mange spillere, de har brugt i løbet af sæsonen.

- Og så er der vokset en tro under hans ledelse. Det er et element, som er lidt overset. Der er rigtig mange gode individuelle spillere i Superligaen, men at skulle levere på et hold sammen, det er jo den største træneropgave, siger Francis Dickoh.

Tog orlov fra bankjobbet

Niels Frederiksen trådte sine spæde skridt som fodboldtræner fra en tidlig alder, men det var først, da han kom til Lyngby, at det for alvor tog fart.

Efter flere gode placeringer i ligaen med klubbens U19-hold blev han forfremmet til cheftræner, da klubben i marts 2009 fyrede daværende cheftræner Henrik 'Store' Larsen efter et skuffende halvår i 1. division.

Niels Frederiksen førte Lyngby gennem den resterende del af sæsonen, og året efter blev oprykningen til Superligaen sikret.

En ung Niels Frederiksen er på besøg hos DR's sportsnyheder forud for Lyngbys første kamp i sæsonen 2010-11, hvor klubben var tilbage i landets bedste række:

Selvom det ikke var mange, der levnede Lyngby store chancer for overlevelse, så gjorde klubben netop det under Niels Frederiksens ledelse.

Han havde endda taget 12 måneders orlov fra sit job som underdirektør i Danske Bank, så han kunne hellige sig jobbet som Superligatræner.

Det var i hvert fald den officielle linje, men senere har han erkendt, at han passede både jobbet som underdirektør i Danske Bank og Superligatræner i Lyngby.

Siden er der løbet meget vand under broen, og efter fire år i spidsen for Lyngby kom Esbjerg og bankede på. Det blev til to år på vestkysten, inden svigtende resultater kostede ham jobbet.

Efter opholdet i Esbjerg stod han i spidsen for de danske U21-herrer, som han førte til kvartfinalen ved OL i Rio i 2016 og to U21-EM.

En ærlig mand

I sommeren 2019 blev han præsenteret som ny cheftræner i Brøndby. Opgaven var klar: Niels Frederiksen skulle bringe klubben ind i top-3 samtidig med, at det klubbens tradition for talentudvikling blev videreført.

- Jeg har sagt ja til at blive cheftræner i Brøndby, fordi det er en attraktiv klub. Brøndby er et fodboldflagskib i Danmark, sagde Niels Frederiksen, da han blev præsenteret som ny cheftræner i Brøndby.

Daværende sportsdirektør i Brøndby, Ebbe Sand, fremhævede Niels Frederiksens evne til at udvikle spillere som en af grundene til, at det var netop ham, der skulle overtage roret hos de blågule.

På Niels Frederiksens mesterhold har flere unge spillere da også gjort sig til, og særligt 20-årige Morten Frendrup og 21-årige Jesper Lindstrøm har været markante skikkelser sæsonen igennem. En markant grund til, at de unge spillere har blomstret er, ifølge Francis Dickoh, cheftrænerens ledelse.

- Der er meget få af spillerne, der har været oppe i toppen i deres karrierer, og når du har så mange unge spillere, så er det især vigtigt, at du har en så håndfast leder, der kan sætte retningen, så der ikke er nogen tvivl om, hvad der skal ske kamp efter kamp.

- På den måde har hans trænergerning været fuldstændig skræddersyet til det her Brøndby-hold, siger Francis Dickoh.

- Jeg er en person, der blander mig i meget og har en holdning til meget, så jeg kommer til at være med rundtomkring i forskellige sammenhænge, sagde Niels Frederiksen, da han blev præsenteret som ny cheftræner i Brøndby. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Under coronapandemien blev diverse taktiske dessiner og andre tilråb fra trænerbænken ikke længere overdøvet, da fansene for en periode ikke måtte komme på stadion. Her bed Francis Dickoh mærke i, at Niels Frederiksen ofte var kontant i sine udmeldinger til spillerne.

- Han er meget ærlig. Han er en, der kalder tingene, som han ser det. Det er også derfor, han har fået det maksimale ud af sine spillere.

- Det er en enormt vigtig kvalitet som cheftræner, at du er troværdig, og det er Niels Frederiksen, siger Francis Dickoh.

Tilbage er det kun det afsluttende spørgsmål til Niels Frederiksen, dengang i sommeren 2019, da han blev præsenteret som ny cheftræner i Brøndby:

Er det realistisk, at Brøndby vinder et dansk mesterskab under din ledelse?

- Det kan man jo ikke udelukke. Det vil vi rigtig gerne. Vi har en målsætning, der følger strategien, som er top-3.

- Men vi vil gerne gøre det endnu bedre, det vil vi da gerne. Sæsonen har vist, at der er et spring op til nummer et og to, men det vil vi da gerne gøre mindre og på sigt indhente. Hvornår det så bliver, det må tiden vise, sagde Niels Frederiksen dengang i 2019, da han blev præsenteret som ny Brøndby-træner.

Tiden viste, at der kun skulle gå to år, før hullet til toppen var indhentet.

FacebookTwitter